REISWIJZER. Peaks of the Balkans
Door het grensgebied tussen Montenegro, Albanië en Kosovo kronkelt dit bekroonde langeafstandswandelpad - 192 kilometer door de Albanese Alpen, alias de Vervloekte Bergen. Tien etappes lang wandel je via geitenpaadjes en oude handelsroutes door de bergen. Wie liever in groep op pad trekt, kan opteren voor de Balkan Trail, een vijfdaagse langs de hoogtepunten van de Peaks of the Balkans.
- Wandelen
- Uitstappen en vakanties
In gastenverblijven onderweg kan je dineren, ontbijten en een lunchpakket scoren. Verder zijn er weinig opties, al kom je tijdens sommige etappes een cafeetje tegen. De fijnste zijn de meest geïmproviseerde, waar gletsjerwater de drankblikjes koelt. Zoals een schapenstal een kilometer of vijf buiten Vusanje, Montenegro. Het zoontje des huizes holt geregeld over bergpaadjes om bier en frisdrank te kopen in het dorp. Of de Albanese schuur, waar we thee en bosbessencake konden scoren. Ze hebben geen adres, laat staan een website.
• Plav, Montenegro: Hotel Kula Damjanova
www.kuladamjanova.com
Uitgebreid toeristenverblijf naast het meer van Plav. De buurman biedt tegen een klein prijsje een goedkope kamer in zijn huis aan - zoek Visitor Yard op booking.com.
• Vusanje, Montenegro: Restorant Hartini
Naast de kletterende Vuthaj-waterval opent dit restaurant z’n tuin voor kampeerders; toilet en douche in aparte hutjes.
• Theth, Albanië: gastenverblijf Dreni
www.booking.com/hotel/al/bujtina-dreni.nl.html
Een hotel/berghut van een vriendelijke familie - de zonen spreken Amerikaans Engels, opgedaan op YouTube. De tuin staat open voor kampeerders, tussen de tenten lopen kippen.
• Valbona, Albanië: gastenverblijf Jezerca
Genoemd naar een van de hoogste pieken van Albanië. Naast een restaurant, gastenkamers en een ruime tuin voor tenten biedt dit gastenverblijf ook eenvoudige trekkershutjes aan.
• Dobërdol, Albanië: gastenverblijf Bashkimi
www.facebook.com/profile.php?id=100070878275021
Onze favoriete kampeerplek, in een katun (een graasweide waar seminomaden in de zomer neerstrijken) op 2000 meter boven de zeespiegel. Elektriciteit is er niet voor gasten, maar de uitzichten maken veel goed. Opgelet: hier koelt het ‘s nachts behoorlijk af.
Wildkamperen is een optie. In Albanië is dat officieel toegelaten, in Kosovo gedoogd. In Montenegro mag het in principe niet, maar niemand komt je in de bergen arresteren. Campings zijn er in de Albanese Alpen niet, toch niet zoals wij die kennen. Wel kan je bijna overal je tentje tegen betaling opzetten - niet alleen in de tuin van gastenverblijven, maar ook naast een café of restaurant of bij een boer. Meestal beschik je dan minstens over stromend water, een toilet en een mogelijkheid om technologisch speelgoed op te laden. Kampeer je bij gastenverblijven, dan schuif je tegen betaling mee de voeten onder tafel.
Erheen
Je vliegt best op Podgorica of Tirana, de hoofdsteden van respectievelijk Montenegro en Albanië. Ryanair vliegt vanuit Charleroi rechtstreeks op Podgorica. Austrian Airlines kan ook, vanuit Zaventem met overstap in Wenen. Onder meer TUI en Wizz Air vliegen op Tirana, respectievelijk vanuit Zaventem en Charleroi.
De wandelroute maakt dan wel een lus door de bergen, maar door de desolaatheid van de regio zijn er slechts een handvol geschikte instappunten. Vanuit Podgorica
Meer info: