5x kastelen met een verhaal

Astor (8) is in de ban van ridders. Hij wil wel eens weten hoe hun huis er uitziet. Zus Kiki (6) trippelt mee naar het Kasteel van Laarne, een perfect bewaarde waterburcht op een boogscheut van Gent.

Tekst Marijn Follebout

1

Er wordt gezegd dat het er spookt, daar in het kasteel. Dat willen we wel eens met eigen ogen zien. Astor en Kiki zijn niet snel bang. In de gracht zwemt een zwaan. Op de ophaalbrug kijken we omhoog naar de indrukwekkende kantelen.

Volwassenen krijgen tijdens een individueel bezoek de movieguide heksen mee. We slaan het aanbod af en kiezen ervoor om samen met Astor en Kiki een fotozoektocht op maat van hun leeftijd op te lossen. Voor de allerkleinsten (3 – 5 jaar) is er een kabouterzoektocht en voor de 9 – 12 – jarigen is er een zoektocht met Heintje Heks.

Krachtige aardbeving

In de ridderzaal staat een harnas en hangen er zwaarden en wapenschilden aan de muur. Hier ontvingen de kasteelheren hun gasten. De wapentuigen waren enkel bedoeld als pronkstuk.

Op het gelijkvloers van de donjon, de meest in het oog springende toren van het kasteel, is een kapel ingericht. Er zijn nog flarden van een 14e -eeuwse muurtekening te zien. Astor wijst op een barst. Het zou ontstaan zijn door de aardbeving van 18 september 1692, de krachtigste die de Lage Landen ooit moesten slikken.

Heksen in de cel

We gaan een verdieping hoger. Het daglicht valt via een smal venster binnen in de verder donkere ruimte. De kinderen zijn muisstil en kijken vol ontzag naar het indrukwekkende dakgebinte. Kiki pakt mijn hand en kijkt verstijfd naar het beeld van een heks. Net echt… Hier in deze benepen kamer vonden in 1607 de heksenprocessen plaats tegen zes inwoners van Laarne, 6 vrouwen en 1 man. Op één na bekenden ze hun ‘zonden’ na foltering. Astor en Kiki luisteren ademloos naar het verhaal terwijl ze een blik werpen in de cellen aan weerszijden van de donjon.

We zetten onze ontdekkingstocht verder door het kasteel en komen langs de slaapvertrekken van de hoge adel. ‘Kleine bedjes’, klinkt het laconiek.

Tapijt wordt stripverhaal

Op de zolderruimte liggen verkleedkleren. Astor en Kiki gaan helemaal op in hun rol. Een dikke stalen deur staat halfopen. Erachter ligt de zilvercollectie van Claude d’Allemagne, de eerste conservator van het kasteel. Hij moest voor veilinghuizen vaak waardevolle stukken schatten en liet zich daarbij betalen met zilverwerk. We kijken onze ogen uit naar zoveel vakmanschap. We ronden ons bezoek af met een passage aan de eetzaal. Hier vallen vooral de prachtige wandtapijten op. ‘Het lijkt wel een stripverhaal’, zegt Astor als ik hem de verschillende scènes op een Brussels tapijt uitleg.

Een bezoek aan het Kasteel van Laarne is zeker een aanrader omwille van de vele lagen. Je beleeft het kasteel in zijn verschillende tijdsperiodes en kijkt er door de ogen van de adel en de bedienden naar de geschiedenis. En dat spook? Dát hebben we niet gezien.

Het kasteel is open vanaf de eerste zondag van mei tot begin oktober en dat elke zondag van 13 tot 17 uur. Groepsbezoeken zijn altijd mogelijk op aanvraag.

kasteelvanlaarne.be

Extra wandeltip

Aan de kassa van het kasteel is het boek ‘Kasteel van Laarne’ (18 euro) te koop. Hierin staat ook een niet – bewegwijzerde trage wegenwandeling (10,5 km) door Laarne. Je doet plekken aan waar de kasteelbewoners hun stempel op hebben gedrukt.

1. Vrienden van Napoleon

Begin 19e eeuw lieten burggraaf Philippe Vilain XIIII en zijn vrouw Zoé de Feltz het Kasteel Wissekerke in neogotische stijl heropbouwen. Het was vooral Zoé die haar visie doordrukte. Zo liet ze enkele kamers in Egyptische stijl inrichten, een typisch modeverschijnsel in de hand gewerkt door de veroveringstochten van Napoleon, niet toevallig een vriend van het koppel. Het belevingsparcours vertelt je het hele verhaal. Aanrader!

kruibeke.be/kasteel-wissekerke

Wandeltip

Het Engels landschapspark rondom het kasteel grenst aan de Polders van Kruibeke, het grootste overstromingsgebied van de Schelde. Volg vanaf het kasteel de Kruibeekse Kreekwandelroute (7,5 km), bewegwijzerd met zeshoekige bordjes.

• routen.be

 

2. De fantasie van de markiezin

De laatste bewoner van het Kasteel van Gaasbeek bij Lennik was Marie Peyrat. Haar man stierf jong, waarop zij het familiefortuin erfde. Ze stond in Parijse kringen bekend om de salons die ze organiseerde. Ze liet het Kasteel van Gaasbeek ombouwen tot een plek waar ze het verleden kon beleven. Samen met haar nieuwe partner bouwde ze een rijke kunstcollectie op. Een bezoek is zoveel meer dan louter een geschiedenistrip.

kasteelvangaasbeek.be

Wandeltip

 Het Kasteel van Gaasbeek ligt in het Pajottenland. Vanaf de kerk van Gaasbeek is er een mooie knooppuntenwandeling (7,5 km) naar het kasteel en terug, volg 11 - 111 - 124 - 126 - 730 - 129 - 127 - 123 - 104 - 103 – 11. www.toerismevlaamsbrabant.be

3. Doolhof in het park

Het neogotische Kasteel van Loppem ten zuiden van Brugge is gebouwd in opdracht van de familie van Caloen. Elke kamer in dit totaalkunstwerk biedt een glimp van wat zich hier allemaal heeft afgespeeld. De klein- en achterkleinzoon van Charles en Savina waren fervente reizigers. Hun kunstcollectie is ook in het kasteel te bewonderen. Van hieruit leidde koning Albert I de eerste naoorlogse regering in 1918. De kinderen van Caloen bouwden samen met hun leraar een doolhof in het park.

kasteelvanloppem.be

Wandeltip

Het bewegwijzerde Sint-Maartenspad (13 km) verkent het fraaie Loppem tot in de verste uithoeken. De wandeling start aan de Sint-Martinuskerk en passeert ook door het vrij toegankelijke kasteeldomein.

zedelgem.be/wandelroutes

4. Lot uit de loterij

De Landcommanderij Alden Biesen is het resultaat van 600 jaar bouwen door de Duitse Orde. Na de Franse Revolutie kreeg de Hasseltse zakenman Guillaume Claes de waterburcht in handen. Onder de Hollanders had hij het moeilijk de belastingen op het goed te betalen en daarom richtte hij een loterij in. Het winnende lot kreeg het kasteel. Pas na een jaar maakte hij de winnaar bekend… hijzelf. Je kan op het domein gratis rondwandelen. Een bezoek aan de burcht is wel betalend.

alden-biesen.be

Wandeltip

Verschillende wandelingen starten hier. Onze favoriet is de wandeling bewegwijzerd met rode driehoek (11 km) die de prachtige vallei verkent tussen Alden Biesen en de stad Bilzen. Je vertrekt aan de parking voor de Landcommanderij in de Kasteelstraat.

• wandeleninlimburg.be

5. Hoogste burcht van het land

Kasteel Reinhardstein in Ovifat torent hoog boven het Warchedal uit. Vlakbij raast een 60 meter hoge waterval. De omgeving is even indrukwekkend als het kasteel zelf die tussen de jaren 1930 – 1960 werd gerenoveerd door professor Jean Overloop na decennia verwaarlozing.  De hoogst gelegen burcht van het land staat open voor bezoekers.

• reinhardstein.net

Wandeltip

Volg vanaf de parking van het stuwmeer van Robertville de wandeling (7,5 km) met de groene driehoek door prachtige, woeste natuur. De wandeling biedt mooie uitzichten op het Kasteel Reinhardstein.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!