Slimme safety-tips voor solo-hikers

Hike
4 minuten leestijd

Als ik vertel dat ik mijn wandelavonturen alleen aanga, krijg ik in de meeste gevallen de vraag ‘of dat wel veilig is, zo helemaal alleen in de bergen’. Een vraag waar ik ondertussen een kant-en-klaar pleidooi voor heb, à la ‘het is gevaarlijker om ’s avonds alleen door een stad te wandelen dan om rond te dwalen in de bergen, zolang je maar goed voorbereid bent en de juiste voorzorgsmaatregelen treft’. Maar jegoed voorbereiden, hoe doe je dat eigenlijk? En die voorzorgsmaatregelen, welke zijn dat precies? Vijf safety-tips voor solo-hikers.

praktisch
  • Wandelen

Disclaimer n° 1: hou in je achterhoofd dat je nooit alle gevaren volledig kan vermijden. Wat je wél kan doen, is de kans op ongelukken verkleinen door je goed voor te bereiden.

Disclaimer n°2: deze tips zijn uiteraard ook van toepassing op wandelaars die met een groep op pad gaan. Een goeie voorbereiding is altijd cruciaal; ga er niet van uit dat je automatisch veilig bent als je samen met anderen wandelt.

1.Wees voorbereid

Ik heb het al een paar keer aangehaald, maar je voorbereiding is écht van het grootste belang wanneer je de bergen in trekt. Een goed voorbereide wandelaar is er namelijk twee waard!

Je hebt dan ook nog eens twee categorieën om prepared te zijn: preventieve voorbereiding, en probleemoplossende voorbereiding.

Zorg ervoor dus enerzijds voor dat je op de hoogte bent van het klimaat waarin je gaat wandelen, welke dieren je daar tegenkomt, of er extra zaken zijn waar je rekening mee moet houden… Stel dan een paklijst samen die hierop is afgestemd. Je neemt bijvoorbeeld geen korte broek mee naar een plek waar het meestal vriest. En je neemt best een tekentang mee als je naar een gebied gaat waar teken voorkomen in het gras. Logisch toch?

Zorg er daarnaast voor dat je een goed plan B hebt voor het geval er iets misgaat. Op die manier zal je minder snel in een impulsieve paniekmodus schieten als er zich een probleem voordoet, zo kan je rustig en doordacht met de situatie omgaan. Denk bijvoorbeeld na over wat je zal doen als je de weg kwijtraakt, een wild dier tegenkomt, bepaalde onderdelen van je uitrusting stuk gaan, als er een storm opsteekt… Door van tevoren een plan te hebben, kan je de situatie concreet, duidelijk en effectief aanpakken. Geen reden meer tot paniek, maar meteen aanpakken die handel!

2. Neem een GPS mee

Het is een flinke investering, maar kan je leven redden: een gps-toestel dat werkt met satellietverbinding. Zelf heb ik een Garmin Inreach Mini 2; een gps met verschillende slimme functies – ook handig als je wandelplannen níet helemaal in het honderd lopen. Zo kan je vrienden en familie bijvoorbeeld op de hoogte houden van je route via een persoonlijke online kaart die is gekoppeld aan je gps. Mijn moeder sprong een gat in de lucht toen ik ‘m aanschafte! Je kan er ook weersvoorspellingen mee bekijken, of waarschuwingen ontvangen als je van het geplande wandelpad afwijkt.

Maar de functie waarvoor mijn Garmin Inreach het meest bekend staat, is ongetwijfeld de SOS-functie; een functie die je hopelijk nooit nodig zal hebben, maar die wel eens van levensbelang zou kunnen zijn. Deze functie neemt in noodsituaties direct contact op met de dichtstbijzijnde hulpdiensten, die dan meteen weten waar je je bevindt (want: je hebt een gps bij je, natuurlijk).

Wat mij betreft is zo’n gps onmisbaar als je er alleen op uit trekt!

3. Deel je plannen niet op sociale media

Het is verleidelijk en meestal onschadelijk, maar uit voorzorg is het beter om je plannen niet op (openbare) sociale media te delen. Het klinkt misschien paranoïde, en als je echt midden in de natuur bent, is de kans op dit soort gevaar klein, maar vooral rond de wat grotere tussenstops wil je dit risico vermijden. Denk bijvoorbeeld aan locals die je plannen op de voet kunnen volgen als ze je profiel op sociale media vinden (en geloof me, dat doen ze), of aan die ene persoon die je onderweg tegenkwam en iets te geïnteresseerd leek... Enfin: voorkomen is beter dan genezen!

4. Hou iemand op de hoogte van je plannen

Hou minstens één vertrouwenspersoon op de hoogte van je plannen. Als er iets misgaat, weet die persoon wat je van plan was en waar je ongeveer bent. Je vertrouwenspersoon kan ook alarm slaan als hijnof zij een tijdlang niets van je hoort, of als al lang geen nieuwe update gezien heeft op je gps.

Extra tip: in sommige buitenlandse wandelhutten kan je je gegevens achterlaten in een logboek. Zo kunnen hulpdiensten die raadplegen als er onderweg iets gebeurt. Ze weten dan welk checkpoint je het laatst hebt bereikt en kunnen gerichter naar je zoeken als dat nodig is.

5. Praat met wandelaars uit de andere richting

Een eenvoudige tip, maar vaak van onschatbare waarde: sla een praatje met wandelaars die je tegemoet komen. Zij kunnen je informeren over het pad dat jij nog gaat bewandelen. Is het bijvoorbeeld erg modderig, waardoor je extra tijd moet uittrekken? Zijn er delen waar je geen geschikte kampeerplek kan vinden, of is er een deel van de route moeilijk vindbaar? Informatie die je wandelervaring in ieder geval een pak aangenamer kan maken, maar die je mogelijks ook kan behoeden voor onaangename situaties.

En daar ga je dan: goed voorbereid en zo veilig mogelijk de wandeling tegemoet! Veel plezier, ik hoop dat je een onvergetelijke wandelervaring zal beleven!

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer