![rr](/sites/default/files/styles/header_image_21_9/public/2025-01/IMG_8494_VSCO.jpeg?h=d318f057&itok=90ML2y3e)
Winter in de keuken
Els Sirejacob
3 minuten leestijd
Als de winter in de pan slaat… wordt het gezellig! Samen rond de kaasfondue, smullen van cheesecake met appeltjes, zo’n kom heerlijke warme soep in je handen: laat de kou maar komen!
No-bake cheesecake met appel en Bastogne koekjes
![rr](/sites/default/files/styles/scaled_w480/public/2025-01/IMG_8500_VSCO.jpg?itok=3TbsHkQP)
Zo maak je het
- Verkruimel de Bastogne koekjes door ze in een zakje te doen en er met een deegroller overheen te rollen. Meng de koekkruimels met de gesmolten boter tot een samenhangend geheel. Verdeel het mengsel over de bodem van twee glaasjes of kleine schaaltjes en druk stevig aan met de achterkant van een lepel. Zet in de koelkast om op te stijven terwijl je de rest bereidt.
- Klop de slagroom stijf in een aparte kom. Meng in een andere kom de roomkaas met de poedersuiker en het vanille-extract tot een glad mengsel. Spatel de slagroom voorzichtig door het roomkaasmengsel tot het goed gemengd is. Verdeel de vulling over de koekbodems in de glaasjes en strijk glad. Zet weer even in de koelkast om op te stijven.
- Smelt een klontje boter in een pannetje op middelhoog vuur. Voeg de appelstukjes toe en bestrooi met suiker en kaneel. Bak de appelstukjes zachtjes tot ze zacht en licht gekarameliseerd zijn (ongeveer 5 minuten). Laat de appel iets afkoelen en verdeel deze vervolgens over de cheesecakevulling in de glaasjes. Zet de glaasjes nog even in de koelkast om goed op te stijven (ongeveer 30 minuten, als je tijd hebt), en geniet van je heerlijke no-bake appel-Bastogne cheesecake!
Ingrediënten voor 4 personen
- 100 gram Bastogne koekjes
- 30 gram gesmolten boter
- 100 gram roomkaas
- 75 ml slagroom
- 20 gram poedersuiker
- 1/2 tl vanille-extract
- 1 appel in kleine blokjes
- 1 el suiker
- 1/2 theelepel kaneel
- Klein klontje boter
Kaasfondue plank met groenten, charcuterie en crackers
![rr](/sites/default/files/styles/scaled_w480/public/2025-01/IMG_8507_VSCO.jpg?itok=Xs0EfapI)
Zo maak je het
- Snij het teentje knoflook doormidden en wrijf de binnenkant van de fonduepan of steelpan in met het teentje knoflook. Voeg de witte wijn en het citroensap toe aan de pan en verwarm op laag vuur totdat het bijna kookt. Voeg beetje bij beetje de geraspte kaas toe en blijf roeren tot alles gesmolten is.
- Meng de maïzena met een klein beetje water tot een papje en voeg dit toe aan de kaasfondue om de saus te binden. Breng de fondue op smaak met peper en een snufje nootmuskaat.
- Was en snij alle groenten in hapklare stukken. Leg de charcuterie, groenten, stukjes stokbrood, op een grote serveerplank of bord en serveer met de kaasfondue.
Ingrediënten voor 4 personen
- 400 gram geraspte kaas (Emmenthaler, Gruyère, Alpenzeller)
- 1 teentje knoflook
- 200 ml droge witte wijn
- 1 el maïzena
- 1 el citroensap
- Versgemalen peper en nootmuskaat
- 1 rode paprika
- 1 komkommer
- 200 gram cherrytomaten
- 1 wortel
- 1 selder
- 100 gram gerookte ham
- 100 gram salami
- Stokbrood, in stukjes gesneden
Duitse aardappelsoep
![rr](/sites/default/files/styles/scaled_w480/public/2025-01/IMG_8498_VSCO.jpg?itok=abOfoqEm)
Zo maak je het
- Was en snij alle groenten. Smelt de boter in een grote soeppan op middelhoog vuur. Voeg de ui, knoflook, wortel, prei en bleekselderij toe en bak ongeveer 5 minuten tot de groenten zacht worden.
- Voeg de aardappelblokjes toe aan de pan en roer even goed door, zodat alle smaken zich mengen. Giet de bouillon in de pan en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur daarna lager en laat de soep 25 minuten zachtjes koken.
- Voeg de kookroom toe en roer goed door. Voeg daarna de plakjes knakworst toe en laat de soep nog enkele minuten opwarmen. Breng de soep op smaak met zout en peper. Roer eventueel wat verse peterselie door de soep en een lepel mosterd.
Ingrediënten voor 4 personen
- 500 gram bloemige aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
- 1 ui, fijngesneden
- 1 wortel, in kleine stukjes gesneden
- 1 prei, in ringen gesneden
- 1 stengel bleekselderij, in stukjes gesneden
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 liter groente- of kippenbouillon
- 200 ml kookroom
- 4 rookworsten, in plakjes gesneden
- 2 eetlepels boter
- Zout en peper
- Verse peterselie, fijngehakt
- Mosterd