Warm of koud? Altijd ok!

4 minuten leestijd

Hoe zorg je ervoor dat je lunch lekker warm blijft of net koel bewaard wordt als je op stap bent? Check: een isolerende foodcontainer, aka de thermosbox.

accessoire
  • Wandelen
  • Fietsen
  • Kamperen

(H)eat on the go

Bij Kambukka maakten ze mijn leven nog wat makkelijker, want daar wordt het restje gewoon in het microwave compartiment opgewarmd. Ook het extra opschroefbare snackcompartiment is super praktisch, knapperige croutons voor in de soep of wat parmezaan zitten afgescheiden van de rest, terwijl je maar één container moet meenemen. Het nadeel is dat met beide accessoires de box toch vrij groot wordt én dat de inhoud van het microwave compartiment een stuk kleiner is dan die van de Bora zelf.

Size does matter

Van afmetingen gesproken: ik laat in het midden of ik nu gewoon een grote eter ben (yes, I am) maar een inhoud van zo’n 350-400 ml is voor mij meer een snack dan een volwaardige lunch. Neem ik een soepje voor bij m’n boterham mee, dan gaat de GSI Glacier 12 oz. mee op pad. Het formaat is maar een beetje groter dan een blikje frisdrank en ook de opening is perfect om soep uit te drinken. De hoogte maakt het dan weer moeilijker om er met bestek uit te eten; daarvoor is de Hydro Flask 12 oz. dan weer perfect. Deze lage container heeft een brede opening en dat maakt het niet alleen makkelijk om rechtstreeks uit het potje te eten, maar ook om het te vullen en af te wassen. De perfecte inhoud voor een volledige maaltijd on the go heeft de Quechua MH 500. Ook de eetkom die handig over de container schuift is heel erg praktisch, zeker voor onhandige knoeiers.

Perfect op temperatuur

Koelen doen de lunchboxen allemaal met verve, bij zomerse temperaturen stop ik er zelfs schepijs in om mijn kroost onderweg te verrassen. Hoe warm je iets opwarmt om tijdens je lunchpauze op de perfecte temperatuur uit te komen is moeilijker. Kokendhete vloeistoffen in je box gieten? Geen goed plan, want bij het openen kan je je gemakkelijk branden. De Kambukka heeft wel een extra knopje om stoom af te laten, maar ook hier blijft het toch wat opletten geblazen. Als het gaat over warm houden, is deze container wel kampioen: als ik er ’s ochtends hete soep in doe, is die ’s middags nog heet en tegen de avond nog altijd goed warm. Warm je een restje op voor de lunch, dan doen de andere drie het ook goed. Wanneer je ’s ochtends iets goed warm maakt, is het na 4 uur meestal op een perfecte temperatuur om het op te eten. Al hangt er natuurlijk ook veel van je omgevingstemperatuur af.

Lekproof?

Gaat je lunch mee in een rugzak of zelfs samen met je laptop in een stoffen totebag? Rampzalig is het dan als een potje dan niet goed sluit. Onleesbaar papierwerk of natte kleren: been there, done that. De vier lunchboxen doorstaan deze test echter allemaal met glans: ik zwier ze ondersteboven, op de zijkant en in het rond. Zelfs met soep erin, lekt er geen druppel.

Isolerend vermogen

Het doel van je thermosbox is natuurlijk je eten lekker koel of warm te houden. Iets koud houden, lukt voor alle thermossen een stuk langer dan warm. Breng je thermosfles vlak voor het vullen op temperatuur door hem vijf minuten te vullen met koud of warm water, afhankelijk van wat je meeneemt. Tip: een volledig gevulde box houdt de warmte beter vast dan een halfvolle. Kies dus een formaat dat goed bij de maat van jouw maaltijd past.

Do’s & don’ts

  • Afwassen doe je best met de hand om de kwaliteit van je box te behouden, al is de micro-container gewoon ook vaatwasmachinebestendig.
  • Laat je toch liever de vaatwasser het werk doen? Verwijder dan zeker de rubber sluitingsringen.
  • Sluit na het afwassen je container niet af, dat voorkomt schimmel en geurtjes.
  • Vul de box niet met kokende etenswaren, want je kan je verbranden bij het openen.

Er was een tijd dat ik onderweg vooral afhankelijk was van tankstations en fastfoodketens om mijn honger te stillen. Niet gezond en niet goed voor de portemonnee. En dat terwijl er in de koelkast vaak restjes stonden te verpieteren: zonde! In de zomer een frisse pastasalade, in de winter een hartverwarmende kop soep: mijn lunch is nu gezond én altijd op de juiste temperatuur. Als ik mijn eten koel wil houden, vul ik de box na het avondeten en zet de container in de koelkast. Ga ik voor de warme optie, dan vul ik de thermosbox met heet water terwijl ik mijn restje opwarm. Daarna giet ik het water weg en gaat het eten in de voorverwarmde container. Dichtschroeven en klaar!
 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer