Dagje stappen door de bomen in het bos
Pasar organiseert dit jaar twaalf dagwandelingen van topkwaliteit. Een hele dag wandelen van punt A naar punt B, je hoeft niks anders te doen: zalig toch? Een paar gezellige tussenstops onderweg maken het helemaal af. Deze drie routes voeren je dwars door de natuur en langs boeiende tussenstops.
Door het stiltegebied van Dender en Mark (Galmaarden)
Het stiltegebied Dender-Mark was jaren geleden een pilootproject van de Vlaamse overheid. Het gebied kon als eerste in ons land kan pronken met het internationale kwaliteitslabel ‘Urban Quiet Park’. Voor we ons onderdompelen in het stiltegebied doorkruisen we het Raspaillebos, een bronbos op de flanken van de Bosberg. In het voorjaar kan je hier genieten van bosanemonen, boshyacinthen en massa’s daslook.
Onderweg
1. ’t Iffraken
Verspreid over deze route vind je een hele reeks kapelletjes. Instagram-waardig! Het meest fotogenieke kapelletje tref je aan in het Raspaillebos: de Juffrouwkapel, in de volksmond gekend als ’t Iffraken. Volgens de overlevering was een slok uit de nabijgelegen bron goed tegen tandpijn.
2. De Helix
Aan de rand van het bos kan je milieu- en natuureducatief centrum De Helix. Je kan er aan de picknicktafels even rusten of te eten, maar vergeet zeker niet om ook binnen een kijkje te nemen of op ontdekking te gaan in de educatieve tuin.
Hoogvorst 2, 9506 Geraardsbergen,
3. Heetveldemolen
Even buiten Galmaarden, op grondgebied Tollembeek, tref je de Heetveldemolen, een oude watermolen die nog steeds in werking is. In de molen worden oude graansoorten gemalen, die geteeld werden door lokale boeren. Je kan de molen op afspraak bezoeken. Tijdens de zomermaanden kan je er ook even uitblazen in ‘Bar Richard’.
heetveldemolen.be
Praktisch
- Vertrek: Provinciaal domein De Gaver, Onkerzelestraat 280, 9500 Geraardsbergen
- Afstand: 24,5km
Een dagje in de Wijers (Zonhoven)
Vorig jaar lanceerde Toerisme Limburg een langeafstandswandeling door het natuurgebied De Wijers. De route kan opgesplitst in drie dagstappers. Dagstapper 2 kon ons het meeste bekoren met een afwisselend traject door bos en heide door de wandelgebieden de wandelgebieden De Teut, Kelchterhoef en Hengelhoef met hun unieke ecosysteem van watervogels en amfibieën.
Onderweg
1. Bezoekerscentrum Hengelhoef
Verscholen tussen de boomgaarden en de bossen van Hengelhoef ligt het idyllische bezoekerscentrum van Limburgs Landschap. Dit oude boswachtershuisje werd helemaal omgetoverd tot educatief centrum over de heide en al haar gebruiken. Bezoek de tentoonstelling of geniet van een drankje in het gezellige café of op het terras.
Hengelhoefdreef 6, 3530 Houthalen-Helchteren
2. Camping Holsteenbron
Heel veel horecagelegenheden tref je niet onderweg. Gelukkig is er de cafetaria van camping Holsteenbron aan de rand van ‘De Teut’. Je kan er genieten van een lekkere frisdrank of een heerlijk Kompel, een verfrissend blond biertje.
Hengelhoefseweg 9, 3520 Zonhoven campingholsteenbron.be
3. De Teut
Het natuurreservaat ‘De Teut’ ligt op de uitlopers van het Kempisch plateau. Het gebied kan je splitsen in drie onderdelen : de naaldbossen, de heidegebieden met vennen en het beekgeleidend bos van de Roosterbeek. Zeker een aanrader in augustus-september, wanneer de glooiende heide paars kleurt. Al wandelend door het mulle zand kom je hier en daar een glinsterend ven tegen.
Praktisch
- Vertrek: Kelchterhoefstraat 7, Houthalen-Helchteren
- Afstand: 24,3
Treinstapper Groenendaal – Halle
Het Zoniënwoud is zonder twijfel het bekendste bos van ons land. Het eerste deel van deze treinstapper bezorgt je dan ook een bosbad zonder weergave. Daarna trek je door het golvende en verrassend groene landschap ten zuiden van Brussel richting Halle. Deze treinstapper loopt langs de GR512 en de StreekGR Groene Gordel.
Onderweg
1. Het Zoniënwoud
Je kan er niet naast kijken: hier staan ‘s werelds grootste beukenbomen. Hun stammen hebben diameters tot wel 160 centimeter en sommige pieken tot wel 50 meter hoog in de lucht. Vaak zijn ze zelfs meer dan twee eeuwen oud. Delen van dit ‘Oerbos’ zijn dan ook erkend als UNESCO Werelderfgoed. Samen met het Hallerbos en Meerdaalwoud-Dijlevallei maakt het deel uit van het Nationaal Park Brabantse Wouden.
2. Herisemmolen
In Alsemberg loopt je langs het Museum van de Papiermolen Herisem en de Voormalige Kartonfabriek Winderickx. Het is een authentiek voorbeeld van een 16de eeuwse papiermolen die uitgroeide tot een 19de eeuwse kartonfabriek. Het illustreert hoe het oude ambacht van papierscheppen in België werd beoefend en hoe dit ambacht uitgroeide tot een industrie. De machines waarmee het eerste mechanische karton geproduceerd werd, staan nog steeds opgesteld hoe ze er werden achtergelaten bij de sluiting in 1940.
3. Bosmuseum Jan van Ruusbroec
Vlakbij het station van Groenendaal, maar eventjes weg van de route, vind je het bosmuseum Jan Van Ruusbroec. Het museum, ondergebracht in een historische hoeve, geeft op een visueel-educatieve manier een overzicht van de fauna, de flora en het bosbeheer van het Zoniënwoud.
Praktisch
- Vertrek: station Groenendaal
- Afstand: 22,5km