Smullen in Saarland
De keuken van Saarland is een interessante mix van Duitse en Franse culinaire tradities en dat is helemaal te danken is aan de geografische ligging en historische invloeden van beide landen. De keuken van Saarland is over het algemeen eenvoudig en stevig, met veel gebruik van aardappelen, vlees, en kool. Door de nabijheid van Frankrijk en de historische Franse invloed zijn er duidelijke Franse culinaire invloeden te herkennen in de gerechten.
- Kamperen
Recept 1: Dibbelabbes
Dibellabbes is een van de bekendste gerechten uit Saarland. Het is een hartige pannenkoek gemaakt van geraspte aardappelen, ui, spek en kruiden. Het wordt meestal geserveerd met appelmoes.
Zo maak je het:
- Schil de aardappelen en rasp ze fijn. Laat ze goed uitlekken in een zeef of kaasdoek om overtollig vocht te verwijderen.
- Schil en snij de uien in halve maantjes. Snij de prei fijn en spoel grondig.
- Doe de geraspte aardappelen in een grote kom. Voeg de eieren, bloem, zout, peper, nootmuskaat toe. Meng alles goed door elkaar.
- Verhit een ruime koekenpan met een beetje boter of olie op middelhoog vuur.
- Bak het spek goudbruin, voeg er de uien en prei aan toe. Bak het geheel gaar. Rasp er de knoflook bij en kruid met peper, zout en nootmuskaat. Rits er de tijm onder.
- Voeg het aardappelmengsel toe aan de pan en druk het plat met een spatel.
- Bak de Dibbelabbes ongeveer 10-15 minuten aan één kant tot hij goudbruin en knapperig is. Draai om en bak de andere kant ook goudbruin, dit kan het beste door de Dibbelabbes in stukken te verdelen of met behulp van een deksel.
- Bak de Dibbelabbes nog eens 10-15 minuten aan de andere kant. Serveer met appelmoes.
Voor 4 personen
Ingrediënten
- 1 kg aardappelen
- 2 middelgrote uien
- 2 preistengels
- 2 teentjes knoflook
- 300 g gerookt spek (in blokjes)
- 2 eieren
- 3 el bloem
- Zout en peper
- 1 tl nootmuskaat
- 2 takjes tijm
- Boter of olie om te bakken
- Appelmoes
Recept 2: Duitse Frikadelle
Deze gehaktballen staan ook wel bekend als Buletten, Fleischpflanzerl (in Beieren), Fleischküchle (in Zwaben) of Frikadellen. Het is een traditioneel en populair gerecht is in de Duitse keuken. Frikadellen worden vaak geserveerd als hoofdgerecht met bijgerechten zoals aardappelpuree, gestoofde groenten, aardappelsalade of gekookte aardappelen. Ze zijn een populair gerecht in Duitse kroegen en biertuinen, waar ze vaak worden geserveerd met een bier en eenvoudige bijgerechten.
Zo maak je het:
- Week het broodje of de sneetjes brood in de melk totdat het zacht is. Knijp het overtollige vocht eruit en verkruimel het brood.
- Schil en snipper de ui fijn. Hak de knoflook fijn.
- Doe het gehakt in een grote kom. Voeg de gesnipperde ui, knoflook, geweekte en verkruimelde brood, ei, gehakte peterselie, mosterd, zout, peper, paprikapoeder en marjolein toe.
- Meng alles goed door elkaar met je handen tot een homogeen mengsel. Als het mengsel te vochtig is, voeg dan wat paneermeel toe tot het de juiste consistentie heeft.
- Vorm met natte handen gehaktballen van het mengsel, ongeveer ter grootte van een ei. Druk ze een beetje plat om een ovale vorm te krijgen.
- Verhit wat boter of olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
- Bak de Frikadellen aan beide zijden goudbruin en gaar, ongeveer 4-5 minuten per kant.
- Serveer met kartoffelsalade en koolsalade.
Voor 4 personen
Ingrediënten
- 500 g gemengd gehakt (half rund, half varken)
- 1 middelgrote ui
- 1 teentje knoflook
- 1 oud broodje of 2 sneetjes wit brood
- 100 ml melk
- 1 ei
- 2 el gehakte peterselie
- 1 tl mosterd
- 1 tl zout
- 1/2 tl peper
- 1/2 tl paprikapoeder
- 1/2 tl gedroogde marjolein
- Paneermeel
- Boter of olie om te bakken