
5x pure nostalgie: We gaan kamperen!
Vakantie is een feest! Geen groter vrijheidsgevoel dan leven in openlucht. Kamperen is als tijdverdrijf ontstaan in het Engeland van de 19de eeuw. Toen sloeg enkel de elite hun tenten op in de natuur. Pas sinds de jaren 1930 raakte het kamperen algemeen verspreid. Wij gaan op zoek naar vijf campings in Vlaanderen waar kamperen een trip down to memory lane is.
- Kamperen
Maaseik: Aan het water
Wijngaarden en kersenbomen domineren het landschap in het gehucht Aldeneik bij Maaseik. Camping De Boomgaard ontvangt sinds 1968 gasten die op zoek zijn naar rust aan de waterkant. De tentenweide ligt er naast de Maas. Je kan er ook een safaritent (tot 6 pers.) huren of met de camper of mobilhome langs komen. Aan de overkant van de rivier grazen de gallowayrunderen in het wild. De Maas leent zich perfect voor alle waterskiën, waterboarden, funtube, kayakken en suppen dat bij Camping De Boomgaard wordt aangeboden. Het is de ideale uitvalsbasis om het RivierPark Maasvallei te voet of met de fiets te ontdekken.
Tielt-Winge: Tussen de schapen

In het hart van het Hageland, op een boogscheut van de Vlooybergtoren, ligt De Schaapsheuvel. In dit miniparadijs in Tielt-Winge grazen schapen van verschillende rassen. Je vindt er ook bekoorlijke varkens, mini zeboes en Vlaamse boerenganzen. Een blotevoetenpad van minder dan 1 km slingert langs al deze dieren. Kampeerders kunnen er van 1 mei tot eind september hun tenten opslaan tussen de schapen. Je kan er ook een bel-tent (2 pers.), safaritent (tot 5 pers.) en een houten barrel (2 pers.) huren. Ook caravans mogen op de weide. In de zomer is er met bar congé altijd wel iets te beleven.
Herentals: In het groen

Taverne De Schuur in Noorderwijk bij Herentals was begin jaren ’60 het mekka voor kleinkunstenaars. Rond de vandaag nog steeds bestaande taverne groeide het gezellige Domein De Schuur. Op deze familiale camping kampeer je vanaf 1 april tot eind oktober tussen het groen. Ook campers en caravans zijn er welkom. De compleet uitgeruste safaritenten bieden plaats aan 4 personen. Kinderen halen hun hart op in het dierenparkje, op de speeltuin of op het sportterrein. Bij aankomst krijg je wandel- en fietsbrochures, met tochten die je door de bossen van de Kempen leiden.
Sint-Gillis-Waas: In echt erfgoed

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568 – 1648) bouwden zowel de Spanjaarden als de Nederlanders forten langs de frontlijn. Fort Bedmar bij De Klinge, deelgemeente van Sint-Gillis-Waas, bevindt zich midden in de Wase polders. Vanuit dit stervormige fort hielden de Spaanse troepen de Nederlanders nauwgezet in het oog. Het fort werd verlaten in de 18de eeuw. Nu vind je hier een camping met verwarmd zwembad, speeltuin, sportterrein en zelfs een visvijver. Je kan er terecht met een tent, camper of caravan.
Ieper: Op het slagveld!

Vanaf november 1914 stokte de Duitse opmars op de Ieperboog, de heuvelkam rondom Ieper. Verschillende zinloze veldslagen staan in het collectieve geheugen gegrift. In 1915 bevond het strijdtoneel zich op de Bellewaarde Ridge in Zillebeke. Het Kratersbos naast ’t Hof Bellewaerde heeft zijn naam niet gestolen en is bezaaid met kraters door dieptemijnen en ontploffingen. Nu heerst hier volstrekte rust. De ecologische camping verwelkomt kampeerders tot halfweg november. Je kan er ook fietsen huren om de Ieperboog en de stad Ieper verder te verkennen.