8 tips om je wandelreis in de Albanese Alpen voor te bereiden
De wandelroute Peaks of the Balkans kronkelt 192 kilometer lang door de meest majestueuze berglandschappen van Montenegro, Albanië en Kosovo. Geen wonder dat het langeafstandspad door de Albanese Alpen al meerdere keren in de prijzen viel. Kriebelt het om dat moois met eigen ogen te gaan aanschouwen? Met onze tips trek je voorbereid op pad.
- Wandelen
1. Vat je tocht niet te licht op
Etappes van minder dan 20 kilometer, dat valt wel mee? Bwa. Afstanden in de bergen zijn niet te vergelijken met die op het vlakke. In de Albanese Alpen loopt geen meter vlak en per dag overwin je gemiddeld 1000 hoogtemeters. Dat betekent veel meer belasting voor je gewrichten. Bereid je goed voor, bijvoorbeeld met dagtochten in de Ardennen of door consequent de trap te nemen in plaats van de lift. En zorg voor wandelschoenen die tegen een stootje kunnen en goed ingewandeld zijn.
2. Cash is koning
Je passeert onderweg welgeteld één bankautomaat, in Plav. En bijna nergens kan je betalen met de kaart, ook niet in de meeste gastenverblijven. Voorzie dus voldoende cash. De munteenheid van Montenegro en Kosovo is de euro. Die van Albanië de lek, maar overal in de Albanese Alpen kan je ook in euro’s betalen.
3. Zorg voor de nodige vergunningen
Montenegro, Albanië en Kosovo behoren geen van allen tot de EU. In de bergen zijn er geen officiële grensovergangen, maar je hebt wel de juiste vergunningen nodig. Reisagentschappen, zoals het Albanese Zbulo (www.zbulo.org), kunnen die regelen.
4. Kampeer of overnacht in gastenkamers
Beiden zijn mogelijk op de Peaks of the Balkans en hebben elk hun voor- en nadelen. Slapen in een bed laat je toe om lichter op pad te gaan. Kamperen geeft daarentegen meer flexibiliteit en is goedkoper. Maar ook een pak zwaarder: zelfs zonder zware rugzak is de route niet van de poes. Om de trektocht met de tent tot een goed einde te brengen, heb je best de nodige ervaring. Met een organisatie als Travelbase kan je de voordelen van beide combineren - bijvoorbeeld door te kiezen voor bagagetransfers.
• www.thebalkantrail.com
5. Bepaal waar je begint
De route vormt een lus, dus in principe kan je eender waar inpikken. Logistiek zijn het Montenegrijnse Plav (vanuit Podgorica met de bus), het Albanese Theth (vanuit Tirana, via Shkodër, met de bus) of Valbona (vanuit Tirana met bus en veerboot) het vlotst bereikbaar.
6. Met gids of onbegeleid?
Kan allebei. De route is goed aangegeven, maar een gids brengt je veel bij over de lokale cultuur, helpt met de logistieke rompslomp en spreekt de taal - verwacht onderweg niet te veel Engels te spreken.
7. Kies een geschikt tijdstip
Tussen eind mei en eind september is het pad grotendeels sneeuwvrij en zijn de gastenverblijven open. Let op: je bent in de bergen. In de zomer lopen de temperaturen overdag op, maar koelt het ‘s avonds en ‘s nachts flink af. Zeker op grote hoogte, bijvoorbeeld in Dobërdol, kan het behoorlijk koud zijn. Neem dus genoeg kleren mee en overweeg een warme jas en handschoenen. Zelfs als je niet kampeert: weinig huizen hebben verwarming in de bergen, op een haardvuur na.
8. Pas op voor herdershonden
Herdershonden zijn getraind om hun kuddes te beschermen. En kunnen dus agressief uit de hoek komen als ze jou als bedreiging zien... Stap niet los door een kudde, wandel er eventueel in een boogje omheen en probeer, indien mogelijk, (oog)contact te maken met de herder. Gromt een hond toch z’n tanden bloot? Wandel dan rustig maar resoluut de andere richting uit.