wandelen

Dresscode? Drie laagjes!

9 minuten leestijd

Trek je eropuit voor een lange wandeling, dan wil je dat liefst een beetje comfortabel kunnen doen. De juiste kleren?  Belangrijk. Maar euh… wat is dat precies, de juiste kledij? Wandel- en outdoorexpert en Gui Lemmens geeft meer uitleg.

praktisch
  • Wandelen

Bestaat er zoiets als de ‘ideale wandelkledij’?

 De term ‘ideaal’ zal iedereen anders invullen. Er zijn meerdere factoren die meespelen. Zo is de prijs een belangrijk criterium, maar het allerbelangrijkste is wel dat je jezelf comfortabel voelt in je wandelkledij. Er zijn natuurlijk ook een paar dingen waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van de juiste outfit. Afhankelijk van het seizoen en/of de weersomstandigheden en de soort wandeling zal je outfit er anders uitzien. Er zijn een paar basisregels die steeds terugkomen. Zo is het aangeraden om je volgens het laagjes-principe te kleden en je moet voor elke laag ook de juiste materialen kiezen, aangepast aan je activiteit. 

 

Wat betekent dat, ‘kleden in laagjes’?

Als je je wil kleden volgens het ‘laagjesprincipe’, dan heb je altijd drie lagen nodig: een basislaag (baselayer), tussenlaag (midlayer) en een buitenlaag (shell). 

Dat betekent niet dat je altijd drie kledingstukken effectief moet dragen: die drie lagen gaan eerder over de functionaliteit van je outfit. Op een warme zomerdag wandel je uiteraard in een T-shirt, al dan niet met lange mouwen om je te beschermen tegen de zon. Toch neem je een extra laagje mee om niet af te koelen bij een rustpauze, en een regenjasje voor een onverwachte regenbui. Je kan dat principe toepassen op de kleren voor je bovenlichaam, maar ook voor je onderkant, je handen en je voeten. Met laagjes zit je eigenlijk altijd goed. Let er wel op dat de verschillende kledingstukken ook correct op elkaar afgestemd zijn en dat ze goed passen. 

Waarom? Het is vooral belangrijk dat je functionele kledij draagt omdat je dan kan inspelen op wispelturig weer. Verder helpt het laagjesprincipe om vocht af te voeren en je lichaam te isoleren, zodat je goed om temperatuur blijft. Tenslotte biedt het je ook bescherming. 

Hoe je dat allemaal juist invult? Dat hangt af van het seizoen en de regio waarin je gaat stappen en hoe intensief die wandeling is. Ook je natuurlijke aanleg voor koudegevoel en fysieke conditie zullen een invloed hebben op je materiaalkeuze. Belangrijk is dat je je in de juiste winkel en door de juiste mensen laat adviseren. 

Wat is de functie van elke laag?

De basislaag zal ervoor zorgen dat transpiratie wordt afgevoerd. Daarnaast moet de basislaag ook je lichaamswarmte vasthouden. Het is dus belangrijk dat je voor materiaal kiest dat goed vocht opneemt en doorgeeft want natte kledij zorgt voor afkoeling. Zo is het katoen geen goede keuze. Katoen neemt weliswaar goed vocht op, maar zal het vasthouden waardoor het traag droogt en je lichaam zal afkoelen.

De tussenlaag moet ervoor zorgen dat je niet gaat afkoelen. In tegenstelling tot de onderlaag mag een tussenlaag iets losser gedragen worden. Zo krijg je een isolerende warme luchtlaag tussen de twee laagjes. Ook hier is het belangrijk dat het gebruikte materiaal makkelijk vocht opneemt, doorgeeft of laat verdampen. Afhankelijk van de inspanningen die je levert en/of de weersomstandigheden kan je kiezen voor een dunne of dikkere tussenlaag. Kleed je zeker niet te warm als je vertrekt. Eventueel kan je opteren voor twee dunnere tussenlagen over elkaar, die je dan afhankelijk van je lichaamstemperatuur kan aan- of uittrekken. Let op met ritstruien. Langs de ritsen gaat vaak warmte verloren, maar ze kunnen indien nodig ook voor extra ventilatie zorgen.

De buitenlaag beschermt je tegen regen en wind. Het is daarbij van belang dat je voor ademende kledij kiest. Het ademend vermogen van de buitenlaag moet ervoor zorgen dat je zweet niet zal neerslaan op de binnenkant van het materiaal, maar dat het kan verdampen doorheen de stof. Omdat net dit ademend vermogen vaak een kritiek item is, wordt de buitenlaag tegenwoordig vaak opgesplitst in twee aparte lagen. Daarom spreekt men nu vaak ook van een vier-laagjessysteem. 

Afhankelijk van het weer en de intensiteit van je activiteit kies je voor hard- of soft shell. Soft shell jassen kennen we ook wel onder de merknaam ‘windstopper’. Windstoppers kunnen van verschillende materialen worden gemaakt. Die materialen variëren in de mate dat de ze winddicht zijn, meer of minder ademend en waterafstotend. Ook het gewicht en de prijs kunnen je keuze beïnvloeden. Windstoppers pakken vooral de nadelige invloed van de wind – what’s in a name – op onze lichaamswarmteregeling aan. Een matige wind kan de gevoelstemperatuur al met 4 °C laten dalen. Een hard shell zullen we gebruiken bij regenweer. Een soft shell jas volstaat dan vaak niet omdat die enkel waterafstotend en dus niet waterdicht is. Het materiaal van een hard shell is wel water- en ook winddicht. Het is wel minder ademend dan de soft shell. Het materiaal is ook stroever en geeft dus minder bewegingsvrijheid. 

Heb je voor elk seizoen een specifieke outfit nodig?

Uiteraard zal je je kleren moeten aanpassen aan het seizoen en ook aan de omgeving waarin je ze zal gebruiken. Het blijft belangrijk om altijd het principe van de laagjes te respecteren. De basis- en tussenlagen zijn beschikbaar in verschillende diktes. Kleed je zeker niet te warm voor je activiteit. Je kan beter twee ‘dunnere’ tussenlagen gebruiken dan één ‘dikke’. Kies ook voor kledij die voldoende ademend is. Draag dus bijvoorbeeld geen hardshell als het niet regent. 

En wat moet er op je hoofd?

Je verliest de meeste lichaamswarmte via je hoofd. Een muts hoort in de winter dus zeker tot de basisuitrusting. In de zomer is een pet of hoed dan weer belangrijk om je te beschermen tegen de zon.

Welke stoffen ademen goed en welke net niet?

Voor elke laag worden materialen gebruikt waarvan de eigenschappen overeenstemmen met de specifieke eisen van die laag.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer