REISWIJZER. National Park Trail: op naar de Hoge Kempen

Je kan eender waar inpikken op de National Park Trail, een lus van 110 kilometer die het mooiste van de Hoge Kempen aaneenrijgt in vier of vijf stapdagen. Het nationaal park telt daarnaast meer dan vijftig kortere luswandelingen - van 3 tot 17 kilometer - die te combineren zijn met wandelwissels. De mogelijkheden zijn quasi onuitputbaar.

Meer info: www.nationaalparkhogekempen.be/nl

Erheen

Elke etappe van de National Park Trail start en eindigt aan een toegangspoort. Dat zijn de meest logische vertrekpunten. Bij de toegangspoorten is telkens een ruime parking, maar je raakt er ook met het openbaar vervoer.

Vanuit het treinstation van Genk is er een aanlooproute van vier kilometer naar toegangspoort Kattevennen. Poorten Pietersheim en Terhills zijn te bereiken met de bus vanuit Hasselt, Thorpark vanuit Genk. Opoeteren vergt iets meer overstappen.

Wij wandelden ongeveer drie vierde van het traject - wij vertrokken in de buurt van Zutendaal (bus vanuit station Hasselt) en finishten in Opglabbeek (bus naar station Neerpelt, al kan Genk ook).

1

Eten

De National Park Trail doet z’n best om zoveel mogelijk in het wild te blijven. Daardoor passeer je als wandelaar minder bevoorradingsmogelijkheden dan gewoonlijk in Vlaanderen. Op deze adressen kan je eten, drinken en even uitrusten.

Taverne Camping Jocomo Parc

Maastrichterweg 1a, 3620 Lanaken
www.jocomo.be/nl/faciliteiten
Naast de speeltuin van deze camping in Lanaken biedt een taverne goedkope dagschotels en streekbier aan. In de zomer is er ook een frituur.

’t Salamanderke
Joseph Smeetslaan 276, 3630 Maasmechelen
www.campingsalamander.be/nl/fiets--en-wandelcafe-om-even-te-verpozen

Fiets- en wandelcafé op een steenworp van de Mechelse Heide. Ideale stop voor een kom soep, een ijsje of een Angus Oaked Tripel, een door een boswachter van het nationaal park ontwikkeld bier.

Café De Statie
Spoorwegstraat 10, 3630 Maasmechelen
www.destatieeisden.be

Naast een oude spoorbedding doet een voormalig stationnetje nu dienst als een café. Een plakkaat verleidde ons tot een pauze met koffie en vlaai - al bleek de vlaai tot onze grote spijt uitverkocht.

Terhills Hotel
Zetellaan 68, 3630 Maasmechelen
www.terhillshotel.com

Wij smulden enkel van het (uitgebreide) ontbijt, maar in de voormalige burelen van de mijn van Eisden kan je ook je benen onder tafel steken voor een suggestiemenu van drie gangen - keuze tussen vlees, vis en vegetarisch.

Volmolen
Volmolenstraat 11, 3680 Maaseik
www.danshuisvolmolen.be

Dansstudio, biowinkel én bar. Topper bij mooi weer: gezeten onder een Mariabeeldje aan een boom kan je bij het gekabbel van de watermolen genieten van een Jessenhofke - biologisch, of wat had je gedacht?

’t Frituurke
Dilserweg 17, 3680 Maaseik
www.facebook.com/profile.php?id=100049057732348

Véél honger al dat wandelen? In Opoeteren kan je terecht, ook voor grote bestellingen, in ‘t Frituurke.

Slapen

Onderweg - en zeker in de buurt van de toegangspoorten - vind je logies op ieders maat: van hotels en b&b’s tot bungalowparken en campings. Wij combineerden campings met een overnachting in Terhills Hotel.

Terhills Hotel
Zetellaan 68, 3630 Maasmechelen
www.terhillshotel.com

In het voormalige hoofdkwartier van de mijnen van Eisden - een prachtig pand in neoklassieke barokstijl - huist nu een viersterrenhotel met ruime, comfortabele kamers en een lekker ontbijtbuffet. De scheve trap herinnert aan een verzakking in de mijnen.

Kamperen

Camping Jocomo Park
Maastrichterweg 1a, 3620 Lanaken
www.jocomo.be/nl/faciliteiten

Uitgestrekte familiecamping waar tentkampeerders hun onderkomen naast een vijver mogen neerpoten. De tentenweide telt drie overdekte picknicktafels en ligt vlakbij het sanitaire gebouw. Wie zonder tent komt, kan opteren voor een van de trekkershutten.

Camping Zavelbos
Kattebeekstraat 1, 3680 Maaseik
www.limburgcampings.be/zavelbos

Even buiten het centrum van Opoeteren en vlakbij de Oudsberg, de hoogste duin van de duinengordel. Met de tent kampeer je op een eilandje te midden van een visvijver. Prijzige plek.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!