Uit een pakje… maar zelf gemaakt!

koken kamperen
3 minuten leestijd

Zeven jaar geleden begon Griet zelf voeding te drogen voor haar lange trektochten. Haar motivatie? Zo had ze meer vegetarische en veganistische opties dan in de afdeling ‘adventurefood’ en kon ze zelf de kruiding bepalen. Want zeg nou zelf, die kant-en-klaarpakjes zijn niet altijd even lekker. Ook niet als je héél veel honger hebt tijdens week drie van je lange trektocht…

praktisch
  • Wandelen
  • Fietsen
  • Kamperen

Griet Bouciqué: ‘Toen ik de GR20 wandelde op Corsica, nam ik voor drie weken pakjesvoeding mee - allemaal zelfgemaakt. Dat was zwaar, maar ik had geen zin om in de hutten te eten. Het drogen van je eigen maaltijden vergt wel wat oefening: hoeveel kruiden voeg je toe? Hoeveel water en brandstof heb je nodig om het eten terug te hydrateren?’

Stap 1: Recepten

Je kan heel veel gerechten omvormen tot trektochtdroogmaaltijd. Neem bijvoorbeeld de chili sin carne van Jeroen Meus... Op de website van www.backpackingchef.com staan ook een aantal goede droogrecepten. Griet’s favoriet is de mushroom stroganoff (een afgeleide van boeuf stroganoff). Wees kritisch in je receptkeuze: Iets dat je thuis niet al te lekker vindt, zal op trektocht ook niet bijzonder goed smaken.

Stap 2: Materiaal

Begin met het fijnsnijden van alle ingrediënten, zodat het vocht eruit kan. Griet gebruikt hiervoor een mechanische rasp op de grofste stand. Verder heb je een droogmachine nodig: deze zijn er van 50 euro tot 300 euro, al naargelang de opties en de kwaliteit. Griet kocht ze 10 jaar geleden de voedseldroger van Stockli. Om het drogen van voedsel een keertje uit te proberen, kan je ook een normale oven gebruiken op 60 of 70 graden met de deur op een kier. Dit is wel minder energiezuinig.

Stap 3: Koken

Snij alles heel klein. Beperk vet en voeg zo weinig mogelijk vocht toe aan de maaltijd; gebruik bijvoorbeeld tomatenconcentraat in plaats van verse tomaten of tomaten uit blik. Je moet blijven roeren om te voorkomen dat het aanbrandt! Voeg zeker voldoende kruiden toe aan je bereiding om te zorgen dat je maaltijd na het drogen en rehydrateren niet te flauw smaakt. Vlees of vis kan je best los koken en drogen en pas tijdens de maaltijd samenvoegen met de rest van je eten.

Stap 4: Drogen en verwerken

Laat de maaltijd zoveel mogelijk uitkoken voordat je deze in de droogmachine doet. Afhankelijk van het gerecht en het vochtgehalte (een stoofpotje, spaghettisaus, etc.) moet de droger wel 12 uur draaien voordat het eten de gewenste brokkelige bruine poedervorm krijgt. Het ziet er nu niet zo appetijtelijk uit. Weeg de hoeveelheden af en stop het poeder per maaltijd in een ziplockzakje. Probeer voordat je op trektocht gaat uit te vinden hoeveel water je per zoveel gram moet toevoegen om terug tot een fijne gehydrateerde vorm te komen. Dit schrijf je op het ziplockzakje; zo weet je op reis precies hoeveel water je moet toevoegen. 

Stap 5: Opeten

koken kamperen

Laat je eten voorweken in koud water tijdens het opzetten van de tent (een kwartiertje). Daarna breng je dit water aan de kook met het deels geweld voedsel erin. Tijdens het doorkoken (2 minuutjes) wel blijven roeren. Daarna kan het eten nog een kwartiertje verder hydrateren goed ingepakt in een isolerend hoesje of een slaapzak. 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer