5 x korte keten in West-Vlaanderen

7 minuten leestijd

Nieuwe fietsroutes in West-Vlaanderen zetten samenwerkingen tussen lokale producenten in de verf. De ‘Fietsen naar Morgen’ – routes willen onze kijk op de landbouw verbreden en tegelijk producenten aanzetten tot verbreding van hun aanbod. Denk aan goedgevulde picknickmanden met lokaal lekkers, roomijs met een nieuwe smaakbeleving, wijndomeinen met een zomerterras en toffe activiteiten bij korte ketenproducenten.

reportage
  • Fietsen

1. Op tocht door de stille Westhoek (52 km)

Het Calmeynbos omringt het bezoekerscentrum Duinpanne in De Panne. Op het terras met zicht op de duinentuin geniet je van streekbieren met lokale ingrediënten. De route tikt even het strand van De Panne aan om dan in Koksijde-Oostduinkerke de gezellige straatjes tussen de spierwitte villa’s op te zoeken. Op de Hoge Blekker, met zijn 33 meter de hoogste duin aan zee, geniet je van een mooi uitzicht op de waterrijke Doornpanne. Op 7 september heropent het Nationaal Visserijmuseum in het centrum van Oostduinkerke. Via Koksijde Golf ter Hille trek je door polder Wulpen waar je het Kanaal Nieuwpoort-Duinkerke volgt tot in het centrum van Veurne. Hier is de beklimming van de Sint-Niklaastoren vlak bij de Markt beslist een aanrader. Door het pas aangelegde Suikerpark gaat het dieper de Westhoek in. In de kerk van Steenkerke loopt de hele zomer een gratis expo met werk van Willem Vermandere. Vanuit restaurant Savagan kan je met de kano naar Boer Bart in Booitshoeke varen, een unieke ervaring!


De polderdorpjes zijn speldenprikjes op de kaart. Vanuit Eggewaartskapelle gaat het naar de Lovaart waarlangs het Mout- en Brouwhuis De Snoek ligt, een uniek museumcafé met een bierkaart die doet duizelen. Na een korte lus door Alveringem fiets je opnieuw via de Lovaart terug naar Veurne om dan langs het Vaubanpark de blote polders in te trekken. Als Plopsaland in zicht komt, nadert de eindmeet.


Start aan bezoekerscentrum Duinpanne, Olmendreef 2, De Panne. Volg knooppunten 50 – 76 – 59 – 65 – 62 – 58 – 66 – 98 – 6 – 86 – 68 – 75 – 69 – 60 – 72 – 15 – 16 – 32 – 31 – 94 – 44 – 67 – 43 – 63 – 80 – 29 – 14 – 4 – 83 – 9 – 84 – 1 – 50. Meer informatie vind je op visitwestvlaanderen.be.



2. De polders van de Oostkust (54,5 km)

In de Oudlandpolder bewerken landbouwers al eeuwenlang het land. Het hinterland van Blankenberge is de ideale plek om samenwerking tussen lokale producenten aan te moedigen. In Zuienkerke kan je eindeloos ver kijken. Kleine bosjes, zoals het Hagebos langs de Blankenbergse Vaart, vallen dan des te meer op. Rustige, landelijke wegen verbinden de deelgemeenten van de dunbevolkste gemeente van West-Vlaanderen. Het centrum van Houtave is nog bezaaid met kasseien. Rondom Stalhille grazen melkkoeien. Je vindt er dan ook ideale hoeveterrassen, zoals die van Hoeve Macarel. De oever van het 400 jaar oude Kanaal Brugge – Oostende ligt hoger dan de omgeving. In de natuurgebieden langs het kanaal fluiten zangvogels. Aan het beschermd sluizencomplex Plassendale stond ooit een Spaans fort. Via een 11e -eeuwse dijk gaat het naar Bredene waar wijndomein Vitse-Boydens binnen enkele jaren de heerlijkste schuimwijn serveert.


Het belle époque tramstationnetje vormt het bruisende hart van De Haan. Het hotel des Brasseurs dat ernaast ligt, serveert heel wat producten uit de regio. Elk menu is er om duimen en vingers van af te likken. Aan de rand van de Duinbossen fiets je naar Wenduine waar je terug de polders induikt. De natte weiden van de Uitkerkse Polder vormen een geliefde pleisterplek voor vogels. Het bezoekerscentrum is de ideale uitvalsbasis om te voet het gebied te verkennen.


In Lissewege is de platte kerktoren vrij toegankelijk. Wat verderop ligt het Domein Polderwind waar je in de zomer met Vlotkamp kan overnachten op een grote vijver. Kronkelende polderwegen brengen je terug naar Zuienkerke.


Start aan sporthal Zuienkerke, Nieuwe Steenweg 37, Zuienkerke. Volg knooppunten 81 – 86 – 77 – 72 – 52 – 39 – 20 – 28 – 23 – 33 – 25 – 27 – 59 – 26 – 12 – 98 – 78 – 6 – 31 – 34 – 83 – 2 – 89 – 29 – 26 – 30 – 88 – 78 – 11 – 81. Meer informatie vind je op visitwestvlaanderen.be.




3. De glooiende Leiestreek (44 km)

De Zuid-West-Vlaamse Leiestreek is niet vlak. Tussen Leie en Schelde glooit het landschap. Site Transfo in Zwevegem is de ideale startplek voor deze bruisende fietstocht. Hier vind je ook het hoofdkwartier van de Circusbrouwerij waar heerlijk gerstenat wordt geproduceerd. Langs het Kanaal Bossuit-Kortrijk staan de vaarttaluds in bloei. Ooit was hier een souterrain waar de boten doorheen werden getrokken. De pittoreske Sint-Pietersbrug toont mooi aan hoe smal het kanaal in zijn begindagen was in vergelijking met nu. Langs het Mortagnebos gaat het bergop richting Sint-Denijs. Hoeve Het Klokhuis organiseert in het najaar plukweekends en zet dan ook hun boomgaardbar wijd open. Het hoogste punt biedt mooie uitzichten op zowel de Schelde – als de Leievallei. Door het dorp passeert de Trimaarzate, ooit een spoorweg nu een aangenaam fiets- en wandelpad. Richting Kooigem gaat het opnieuw bergop. De route volgt de heuvelkam naar Bellegem waar brouwerij Omer Vanden Ghinste een deel van het dorpsgezicht bepaald. Tussen Kortrijk en Zwevegem vind je heel wat hoeveterrassen, zoals de Koebar waar je allerlei lokaal lekkers kan proeven. In De Freezebeeze werken ze met een honesty shop waar je vers geplukt kleinfruit kan kopen. Via het Guldensporenspad in Zwevegem fiets je terug naar Site Transfo.


Start aan Site Transfo, Blokellestraat 113B, Zwevegem. Volg knooppunten 31 – 21 – 67 – 74 – 72 – 76 – 61 – 14 – 38 – 30 – 57 – 77 – 69 – 50 – 75 – 95 – 31. Meer informatie vind je op visitwestvlaanderen.be.



4. Wijn proeven op het Tielts Plateau (50,5 km)

Rondom de stad Tielt liggen zes wijndomeinen. Je bent hier op de overgang tussen zandleem- en zandbodem. Het terroir leent zich perfect voor wijnbouw. Verschillende cafés, restaurants en pop-upbars langs de route serveren de lokale wijnen. Zo ook in Brasserie Poelberg waar het terras uit staat op de vroegere speelplaats van het wijkschooltje. Opgericht halfweg 19de eeuw liepen hier meer dan honderd jaar lang kinderen uit de buurt school. Het ligt op het hoogste punt van de cuesta. In het centrum van Tielt is de Hallentoren UNESCO werelderfgoed. De fietsroute kruist de stad en trekt daarna het omliggende platteland in. Herberg ’t Een en ’t Ander in deelgemeente Schuiferskapelle is de plek waar de dorpsbewoners samenkomen. Hier geniet je van spaghetti en lasagne met lokaal geteelde groenten. Wijngoed Kapelle was het eerste wijndomein op het Tielts Plateau. Een groepsbezoek kan gereserveerd worden. Langs rustige, landelijke wegen gaat het verder naar Schobbejakshoogte waar de gelijknamige struisvogelboerderij dit jaar de pop up bar Volaré uitbaat. Wat verderop strekt zich achter een fraai gerestaureerde hoeve wijndomein Hoogenhove uit, binnen enkele jaren groeit het areaal er aan tot 10 hectare. De bloemenpluktuin Herenthoeve in Meulebeke is onbemand. Hier gebeurt alles in vertrouwen. Zelfs zonder koopplannen is het de moeite hier even af te stappen en de kleurrijke oase achter de woning te bewonderen. Zet je schrap, want op het einde wacht nog een korte klim terug naar de Poelberg.


Start aan parking kruispunt Poelberg – Woestijnbosstraat, Tielt. Volg knooppunten 52 – 32 – 48 – 46 – 56 – 42 – 27 – 40 – 86 – 89 – 84 – 44 – 64 – 67 – 71 – 72 – 55 – 53 – 62 – 1 – 57 – 2 – 74 – 4 – 63 – 11 – 52. Meer informatie vind je op visitwestvlaanderen.be.



5. Het groene hart van West-Vlaanderen

Fietsen langs hoeves om te proeven in de frontstreek. Het WO I-verhaal laat zich langs de hele route lezen in het landschap. De oorlogsbegraafplaatsen, vredesmonumenten en vele herkenningsplekken belichten de gruwel van vier jaar loopgravenoorlog. Een interessante stopplek is Tyne Cot Cemetery, de grote Britse oorlogsbegraafplaats met achteraan een vrij toegankelijk bezoekerscentrum. Als je deze route met een picknickmand wil doen, klop je op voorhand best even aan bij fruit- en groentewinkel De Vredestuin in Passendale waar ze in hun hoevewinkel met zorg samengestelde picknickmanden verkopen. Vanuit het centrum van Passendale gaat het heuvelopwaarts richting Westrozebeke waar de Bourgondische vorsten ooit een veldslag wonnen tegen de Gentenaars. Het is opvallend hoeveel aardbeikwekers hun eigen hoevewinkel hebben in deze regio. De Stroroute was ooit een spoorweg en nu een aangenaam fiets- en wandelpad tussen Roeselare en Zonnebeke. Vanaf het Vierkavenbos in Moorslede volgen we dit pad om dan langs heel wat markante WO I – plekken een extra lus door Langemark-Poelkapelle te maken. De route bevat enkele onverharde paden.


Start aan Passendaleplaats, Passendale. Volg knooppunten 35 – 65 – 34 – 14 – 64 – 61 – 5 – 36 – 84 – 57 – 67 – 77 – 27 – 28 – 78 – 99 – 29 – 35. Meer informatie vind je op visitwestvlaanderen.be.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer