fietsen

Hoe maak je je fiets winterproof?

3 minuten leestijd

In de wintermaanden krijgt je fiets heel wat te verduren. Je bereidt ‘m dan ook best voor op kou, nattigheid en modder. Hoe maak je je fiets winterproof? Patrick De Smet van Trans-fair Fietsen legt uit.

praktisch
  • Fietsen

Om veilig te kunnen fietsen in de winter, kijk je best een aantal onderdelen na voor het koud wordt. De remmen, de banden en de ketting zijn klassiekers die zeker je aandacht verdienen. Heb je zelf niet de nodig kennis? Dan ga je even langs bij een fietsenmaker. Dat doe je trouwens best ook een keer na de winter. In die koude maanden krijgt je fiets het namelijk zwaar te verduren. 

Slim: preventie!

Voorkomen is beter dan genezen. 

  • Zet je fiets zo vaak als het kan binnen. Kabels kunnen namelijk vastvriezen, waardoor je remmen en versnellingsapparaat niet meer naar behoren zullen werken. Staat je fiets toch lang buiten? Koop dan een fietshoes. 
  • Wax je fiets ook: de coating zal je frame beschermen, waardoor je fiets er langer als nieuw uit zal zien.

Voor e-bikes gelden andere regels dan voor gewone fietsen. E-bikes zijn meer gesofisticeerd en vereisen daarom een andere aanpak. 

  • De batterij is een extra factor waar je rekening mee moet houden. Ook als je je fiets in de garage zet, haal je de batterij best van je tweewieler als je hem niet gebruikt. Dat doe je zeker als de fiets buiten moet overnachten. Fietsaccu’s zijn gemaakt om langdurig temperaturen tussen 10 en 30 graden te trotseren. In een garage of buiten is het op een winternacht vaak kouder. Neem je batterij dus mee naar binnen. Daar is het ook minder vochtig, wat de levensduur eveneens verlengt. 
  • Haal – indien mogelijk – ook het display van je fiets. Dat heeft meestal een interne batterij, en die kan ook platgaan. Als je de accu van je e-bike oplaadt, wacht dan even tot de batterij op kamertemperatuur is. 
Reinig je fiets

In de koude natte wintermaanden ligt er vaker modder op de baan. Een modderbad doet je fiets geen goed. Integendeel: door modder kunnen bepaalde onderdelen vast komen te zitten en ze kunnen sneller verroesten. 

  • Spoel je fiets daarom af met een tuinslang of een emmer water en een spons nadat je door plassen of modderpoelen bent gereden. Doe dat zeker als het heeft gevroren, want dan is er meestal zout gestrooid en daardoor kan je ketting corroderen. Gebruik absoluut geen hogedrukspuit. Daarmee kan je de onderdelen beschadigen. 
  • Als je je fiets gereinigd hebt met water, kan het zijn dat je een deel van het vet op ketting hebt weggespoeld. Smeer daarom je ketting – en bij uitbreiding alle bewegende onderdelen – na het spoelen. Ontvet eerst je ketting met kettingreiniger of ontvetter, wrijf vervolgens droog met een katoenen dok en laat olie druppelen op de schakels terwijl je een paar toeren ronddraait met de pedalen. 
Fiets op stal?

Ook als je je fiets niet gebruikt tijdens de winter, kan je een aantal voorzorgsmaatregelen nemen. Zo sta je in de lente niet voor onaangename verrassingen. 

  • Bij e-bikes haal je de batterij van de fiets af en bewaar je die in een niet al te vochtige kamer waar het warmer is dan 10 graden. Zorg er bovendien voor dat je batterij ongeveer 60 procent lading heeft.
  • Vergeet ook niet om de banden goed op te pompen. Zo vermijd je scheurtjes. 
  • en slotte nog een tip voor eigenaars van fietsen met hydraulische remmen: hang je fiets niet omhoog in verticale stand voor een lange onafgebroken tijd. Zo vloeit de hydraulische vloeistof terug, met alle gevolgen van dien. 

Echt koud & donker? Zo vermijd je ongevallen!

  1. Verlaag je bandenspanning voor betere grip. Kijk na wat de normale spanning is en verlaag die met ongeveer 1 bar. 
  2. Schaf winterbanden aan als je veel met de fiets rijdt. Het grovere profiel van die banden houdt je beter overeind. 
  3. Rij defensief en gebruik zoveel mogelijk de achterrem.
  4. Koop goede handschoenen die toelaten om gedoseerd te remmen.
  5. Draag fluorescerende kledij.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer