Klik, flash, klik… Lier by night
Lier baadt elk jaar in een gezellige kerstgloed. Als de avond valt en de binnenstad feeëriek verlicht wordt, staan Cyrille en Frank van Qué Photosar klaar met tips om prachtige foto’s te maken. Fototoestel in de aanslag? Yes!
- Wandelen
Lier baadt elk jaar vanaf midden december in een gezapige kerstsfeer. De pittoreske stadskern met gezellige pleinen, smalle straatjes en historische gebouwen is mooi verlicht. Prachtig om van te zien, maar hoe leg je datk vast op de gevoelige plaat? Cyrille Ghoos en Frank Van den Bergh van Pasar fotogroep Qué Photosar nemen me maar al te graag mee voor een avondwandeling. Met hun tips ga ik ook zelf aan de slag. En ik moet toegeven: die praktische suggesties doen de stad op mijn foto’s beter stralen dan voorheen. ‘Van ons zal je niet de meest technische uitleg horen. We willen amateurfotografen wat basistips geven om mooiere foto’s te kunnen nemen. Het is geen wedstrijd in perfectie’, geeft Frank me alvast geruststellend mee.
Stap 1: Spelen met het diafragma
Op de Grote Markt, het kloppende hart van de stad, starten we onze wandeling van 2 kilometer. Kort? Neen hoor, want alle stops die we maken om te kijken én te fotograferen, zorgen ervoor dat we al gauw enkele uren zoet zijn. De historische gebouwen zoals het stadhuis, de Sint-Gummaruskerk en de oude gevangenis worden gretig gefotografeerd. Het slanke gotische belfort is trouwens UNESCO-erfgoed. De automatische beiaard met 23 klokken speelt ieder kwartier een deuntje. Hier nemen we ons fototoestel al even onder de loep en krijgen we tips over de instelling van onze ISO-waarde, diafragma en sluitertijd. ‘Door wat zaken manueel in te stellen, kan je de kwaliteit van je foto makkelijk verbeteren’, vertelt Cyrille.
Stap 2: Oog voor compositie
We wandelen het kleine Brouwerijstraatje door richting Vismarkt en houden na enkele stappen al halt. ‘Naast het technische luik van fotografie is ook compositie van belang. Zo is er de 1/3e-regel. Je plaatst het onderwerp van je foto best in het linker of rechter derde deel van een afbeelding.’ We stappen verder richting water en brengen een bezoekje aan het beeld van Felix Timmermans. In heel wat boeken van de schrijver komt het kerstverhaal aan bod. Naast zijn beeld staat de kerststal waarin een tafereel uit Timmermans boeken weergegeven wordt. Ik leer hier hoe ik het standbeeld in het donker toch goed kan fotograferen. Frank houdt een lichtbron vlakbij het beeld om mijn foto te verbeteren. ‘Werk ook even met een open diafragma, zodat de achtergrond vervaagt’, suggereert hij nog.
Stap 3: Reflectie in het water
Aan de andere oever van de Binnennete hebben we vanop de Werf een mooi zicht op een opvallend wit gebouw met prachtige luikjes in groen, wit en rood: De Fortuin. Het gebouw is nu bewoond, maar deed de afgelopen eeuwen dienst als opslagplaats voor graan en steenkool, limonadefabriek, schrijnwerkerij, stadsmagazijn en horecazaak. We stappen verder en turen vanop de Sint-Jansbrug, een voormalige draaibrug, over het water. Deze plaats heeft een hoog Bruggegehalte met de indrukwekkende reflectie van de lantaarns en de verlichte gebouwen. Als ik even romantisch wegdroom, brengt Frank me weer bij de les. Het is tijd voor een nieuwe foto-opdracht. De lantaarn naast me zorgt voor een zweem in mijn foto. Dat kan je verhelpen door je zonnekap op je toestel te bevestigen. Wat een handige tip!
Stap 4: Witbalans op het Zimmerplein
We stappen terug de binnenstad in en zien meteen één van de symbolen van de stad: de Zimmertoren. De vroegere Corneliustoren uit de 13de eeuw, deel van de oude stadsomwalling, werd in 1930 omgebouwd tot Zimmertoren. Louis Zimmer, één van de knapste koppen van de stad, schonk de Jubelklok aan Lier ter ere van het 100-jarig bestaan van België. We nemen hier onze tijd, letterlijk en figuurlijk want de fascinerende Jubelklok toont 13 verschillende tijdsaanduidingen. ‘Speel even met je witbalans om je licht warmer of koeler te maken. Omdat er ‘s avonds enkel kunstlicht is die ook nog eens vaak van verschillende lichtbronnen komt, geeft je camera niet altijd een mooi resultaat. Je werkt best in RAW, zodat je in je nabewerking je witbalans nog makkelijk kan corrigeren’, legt Cyrille uit.
Stap 5: Statief en sluitertijd
We wandelen verder en komen aan in het begijnhof. Dit is één van de plaatsen die gretig gefotografeerd worden in de stad. Ook wij gaan hier spelen met het fototoestel. We figureren voor elkaars foto en passen de sluitertijd aan. Zo leggen we de personen soms scherp en soms als schimmen vast op beeld. ‘Als je een lange sluitertijd neemt, mag je niet bewegen. Een groot of klein statief is dan zeer handig. Heb je dat niet bij de hand, dan kan je ook ergens met je arm op leunen’, vertelt Frank.
Cyrille voegt er nog wat uitleg aan toe over de hyperfocale afstand. ‘De afstand waarop je het meeste scherptediepte krijgt’, legt hij uit. Via de Gevangenenpoort - het enig overblijvende deel van de oudste verdedigingsmuur met 5 binnenpoorten - wandelen we terug naar ons startpunt: de Grote Markt. In de schaduw van het belfort nestelen we ons in een mooi verlichte kerstbal. En dat is ook meteen onze laatste opdracht: fotografeer elkaar zittend in de verlichte bal. De moeilijkste opdracht werd duidelijk voor het einde gehouden!
Zelf proberen?
Na de succesvolle eerste editie in 2023 organiseert Qué Photosar dit jaar een volgende editie van de wandeling nachtfotografie in Lier. Er worden twee groepen samengesteld: een groep die de technische basisprincipes leert en tips krijgt over compositie en een groep die de meer technische uitleg van het fotograferen krijgt. De wandeling wordt georganiseerd in samenwerking met de Fotovrienden Broechem.