4 hemelse foodfestivals
Onze aanrader voor de verlengde weekends in mei? Lik duimen en vingers af op een hemels foodfestival. Pasarreporter Gert Corremans selecteert vier festivals verspreid over het hele land.
Wandelen en watertanden
Tijdens het Hemelvaartweekend wandel je watertandend door de Gentse binnenstad. Op vijf pleinen toveren chef-koks van Gent Smaakt hapklare lekkernijen uit hun koksmuts. Trek in een stoomcursus Gentse gastronomie? Dan verwachten jonge chefs en ervaren restaurateurs je op de Poeljemarkt. Proef de Gentse wereldkeuken op de Korenmarkt, smul van gastronomische topgerechten onder de Stadshal en troon de kinderen mee naar het Goudenleeuwplein, waar ze hun eigen kinderrestaurant mogen runnen. In Klein Turkije struin je langs kraampjes met duurzame producten uit de korte keten. Altijd al kombucha willen brouwen of groenten fermenteren? Boek dan je ticket voor de culinaire workshops onder de Stadshal. ’s Avonds vrolijken deejays de Stadshal op.
Gent Smaakt, 8 tot 12 mei, Stadshal en omgeving, Gent
Wereldreis aan de Schelde
Als chefs de nieuwe rocksterren zijn, dan heeft Antwerpen Proeft een line-up om bij in zwijm te vallen. Sushi volgens Wout Bru, griet met yuzu gesigneerd Viki Geunes of de Thaise pizzapunt die Roger van Damme speciaal voor het festival creëerde… Dat wil je toch geproefd hebben? In totaal verwennen de deelnemende restaurants, traiteurs, patissiers en chocolatiers je met een negentigtal gerechten. Meer dan je op één dag achter de kiezen kan stoppen, maar je mag natuurlijk ook het vierdagenticket kopen. Vegetariër? Smul dan van een frisse fruitsoep of een zeewierkroket bij Tulli Padwa. De Joods-Antwerpse kok uit het tv-programma Shalom Allemaal! kookt voor het eerst voor een groot publiek. Bestsellerauteurs en sterrenchefs geven kookdemonstraties en masterclasses op de ATAG Live Stage. Zoals ieder jaar beleef je op Antwerpen Proeft culinaire avonturen in binnen- en buitenland, van Afghaanse preideegtasjes tot Congolese moambe en van Venezolaanse arepas tot Limburgse vlaaipralines.
Antwerpen Proeft, 9 tot 12 mei, Waagnatie, Rijnkaai 150, Antwerpen
Van streetfood tot sterrenchef
StrEat Fest viert de gastronomie van de grootstad en de urban lifestyle. Tijdens het Pinksterweekend veranderen meer dan honderd chef-koks de Sheds van Tour & Taxis in de grootste foodtempel van het land. Bijt in een pitta van Bokertov of de befaamde Brusselse garnaalkroket van Fernand Obb. Zet je tanden in tasty tacos, Peruaanse lekkernijen of Indonesisch-mediterrane fusionkeuken. Zelfs sterrenchefs wagen zich aan verfijnde, behapbare gerechtjes. Tijdens gratis masterclasses, die op een groot scherm worden uitgezonden, verklappen ze je hun keukengeheimen. Hoe bereid je de perfecte sauzen? Topchef Christophe Hardiquest weet raad. Televisiekok Loïc Van Impe deelt zijn favoriete aspergerecept.
Bij StrEat Fest horen ook workshops, concerten, deejaysets en dansshows. Fox Food Market zakt voor het eerst af naar Tour & Taxis en Vins de Loire zet een groot wijnpaviljoen neer. Op de Brussels Vintage Market kan je unieke kledingstukken en accessoires scoren. En wat dacht je van een cocktail buiten categorie? Tijdens het evenement Chefs & Shakers komen mixologen met de origineelste mengdrankjes op de proppen.
StrEat Fest, 16 tot 19 mei, Tour & Taxis, Brussel.
Happen, dansen en spelen
Het rondreizend foodtruckfestival HAP houdt tussen begin mei en eind augustus halt in vijftien Vlaamse steden. Met Hemelvaart strijkt het festival vier dagen neer in Lokeren en met Pinksteren komt Hasselt aan de beurt. Zet het weekend in dansend in met de deejay van de Hap Afterwork en geniet van lokale bands en bekende artiesten tijdens Hap Live! Van de laatste festivaldag maken Bumba en zijn vriendjes een vrolijke familiedag met clowns, acrobaten, voorstellingen en attracties. In Hasselt staan er ook workshops met en chef-koks van Njam Tv op het programma. Tien op tien dus voor sfeer en gezelligheid, en je kan nog wat bijleren ook!
HAP foodfestival, 9 tot 12 mei, Raemdonckpark, Lokeren, en 17 tot 20 mei, Stadspark Hasselt