Coo with the flow

3 minuten leestijd

Kriskras door België lopen verschillende GR-routes. Deze Grote Routepaden zijn ideaal om meerdaagse tochten in Vlaanderen of Wallonië uit te stippelen. Na de populaire GR57 kozen we nu voor de onbekende GR14, waar online weinig of geen beoordelingen van te vinden zijn. Spoiler alert: we beklaagden het ons geen seconde!  

reportage
  • Wandelen

De GR14, aangeduid met rood-witte tekens, is zo’n 280 kilometer lang. Hem volledig afleggen was dus onmogelijk in de paar dagen vakantie… Dus kozen we een start- en eindpunt, allebei te bereiken met het openbaar vervoer: van Trois-Ponts naar La Roche. Eigenlijk vertrokken we in Coo, waar we op een toffe camping zaten. Het was niet moeilijk om van daar naar Trois-Ponts te stappen. Google Maps aan en gaan! 

We deelden de 60 kilometer van onze route handig op in drie etappes, op basis van campings of logeermogelijkheden. De eerste stapdag legden we zo’n 16 kilometer af: van Coo tot Odrimont. De tweede telde ongeveer hetzelfde aantal kilometers tot in Malempré. En de derde dag, met einde in La Roche, verzamelden we maar liefst 26 kilometer. Ik moet je niet vertellen dat vooral die laatste dagtocht pittig was. Met de tent en het kookgerief dat we meesleurden, hadden we een work-out waarop menig fitnesser jaloers zou zijn! 

Over onze route op de GR14 kan ik kort en krachtig zijn: het is een aanrader! Daarvoor zijn verschillende redenen. Als eerste heeft deze route van 60 kilometer 80% onverharde wegen. Een stappersdroom, nietwaar? Ten tweede doorkruis je verschillende landschappen: het is niet al bos wat de klok slaat. De etappe tussen Odrimont en Malempré is er bijvoorbeeld één die de uitzichten aan elkaar rijgt als parels aan een ketting. De variatie die je daardoor krijgt, maakt het hiken een pak minder vermoeiend. Pittoreske plekjes als het bos langs de Bâleur, de panoramische skipiste ‘Le Monty’ en de venen na Odeigne zijn een derde reden waarom deze route zo charmeert. Ten slotte is ook de onbekendheid van deze GR een serieus pluspunt. Uren aan een stuk kwamen we geen mens tegen. Eén keer bleek het zelfs zo rustig dat een everzwijnjong ons nietsvermoedend voorbij trippelde terwijl wij even uitbliezen op een rotsblok. Muisstil aanschouwden we het unieke tafereel, stilletjes hopend dat mama everzwijn niet in de buurt was. Het jong snuffelde wat tussen de dode bladeren en trok nadien vrolijk verder. Geen spoor van mama. Gelukkig maar! 

Fijne adresjes onderweg 

Ik geef nog graag een extra tip mee: er zijn weinig slaap- of winkelmogelijkheden onderweg, daarom is het belangrijk om deze meerdaagse goed voor te bereiden. Wij reserveerden alles op voorhand en zochten ook uit waar we eten konden inslaan, of nog beter: onze benen onder tafel konden schuiven. Het blijft toch vakantie! Deze praktische info lees je in mijn bijhorende Instagramposts hierboven 

En route! 

En? Zin gekregen om deze etappes van de GR14 te stappen? Op mijn RouteYou-account vind je alle kaarten en download je eenvoudigweg alle gpx-bestanden om zorgeloos op weg te kunnen. 

Lus De Ridder is auteur en blogster, wandelt liefst van al door de natuur en dicht bij huis. Lus schreef De kleine wandelgids 1 &2 en inspireert graag met haar instagramaccount @staycation.belgium 

  

 

 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer