Hoera, het sneeuwt!

5 minuten leestijd

Áls het sneeuwt in ons land... moet je in de provincie Luxemburg zijn. De hoge toppen rond Vielsalm zijn altijd de eerste die een wit laken krijgen. Baraque Fraiture, op de grens tussen Luik en Luxemburg, ligt 651 meter boven de zeespiegel. En ja, daar staat echt een frituur. En ja, die doet tijdens de winter gouden zaken.

reportage
  • Wandelen

Wandelaars zakken in de winter graag af naar Luxemburg. Er gaat niets boven een stevige tocht door die lange, ondergesneeuwde bosdreven. ‘Alsof je door een zwart-witfoto met mooie grijstinten stapt’, schreef een blogger vorige winter. En wist meteen te vertellen dat een foto nemen in een sneeuwlandschap niet zo simpel is... Veel digitale toestellen hebben daarom een speciale ‘winter’-knop.

• Waar wandelen?

In het hart van elke Luxemburgse gemeente starten bewegwijzerde lusvormige wandelingen. Jammer dat ze niet altijd online opgelijst staan, waardoor je vaak pas ter plekke kan beslissen welke wandeling je wil nemen... Maar bedrogen zal je nooit uitkomen. Elke tocht in de grootste provincie van het land is een pure parel. De regio ligt bezaaid met bossen, diepe valleien, rotspartijen en uitgestrekte plateaus. Pittoreske dorpen en eeuwenoud erfgoed geven kleur aan de dunbevolkte streek.

• Be prepared!

Zorg voor warme kledij in laagjes, een kaart en voldoende eten en drinken. Het jachtseizoen loopt van 1 oktober tot 31 december. Het is online niet altijd duidelijk waar en wanneer de jagers zullen opduiken. Dat betekent dat sommige wandelpaden zonder enige waarschuwing vooraf kunnen afgesloten worden. Het wordt ter plekke aangekondigd met posters aan de bomen. Vaak is ook de lokale dienst voor toerisme op de hoogte.

• Lang leve de lange afstand

De mooiste wandelingen zijn de meerdaagse langeafstandspaden. De Transardennaise wordt vaak verkocht als de mooiste wandeling van het land; geef die marketeers eens ongelijk. Tussen La-Roche-en-Ardenne en Bouillon liggen 160 prachtige wandelkilometers. Het parcours wordt bewegwijzerd met wit-gele strepen. Onderweg kruis je de valleien van de Semois, de Ourthe en de Lesse. Via de wandelorganisatie Europ’Aventure kan je de route in drie tot negen etappes afleggen, overnachtingen, maaltijden en bagagevervoer inbegrepen. Europ’Aventure raadt zeven etappes aan als de meest comfortabele.

De route loopt bijna uitsluitend langs verkeersvrije wegen, dwars door bossen en over de plateaus. Af en toe passeer je ook eeuwenoud erfgoed. Hoog boven La-Roche-en-Ardenne ligt de ruïne van een middeleeuws kasteel. Een kleine 50 kilometer verderop ligt de basiliek van Saint-Hubert, gewijd aan de patroonheilige van de jagers. Het graf van de heilige is leeg, die werd naar een onbekende plek gebracht tijdens de Franse Revolutie. Die is zo onbekend dat hij nooit meer werd teruggevonden. In het gehuchtje Fourneau Saint-Michel vlakbij Saint-Hubert stap je voorbij een openluchtmuseum met een vijftigtal oude boerderijen uit heel Wallonië, een soort van Bokrijk. De Transardennaise eindigt in Bouillon, waar je op elke straathoek herinnert wordt aan Godfried die amper in ‘zijn’ stad gewoond heeft.

Er bestaat trouwens ook een 170 kilometer lange niet-bewegwijzerde Transardennaise voor de mountainbike. Het roadbook ‘VTT La Transardennaise Sud’ is te koop voor 5 euro via www.gta.be. www.luxembourg-belge.be

Sneeuwschoenen aan!

Met sneeuwschoenen kan je de paden verlaten en de ongerepte natuur intrekken. Dat doe je best met een gids, want zonder kompas raak je al snel het noorden kwijt. Een sneeuwschoen is meestal een soort racket die je onder je bergschoenen vastmaakt. Extra beenbeschermers over je schoenen en broek  trekken is slim: zo dringt de sneeuw niet door je kleren. In Luxemburg kan je op zeven locaties sneeuwschoenen – in het Frans toepasselijk raquettes genoemd – huren, zoals in Odeigne (foto), La-Roche-en-Ardenne, Tenneville, Habay, Lierneux en Saint-Hubert.

Skiën en snowboarden

Er is maar één skistation in Luxemburg, het station van Baraque Fraiture. Het opent vaak als eerste en is op jaarbasis het meeste open,  omdat daar meest kans op sneeuw is. Het is ook het bekendste, waardoor er vaak lange files ontstaan in de buurt als de winterpret op een zondag losbreekt. Wie het wat knusser, minder druk en kleinschaliger wil, kan vlakbij in de provincie Luik -  het skistation Le Monty in Lierneux aandoen of het skistation Val de Wanne in Aisomont. Bij dat laatste geniet je van een schitterend uitzicht op de Ourthevallei. Het panoramaterras van het skistation is onovertroffen.

Langlaufen in de bossen

Maar liefst vijftien locaties in Luxemburg verhuren langlaufmateriaal. De loipes, langlaufslang voor de paden, zijn goed aangegeven. Overschat je krachten niet: langlaufen is best lastig. Je gebruikt er spieren voor waarvan je niet eens wist dat je ze had... Hoe mooi en zalig het ook is om door een winters landschap te klieven:  begin met een kortere route. Er zijn routes van 3 tot 15 kilometer. Het bekendste netwerk aan langlaufpaden bevindt zich rondom Baraque Fraiture. Toch zijn er ook elders in de provincie goed ontwikkelde netwerken te vinden. Rondom Vielsalm bijvoorbeeld kan je uren glijden door de bossen en over trage wegen rondom de dorpen.

Sleeën op de hellingen

Op dezelfde locaties als waar de skipistes liggen, kan je ook sleeën. Doe je kinderen een plezier en haal de tienjarige in jezelf naar boven. Ter plekke kan je een houten slee huren. De prijzen variëren tussen 10 euro aan Baraque Fraiture, 12 euro aan Val de Monty in Lierneux en 15 euro aan de Val de  Wanne in Aisomont bij Trois-Ponts. Je haalt het meest snelheid door met je voeten vooruit plat op je rug op de slee te liggen, handen op het ijzer, hoofd iets naar boven gericht. Door je gewicht naar links of rechts te verplaatsen, kan je draaien. Gebruik je voeten als remmen. Eigenlijk kan je eender waar sleeën. Eén nadeel, als er geen skilift is, moet je het hele stuk weer naar boven stappen…

Op schattenjacht in de sneeuw

De Totemus-schattenjachten vind je over heel Wallonië. De 108 speurtochten zijn een vorm van geocaching waarbij je het culturele erfgoed van Wallonië induikt. De app is gratis. In de provincie Luxemburg zijn er elf schattenjachten te vinden. Per voltooide schattenjacht verdien je punten, toteez, die je via de app kan inruilen voor toegangstickets tot Waalse musea, kastelen, dierentuinen en attracties. Voorzie een goed opgeladen smartphone. De wandelingen variëren tussen 2 tot 7,5 kilometer. Op de app wordt ook aangegeven of een zoektocht haalbaar is met een buggy of kinderwagen.
www.totemus.be 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer