3 x wandelen in de Achterhoek

Achterhoek
2 minuten leestijd

De landelijke Achterhoek, in het oosten van Nederland, lijkt wel uitgevonden voor wandelaars. Niet alleen zijn er liefst 3000 km aan wandelwegen, dankzij het typische bocagelandschap zit er bovendien veel afwisseling in, met sloten, weiden, bossen en kleine dorpjes langs de rustige en bochtige wegen. Oud én jong vindt onderweg achter hoek en kant veel verrassingen. 

reportage
  • Wandelen

We kozen drie kindvriendelijke klompenpadwandelingen in de Achterhoek voor je uit. achterhoek.nl/wandelen-in-de-achterhoek 

 

1. Het Ganderpad (Gaanderen)

12,4 km – start: TOP ’t Onland (Rekhemseweg 175)

Deze luswandeling langs de Oude IJssel, over rivierduinen en oude sporen van de ijzerfabrieken gaat helemaal rond het dorpje Gaanderen, dat omgeven is door groen. Het Toeristische OverstapPunt, het startpunt 46 van het wandelnetwerk in de Achterhoek, ligt aan natuurpark De Koekendaal, een loof- en dennenbos tussen Gaanderen en de historische stad Doetinchem. 

Leuk voor kinderen: In De Koekendaal zijn een speel- en dierenweide en kinderboerderij. achterhoek.nl/natuurpark-de-koekendaal 

Eten: Herberg ’t Onland aan het TOP ’t Onland is al sinds 1790 actief. 
hetonland.nl 

Kamperen: Recreatiepark De Wrange is een camping in De Koekendaal met chalets en kampeerplaatsen onder de bomen. 
www.dewrange.nl/home 

 

2. Het Kelrepad (Kilder)

13,3 km – start: Dorpshuis Kilder (Zuiderstraat 12)

Deze luswandeling gaat door echt boerenland met glooiende akkers, aan de rand van het Bergherbos, waar je vanaf de open plek Kale Jacob (80 m) een mooi uitzicht hebt op de Veluwezoom. Je kunt vertrekken in het dorpje Braamt of in Kilder. Een ‘kil’ is een diepte tussen zandbanken of een geul die water naar het waterrad leidt. Kijk onderweg uit naar de Kochbunker (een eenpersoonsbunker uit WO II).

Leuk voor kinderen: Je kunt de route (met 2 km) inkorten via een aangeduide routeverkorter. Flinkerds kunnen de route ook verlengen (tot 16 km).

Eten: Bij aankomst in Kilder vind je zeker iets te eten, bijvoorbeeld De Bikkerij in de Hoofdstraat. Halfweg passeer je in Braamt. 

Kamperen: Avonturencamping Stroombroek in Braamt heeft alles voor een avontuurlijke gezinsvakantie. avonturencamping-stroombroek.nl 

 

3. Het Bruilschepad (Ruurlo)

11 km – start: Boerderij ’n Ibink (Arfmanssteeg 1)

Starten op deze luswandeling kan ook bij station Ruurlo, kasteel Ruurlo of De Heikamp. Onderweg kom je veel boerderijen met rood-groen-witte luiken tegen. De loof- en naaldbomen in de bossen behoorden ooit tot het landgoed van het kasteel. Daarin zit nu het schonekunstenmuseum MORE. 
www.museummore-kasteelruurlo.nl 

Leuk voor kinderen: Deze route kun je liefst op twee plekken ervan inkorten, zowel in het noorden (7,3 km) als in het zuiden (7,9 km). Volg daarvoor de rode klompjes die de routeverkorters aanduiden. Veel plezier kun je onderweg maken op De Heikamp (klimbos, kabouterpad…) of in het doolhof van Ruurlo. 
doolhofruurlo.nl 

Eten: Dat kan bijvoorbeeld op De Heikamp. 
www.heikamp.nl

Kamperen: Boter-, kaas- én kampeerboerderij ’n Ibink heeft niet enkel een boerderijwinkel, maar ook een minicamping met 30 plaatsen en twee vakantiewoningen. 
camping.nibink.nl 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer