Zo mooi is de Biesbosch!
‘Waarom de Biesbosch zo bijzonder is? Boswachter Harm Blom spat zowat uit elkaar van enthousiasme. Want het antwoord ziet, proeft en voelt hij dagelijks om zich heen als boswachter bij Staatsbosbeheer, de beheerder van dit Nationale Park. Hij noemt het een lot uit de loterij om hier al drie jaar te mogen werken.
- Uitstappen en vakanties
- Kamperen
‘Uniek in de wereld’, noemt boswachter Harm Blok deze plek. ‘De Biesbosch is met haar 10.000 hectare het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. In de hele wereld zijn er zelfs maar een paar. De Noordzee zegt twee keer per dag bij vloed tegen de Maas en de Rijn: ‘Even wachten jullie’. Het zoete rivierwater kan dan niet weg en stijgt, in de Biesbosch met 30 tot 70 centimeter. Waarna het bij eb weer zakt.’
En is het gevolg? ‘Nou, dat zorgt voor een enorme dynamiek in de natuur. Het barst hier werkelijk van het leven in de moerassen, op de zand- en slikplaten, lagunes, geulen, stroomdalgraslanden en in de wilgenbossen. Een natuurwereld van duizenden soorten bloemen, kruiden, vogels, vissen en vele andere, ook hele zeldzame, dieren. En in het kader van Ruimte voor de Rivier is er de laatste jaren zelfs veel natuur bij gekomen in De Biesbosch, maar liefst zo’n 1000 hectare. En dat is natuurlijk hartstikke mooi.’
Biesbosch Big Five
Als je één of meer van deze vijf dieren spot in de Biesbosch, ben je een geluksvogel.
1. De otter
De Otter is terug! Groot nieuws eind maart want na zestig jaar is er voor het eerst op een wildcamera van de Biesbosch ‘live’ een Otter gespot. Als je die nou eens zou treffen …
2. De bever
De kans op een bever is al wat groter, met zo’n 120 familieburghten in de Biesbosch. Vooral als het schemert. Knaagsporen aan bomen langs de oevers helpen je op weg.
3. De visarend
De visarend is heel zeldzaam in ons land. Er waren vorig jaar drie paartjes aan het broeden. Ze komen daarvoor elke lente terug van hun overwinterplek in Afrika. Ze laten zich regelmatig zien in de polder Hardenhoek.
4. De zeearend
Niet voor niets is zijn bijnaam de vliegende deur, met zijn spanwijdte van 2,40 meter. Als inmiddels vaste bewoner vooral in de lucht dus niet te missen.
5. De IJsvogel
Juist heel klein, maar fijn. Met zijn bijzondere blauwe kleur vooral vaak te spotten op laaghangende takken boven het water, loerend op visjes.