uitkerkske polder

ZOEKTOCHT. Uilen spotten in de Uitkerkse Polder

4 minuten leestijd

Het hinterland van Blankenberge is de oudste polder aan de Kust. Rond 600 na Christus trok de zee er zich terug en nog eens enkele honderden jaren later begon de mens er turf te winnen en de zoute weiden als graaszones te gebruiken. Deze Oudlandpolder werd oorspronkelijk ‘Vlaanderen’ genoemd, een naam die al snel voor het hele graafschap werd gebruikt. 

actua
  • Fietsen
Uitkerke

De Uitkerkse Polderroute duikt in dit oorspronkelijke stukje ‘Vlaanderen’. De gevarieerde fietsroute langs rustige en landelijke wegen laat je genieten van stilte en avontuur, je kan vogels spotten en hebt een fantastisch panorama op grote hoogte.

Praktisch

Vragen

  1. Vanaf de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Meetkerke fiets je zo’n 2,5 kilometer gelijk op met een Groot Routepad, een langeafstandsroute te herkennen aan de rood-witte tekens. Ken je ook de naam van het pad? De website www.groteroutepaden.be kan je helpen, als je inzoomt op de kaart.
     
  2. Wat is de naam van de houten brug net voorbij het nieuwe rustpunt langs de Noordede en net voor de passage door het Hagebos? 
     
  3. Het is opmerkelijk hoeveel trouwfeestzalen er in de Oudlandpolder te vinden zijn. Je bent er al verschillende voorbijgefietst. Hou onderweg de infopancartes over de Oudlandpolder in het oog: zo  ontdek je het antwoord op de vraag waarom de Oudlandpolder zoveel trouwfeestzalen telt!
     
  4. Naar wat verwijzen de twee hoektorens op het als monument beschermde Sint-Jacobskapelletje (1806) volgens het half vergane infobord bij de kapel?

    Net voorbij het centrum van Zuienkerke fiets je links de Blankenbergse Dijk Noord in. Op een bepaald moment passeer je een piepklein gehucht, met aan de oprit van huisnummer 93 de Sint-Jacobskapel. Dit is wat overblijft van een middeleeuwse parochie die eind 12e eeuw langs de dijk werd gesticht. De kerk stond rechts van de huidige kapel en was zo’n 23 meter lang, zoals blijkt uit recent onderzoek met gespecialiseerde apparatuur. Het beeld van de heilige Job in de kapel stond vroeger in de kerk die in 1575 door de geuzen werd verwoest. Elke tweede zondag van juni, dit jaar op 8 juni 2025, vindt hier een bedevaart plaats. Achter de kapel zie je nog de betonnen fundering van Duits afweergeschut uit de Tweede Wereldoorlog, een onderdeel van de Atlantikwall. 
     
  5. Wat is de naam van de avontuurlijke speelplek vooraan het bezoekerscentrum Uitkerkse Polder? Aan het trapje voor het bezoekerscentrum start ook een avontuurlijk wandelpad van 1 km. 
     
  6. De Uitkerkse Polder maakt deel uit van de Oudlandpolder. De uitgestrekte open ruimte is beschermd als natuurgebied. Hier gaan landbouw en natuurontwikkeling hand in hand. In de winter landen de vriezeganzen er met duizenden tegelijk. In het voorjaar spelen de grutto’s boven de vochtige weiden. Het hele jaar door spot je er de valk, kievit, buizerd en ga zo maar door. Bij valavond zie je vaak een ransuil voorbij vliegen. Langs de fietsroute passeer je verschillende goed gecamoufleerde vogelkijkhutten waar altijd wel vogelspotters met kanonnen van camera’s de best mogelijke foto proberen te maken. Er is ook één opvallend rustpunt langs de weg, te herkennen aan een triomfboog over een houten brugje. Van welk materiaal is deze triomfboog gemaakt?
     
  7. Het Zeebos ligt op de grens tussen Blankenberge en Zeebrugge. Links is een avontuurlijk speelplein. Rechts liggen jeugdlokalen. Van welke twee jeugdverenigingen herken je de logo’s? 
     
  8. De toren van de Onze-Lieve-Vrouw Bezoekingkerk in Lissewege is gratis toegankelijk. Na 264 treden kom je op het platte dak waar je een prachtig uitzicht hebt op de polders, de site van Abdij Ter Doest en de haven van Zeebrugge. Hou er rekening mee dat de klokken om het half uur luiden en dat je niet net op dat moment de torenkamer passeert. Om de vraag te beantwoorden, moet je helemaal naar boven: uit welke windrichting komt de klei die gebruikt werd om de kerk in de 13e eeuw te bouwen? 
     
  9. Welke sportieve leuze staat op het blauwe bord langs het fietspad in Domein Polderwind in Zuienkerke? 
     
  10. David Jonckheere bediende 71 jaar lang een veerpont op het Kanaal Brugge – Oostende. Het veer lag ter hoogte van de Speistraat, waar David en zijn vrouw net achter de dijk woonden. Hier vind je ook een historische sluis uit de 12de eeuw, die de Oudlandpolder van zoet water voorziet en waar binnenkort een rustpunt wordt gebouwd. Hoe leeft de naam van David Jonckheere verder langs het Kanaal Brugge – Oostende? 

Antwoorden

1. GR5a Wandelronde van Vlaanderen – 2. Coppen Piershouckbrug – 3. Historische hoeves zijn beschermd. De gebouwen en bijgebouwen mogen niet zomaar worden afgebroken. Toch voldoen ze vandaag niet meer aan de geldende normen voor de landbouw. Eigenaars gaan daarom op zoek naar een andere invulling. De één opent een hoevewinkel, de ander gebruikt de monumentale schuur als trouwfeestzaal. – 4. Mesthopen – 5. De Kievit – 6. Wilg(entenen) – 7. Scouts en chiro – 8. Het zuiden – 9. ‘Het ruikt hier naar verbrande calorieën…’ – 10. De fietsbrug naar Sint-Andries is naar Jonckheere genoemd.

deel Artikel

Meer inspiratie

blogtompeeters
actua
Lees meer
  • Kamperen
  • Fietsen
De mooiste bikepackingroutes in België (en een beetje daarbuiten)
Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer