Adembenemend wandelen op de Azoren

azoren
5 minuten leestijd

Zin in een wandelvakantie op de Azoren? Pasarreporter Gert Corremans verkende zelf de eilanden São Miguel, São Jorge en Terceira en verzamelde ook de beste wandelideeën voor de zes andere eilanden. Gouden tip: bezoek niet te veel eilanden en gun jezelf de tijd om tot rust te komen op deze afgelegen plek.  Lees de volledige reportage in de online reisspecial van Pasar Wandelen.

reportage
  • Wandelen
São Miguel: legendarische kratermeren vol tranen

Twee meren in een krater. Het ene groen, het andere blauw. Dat is sinds decennia het klassieke plaatje van de Azoren. Maar als slimme wandelaar (en omdat je Pasar leest), ga je niet bij het klassieke Vista d’el Rei over de caldera van Sete Cidades uitkijken. Start bij de parking van het Lagoa do Canário en klim een half uurtje naar de Miradouro da Boca Do Inferno voor een adembenemend uitzicht over de hele caldera. Keer terug naar de parking en begin even verderop aan de hike van Mata do Canário naar Sete Cidades. Exact 11,8 km lang wandel je over de rand de caldera, met het blauwe en groene meer in de diepte. In juni bloeien er langs het pad blauwe hortensia’s, de nationale bloem van de Azoren. Volgens de legende zijn de meren gevuld met de tranen van een herder en een prinses, die niet mochten samen zijn.

Santa Maria: wandel eens rond een eiland

Je droomscenario voor een meerdaagse trekking schrijf je op Santa Maria. Dit eiland is slechts een stipje in de oceaan, zo’n honderd kilometer ten zuiden van São Miguel. Op vijf dagen tijd wandel je de Great Route of Santa Maria, een trekking van 80 km rond het eiland. Onderweg kan je baden tussen de rotsen, je verbazen over landbouwterrassen en rotsformaties en natuurlijk uitkijken over de oceaan. Vergeet je onderweg niet te bevoorraden in de stille dorpjes. En je logies? Ilha a pé heeft oude stenen stallen en schuren ingericht als duurzame trekkershutten.

Info: Ilha a pé, ilhaape.com

Terceira: zwarte stieren en zwaveldampen

Al eens afgedaald in een vulkaanschacht? Algar do Carvão is een van de twee plaatsen op aarde waar dat kan. Waar lang geleden de lava ontsnapte, ontstond een microkosmos met zeldzame vegetatie en een klaterheldere poel. Vergis je niet, de vulkaan is nog actief. Een paar kilometer verderop pompt hij zwaveldampen naar de oppervlakte. Stap de wandellus van Furnas do Enxofre naar Algar do Carvão (6,2 km) en verbaas je over de soms letterlijk adembenemende landschappen. De hooglanden van Terceira zijn kil, nevelig en mysterieus als onze Hoge Venen. In de modderige weilanden grazen sinistere zwarte stieren.

São Jorge: heiligdom voor surfers

Steile kliffen, groene bergen, overdadige, bijna tropische plantengroei: São Jorge is liefde op het eerste gezicht. Een stukje Hawaï in de Atlantische Oceaan! Aan de voet van de kliffen wonen kleine dorpsgemeenschappen op fajãs, vulkanische terrassen die ontstonden door aardverschuivingen. De Fajã da Caldeira do Santo Cristo kan je alleen te voet bereiken. Volg de trail van Serra do Topo naar Fajã dos Cubres (9,5 km) en zonder je helemaal af van de wereld. Zin om te surfen? Blijf dan overnachten in het Caldeira Surfcamp & Guesthouse. Op de fajã hoor je niets behalve de oceaan en de talloze vogels die hier komen nestelen. #remote #surfsup

Info: Caldeira Surfcamp & Guesthouse, Fajã da Caldeira do Santo Cristo, www.caldeirasurfcamp.com

Pico: op het dak van Portugal

Pico, het buureiland van São Jorge, schotelt je een flinke uitdaging voor: klim naar de top van de vulkaan Pico, die het eiland zijn naam geeft. Welkom op het dak van Portugal, 2351 meter boven de oceaan. Aan dit avontuur begin je niet onvoorbereid. Reserveer vooraf online, ook als je de top zonder berggids bedwingt, en rapporteer je terugkeer in het Casa da Montanha. Vanaf deze berghut op 1200 meter hoogte heb je 3,8 km bergpad voor de boeg. Reken 2,5 uur voor de vermoeiende klim en 4 uur voor de lastige afdaling. 47 houten bakens markeren de trail, maar extreem weer en mist kunnen je desoriënteren en in gevaar brengen.

Info: Climb Pico Island’s Mountain, montanhapico.azores.gov.pt

Faial: tijdreis in vulkanenland

Faial ligt pal op de geologische breuklijn, die de Azoren deed ontstaan. Wandel de Coast to Coast Trail (36,8 km) en je herbeleeft de ontstaansgeschiedenis van het eiland. Bij je startpunt vormde de vulkaan Ribeirinha 800.000 jaar geleden de eerste brokjes land. Je eindpunt is het schiereiland van twee vierkante kilometer dat de vulkaan Capelinhos in 1957 aan het eiland breide: een hallucinant maanlandschap. Op deze stevige trekking doorkruis je laurierwouden en wandel je langs de grote caldera in het hart van Faial. Alleen voor getrainde wandelaars!

Graciosa: eiland van de stilte

Het op een na kleinste eiland van de Azoren is door de Unesco als biosfeerreservaat erkend. De helft van de bevolking concentreert zich in het vijf eeuwen oude Santa Cruz. Buiten het stadje wachten je windmolens, weilanden met bonte koeien, een zwavelgrot en de caldera van de vulkaan. Klim via uitheemse cederwouden naar de rand van de krater en kijk uit over het hele eiland (Subida ao Cume, 9,7 km). Of volg de Grote Ronde van Graciosa en ontdek het hele eiland tijdens twee etappes van 20 km. Graciosa heeft minder dramatische landschappen dan de andere Azoren, maar wie een stille, afgelegen plek in de oceaan zoekt, is hier aan het juiste adres.

Flores: bloemen en kratermeren

Op de twee uiterst westelijke eilandjes van de Azoren regent het meer en is het een paar graden kouder. Flores baadt tegen het einde van de lente in bloemenpracht. Overal bloeien blauwe hortensia’s. In het binnenland wachten je de 912 meter hoge Morro Alto en maar liefst zeven kratermeren, de Sete Lagoas. De populairste trail? Stap 7,3 pittige kilometers van Miradouro das Lagoas naar Poço do Bacalhau (‘Viewpoint van de meren’ naar ‘Kabeljauwenpoel’). Flores heeft fajãs, net als São Jorge, en beschutte zwemplekken in de oceaan.

Corvo: #remote #caldera

Corvo is de meest fragiele plek op de Azoren. Wat als de 500 inwoners overspoeld worden door duizenden toeristen? Dan verliest het afgelegen eilandje, dat slechts 6,5 bij 4 km meet, zijn grootste charme: het ultieme gevoel van afzondering dat diezelfde toeristen hier kwamen zoeken. Op Corvo woont iedereen op de rand van de uitgedoofde vulkaan. In de 2 km wijde krater grazen koeien en liggen twee meren. De wandelroute Caldeirão leidt je helemaal rond (4,8 km).

Meer wandelplezier? 

Alle wandelroutes zijn, inclusief coördinaten en kaarten, terug te vinden op trails.visitazores.com.

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer