Kamperen in de winter? Zalig!
Kamperen, enkel iets voor in de lente en de zomer? Neen hoor! Ook putje winter is het een aanrader, zowel in eigen land als in wintersportgebieden. Met een goede voorbereiding geniet je comfortabel van winterkamperen. Gezelligheid troef!
- Kamperen
Een heerlijke najaarszon schijnt op de Kompascamping in Westende. Hier tref ik enthousiaste kampeerders die alles willen weten over winterkamperen. Een aardig groepje van 40 mensen neemt er deel aan het Pasar EHBK-weekend. Zij worden klaargestoomd om op wintervakantie te vertrekken, zowel met de camper als met de caravan.
Tine Verloy komt lachend op me afgestapt. Als ik haar vraag waarom ze kiest om ook in de winter te kamperen, krijg ik een retorische vraag. ‘Waarom niet? Wij proberen het hele jaar door één weekend per maand te gaan camperen. In de winter is het bovendien overal rustiger en dat is wel fijn. En neen, de kou houdt ons zeker niet tegen om buiten te komen. Warme kleren aan en genieten!’
Een goede voorbereiding
Tine legt uit dat het onderhoud van het materiaal en het juiste materiaal belangrijk is bij winterkamperen: ‘In de winter moet je beter nadenken over waar je heen gaat en wat je zal doen. In de zomer kan je impulsiever vertrekken, maar in de winter kan het wel echt een verschil maken als je iets vergeet. Een volle gasfles bijvoorbeeld is essentieel, want niets erger dan in de kou te zitten in je camper. Kies bijvoorbeeld ook voor een camping met deftig sanitair, want in de winter zit je al meer binnen in de camper en is het fijner om dan naar een sanitaire blok te gaan.
Bovendien is het in de winter al vochtiger in de camper en douche je maar beter elders. In sommige sanitaire blokken zijn er trouwens ook ruimtes om kleren te drogen. Altijd handig! Of kies voor een camperplaats en bezoek tijdens de dag een stad.’ Na deze fijne kennismaking troont ze me mee naar de lounge waar de deelnemers op een luchtige en interactieve manier een stukje theorie krijgen. Die wordt doorspekt met praktijkvoorbeelden uit eigen ervaring van de sprekers. De sfeer zit er goed in en de tips vliegen ons om de oren.
Een soepkoker als handig hebbeding
Na deze portie theorie is het schaftijd: een heerlijke kop soep en hotdogs staan al klaar. Aan de soep gaat trouwens een demonstratie van de Domo soepkoker vooraf. Een handig hebbedingetje bij het winterkamperen. ‘Het enige wat je moet doen, is de ingrediënten in het toestel doen, het juiste programma kiezen, 20 minuten wachten… en genieten’, legt Stefan uit.
Ideaal om jezelf even op te warmen tijdens koude dagen! Nadat we genoten van deze heerlijke lunch in groep, is het tijd om de handen uit de mouwen te steken en de theorie om te zetten in de praktijk. Sneeuwkettingen opleggen bijvoorbeeld. ‘Een tip: rij 100 meter met je sneeuwkettingen en span die dan opnieuw aan’, geeft Etienne mee.
Een rugzak vol tips
Alle deelnemers reageren enthousiast op de vele tips. De eventuele vooroordelen die ze al hadden, verdwijnen als sneeuw voor de zon. ‘Wij hebben begrepen dat winterbanden niet goedkoop zijn, maar zeker een goede investering om te gaan winterkamperen. En we schaffen die best aan buiten de piekperiode omdat ze dan vaak goedkoper zijn’, vertellen Annie en Jan.
‘Mijn vrees voor plaatsgebrek om de natte kleren te drogen te hangen, blijkt niet gegrond. Er zijn wel degelijk mogelijkheden. Op sommige campings kan je in de sanitaire blokken kleren drogen, maar een wintervoortent is zeker ook een goede optie’, zo leerde Mieke hier. Patrick en Anja zijn ook opgetogen over alle praktische tips die ze tijdens dit weekend kunnen verzamelen.
‘We dromen van een winterreis naar Noorwegen met de camper’, vertellen ze. ‘Dit weekend doet ons beseffen dat we nog niet veel weten over winterkamperen. We nemen heel wat tips mee naar huis, zoals over de soort verwarming en over de plaatsen die je kan gebruiken om zaken in op te bergen. De tips schrijf ik thuis allemaal netjes op in mijn kampeerbijbel’, lacht Anja. ‘En door dit weekend hebben we ook zin gekregen om korte tripjes dichtbij te doen in de winter. En niet onbelangrijk: voor Noorwegen zat een groepskampeerreis niet tussen onze opties. Maar dit fijne weekend hier in groep, leert ons dat samen kamperen voldoende vrijheid geeft en ook heel leuk kan zijn’, geven ze nog mee.
EHBK helpt keuzes maken
Deelnemers Nick en Eva geven nog een tip mee voor wie een caravan of camper wil aanschaffen: ‘Doe eerst dit weekend mee met een huurvoertuig. Wij hebben hier veel dingen geleerd die ons doen beseffen dat we bepaalde keuzes beter hadden moeten overwegen om ook in de winter comfortabel op reis te gaan. Onze camper is niet goed geïsoleerd, maar gelukkig heb ik hier geleerd welke tapijtjes ik best aanschaf. Op termijn kijken we ook nog voor een kringverwarming’, geven ze nog mee.
5 plekken voor winterkampeerders
Albert Thuij tipt ons graag enkele winterkampeerplekken. Al meer dan 35 jaar trekt hij er in de winter met de caravan op uit.
Oostenrijk
Camping Ötztal in Längenfeld: Camping met vlakke toegangsweg, zonnekant, comfort van verwarmde rioolaansluiting.
- Eurocamping Huben: uitmuntend sanitair, alle comfort (vb. gasaansluiting, verwarmde rioolaansluiting …), ook vlakke toegangsweg.
www.eurocampings.nl/oostenrijk/tirol/huben/
- Camping Sölden: op wandelafstand van de skilift, centraal gelegen in het skigebied, goede après-skivoorzieningen.
camping-soelden.com
Duitsland
- Camping Winterberg. Geliefde camping voor Intersoc-leden. Kleiner skigebied. Ideaal om te wandelen.
campingplatz-winterberg.de
België:
- Camping Worriken in Bütgenbach: in eigen land, ideaal voor wandelen en langlaufen in de Oostkantons, vlakbij de Hoge Venen, goed toegankelijk.
worriken.be/uebernachten/camping