5x wandelen langs Olympisch Parijs

Parijs GR
3 minuten leestijd

Van vrijdag 26 juli tot zondag 11 augustus vinden in Parijs de Olympische Spelen plaats. Wist je dat je als je langs de 50 km lange GR75 wandelt, langs deze legendarische sportlocaties en olympische sites komt?

reportage
  • Wandelen

1. Parc de la Villette

Het start- (en eindpunt) van de GR 75. Tot de jaren zeventig van vorige eeuw bevonden zich hier de slachthuizen van Parijs, waarna de site transformeerde tot een 50 ha groot park met musea en evenementlocaties. Populair zijn onder meer de Cité des Sciences et Industrie, de bolvormige cinema van La Géode, de concerthal Le Zénith en de futuristische Philharmonie de Paris. Tijdens de Olympische Spelen vormt Parc de la Villette een groot supportersdorp, waar wedstrijden op grote schermen kunnen worden gevolgd en je kunt er ook sporten uitproberen.  

Avenue Corentin Cariou, 75019 Parijs

www.lavillette.com

2. Piscine Georges-Vallery 

Het Piscine Georges-Vallery opende de deuren in de aanloop naar de Olympische Spelen van 1924, die ook al in Parijs plaatsvonden. De grote ster van de zwemcompetitie was toen de Amerikaan Weismuller, die na zijn topsportcarrière nog bekender werd als Hollywoodacteur met als bekendste rol Tarzan. Naar aanleiding van de komende Olympische Spelen kreeg het zwembad een grondige verjongingskuur om te worden gebruikt als trainingszwembad voor zwemmers en triatleten. 

148 Avenue Gambetta, 75020 Parijs

www.vallerey-piscine.fr

3. Vélodrome Jacques-Anquetil

Deze iconische wielerbaan dateert uit het eind van de 19de eeuw, waarna de velodroom tijdens de Olympische Spelen van 1900 als decor werd gebruikt voor wielrennen, rugby, voetbal, cricket én gymnastiek. In de tweede helft van de 20ste eeuw, tussen 1968 en 1974,  eindigde de Tour de France hier zeven jaar op rij: vier keer won Merckx de slotrit en vijf keer mocht hij met de bloemen voor de eindzege zwaaien. Tijdens de Olympische Spelen van deze zomer komen de renners tijdens de individuele tijdrit aan de velodroom voorbij. Duimen dus maar voor Remco op koers naar het goud! 

51 Avenue de Gravelle, 75012 Parijs 

4. Trinquet Chiquito de Cambo

Honderd jaar oude kaatsbaan, waar in 1924 de olympische kaatswedstrijden werden georganiseerd. Dat is best verrassend maar kaatsen was toen wel degelijk een olympische discipline! Tegenwoordig is het kaatsterrein nog steeds in gebruik. Vooral de Baskische gemeenschap in Parijs verzamelt er op weekenddagen voor een partijtje kaatsen. En afgaand op de vele drank- en eetstandjes naast het terrein vinden er overduidelijk ook uitbundige feestjes plaats… 

8 Quai Saint-Exupéry, 75016 Parijs

www.lridfpb.fr

5. Stade Roland-Garros

Mythische tennistempel en thuisbasis voor Roland Garros, een van ’s werelds belangrijkste tennistornooien. Na reservatie ben je er als wandelaar of citytripper welkom voor een rondleiding, die anderhalf uur duurt. Het hoogtepunt van dat bezoek is de passage door de tribune van de Court Philippe-Chartrier, waar binnenkort ook de olympische tennisfinales zullen worden betwist. Het gravel betreden mag niet, maar als bezoeker mag je wel even op de voorste rij plaatsnemen. Best origineel is dat het bezoek aan Roland-Garros eindigt in de naburige Jardin des Serres d’Auteuil, waar je midden midden tussen de exotische planten en kleurrijke bloemen de Court Simonne-Mathieu vindt. 

2 Avenue Gordon Bennet, 75016 Parijs

www.rolandgarros.com

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer