Piri piri: Portugal in je pan
Als je van pittig houdt, dan is de Portugese klassieker zeker iets voor jou: kippenboutjes, gemarineerd in een pittige piri piri-saus. Ideaal als je eropuit bent met de camper, want je hebt maar één pan nodig! Meer lezen over (trekken door) Portugal in dit seizoen? Je vindt het in Pasar Camper & Kamperen van januari 2024.
- Kamperen
Piri piri is eigenlijk de naam van een soort chilipeper, net als paprika’s, jalapeños of Spaanse pepers. En wat heeft piri piri met Portugal te maken? Daarvoor moet je terug naar de 15de eeuw, de tijd van de ontdekkingsreizigers. De grote zeemogendheden zoals Spanje en Portugal waren toen op zoek naar bijzondere specerijen, zoals zeldzame zwarte peper uit Azië. In hun zoektocht naar kortere routes naar die kostbare specerijen ontdekten de Portugezen een heel ander contintent: Zuid-Amerika. Daar vonden ze dit pittige pepertje, dat ze van Brazilië naar Portugal én naar de Afrikaanse koloniën Angola en Mozambique brachten. In het Swahili kreeg het pepertje de naam ‘piri piri’, wat ‘rode peper’ betekent.
Portugese kip piri-piri met tzatziki en plat brood
Portugese piri piri kip, ook wel bekend als ‘Frango Piri-Piri’, is een gerecht uit Portugal van gegrilde kip,gemarineerd in een pittige piri piri-saus. Tijdens de wintermaanden kan je het klaarmaken in een kookpot.
Ingrediënten (Voor 4 personen)
- 4 kippenbouten
- 4 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 rode chilipepers, fijngehakt (verwijder de zaden als je het minder pikant wilt)
- 2 el paprikapoeder
- 1 tl oregano
- 1 tl komijnpoeder
- Sap van 1 citroen
- 3 el olijfolie
- Zout en peper
- 250 ml witte wijn
Tzatziki
- 8 el volle yoghurt
- 1 komkommer
- 1 teentje knoflook
- 4 platte broden of wraps
Bereiding
- Maak een marinade door de knoflook, rode chilipepers, paprikapoeder, oregano, komijnpoeder, citroensap, olijfolie, zout en peper te mengen in een kom.
- Masseer de marinade grondig in de kippenbouten.
- Dek de kom af en laat de kip minstens 30 minuten marineren in de koelkast. Als je meer tijd hebt, kun je de kip enkele uren of zelfs een nacht laten marineren voor meer smaak.
- Verhit een scheutje olie in een kookpot.
- Bak de kip goudbruin aan alle kanten en overgiet met de wijn. Laat de kip 40 minuten pruttelen op een zacht vuurtje. Maak ondertussen de tzatziki.
- Rasp de komkommer en knijp het vocht eruit. Doe de yoghurt in een kom en meng er de komkommer onder. Kruid met peper en zout. Rasp er de knoflook onder en zet aan de kant.
- Haal de kip uit de pot trek het vlees van de botjes.
- Verdeel de tzatziki over de wrap. Leg het kippenvlees op de tzatziki en werk eventueel af met salade. Strooi er nog cayennepeper over voor extra pit.