Kijk & verrijk je trip

Ik ga op reis en ik neem mee… een verrekijker! Wat je ook doet buiten, een verrekijker zorgt ervoor dat je véél meer ziet. Bij mijn vaste avondwandeling stond ik plots oog in oog met een ree en kon ik de hamerende specht die ik al wekenlang hoorde, plots ook spotten. Een absolute plus!

1

Vergroting x diameter

Eigenlijk had ik geen idee waar de getallen met een x ertussen voor staan. Toch zijn ze heel belangrijk bij je aankoop. Het eerste getal is de vergroting van je beeld. Hoe hoger, hoe dichterbij het object waar je naar kijkt, zal lijken. De 8 x vergroting is prettig om door te kijken, met de 10 x vergroting heb ik een heel goed detailzicht, maar wordt het wat lastiger als mijn handen bewegen, als ik langer op één object fixeer.

Het tweede getal staat voor de diameter van de voorste lenzen. Hoe groter, hoe meer licht erdoor kan vallen en hoe meer details je dus kunt zien. Grotere lenzen zijn vooral handig als er weinig lichtinval is, zoals bij zonsopkomst of zonsondergang. Zo leek ik met de Swarovski NL Pure 10 x 32 in het avondlicht écht oog in oog te staan met een ree. Haarscherp, een wonderlijke ervaring. Door de superieure lenskwaliteit heeft deze verrekijker een lichttransmissie van 92% en daardoor voel je je echt één met de natuur. Met een diameter van wel 42 mm is de Bynolyt Sparrow II HD een prima budgetvriendelijk alternatief. Ook deze kijker geeft een heel mooi beeld, kleurecht en met scherpe contouren, zelfs in het avondlicht. Het prijskaartje is al snel tien keer goedkoper dan die van Swarovski. Ook nu spot ik verschillende vogels die sierlijk rondcirkelen. Ik herken ze niet, maar dat ligt niet aan de kwaliteit van de kijker, eerder aan mijn beperkte ornithologische kennis.

Nadeel van beide kijkers is dat ze groter en zwaarder zijn. Daardoor zijn ze wat minder makkelijk mee te nemen én zijn ze voor een beginner ook wat moeilijker te hanteren. Volgens een ervaren vogelspotter is dat echter een kwestie van gewenning.  Best nog een beetje oefenen dus...

Compact op zak

Ben je niet zo’n fervente dierenspotter en gebruik je je verrekijker vooral op reis, dan is een compacte kijker het handigst. Zowel de CL Pocket Mountain van Swarovski als de Bynolyt Voyager liggen goed in de hand. Ook hier is er echter een stevig verschil in prijs. De Swarovski kijker voelt wat robuuster aan en hij is ook gemaakt van de hoogste kwaliteit glas, met superieure coatings die laagje per laagje worden aangebracht.  Zo’n verrekijker heb je voor het leven en vaak nog langer; je geeft hem door van generatie op generatie. Het valt mij vooral op dat de wereld er zelfs een tikje helderder uitziet dan in de realiteit. Het oranje tasje lijkt een vreemde keuze... Zo opvallend? Zo laat vergeet je het niet snel, da’s een pluspunt. Bovendien is dit voor dieren een kleur die perfect past tussen de andere natuurtinten. De Bynolyt Voyager geeft vooral een natuurgetrouw beeld weer en is voor zijn prijs een zeer degelijke verrekijker, al is de minimale scherpstel-afstand een stuk groter dan bij het dure alternatief.

Welke verrekijker goed in je hand ligt en waar je comfortabel door kijkt: dat is erg persoonlijk. Ook het afstellen van de kijker vraagt wat kennis en geduld. Probeer dus zeker enkele modellen uit voor je er eentje koopt.

Porro of dakkant?

Binnenin je verrekijker zit een stelsel prisma’s om het beeld rechtop te zetten. Bij dakkant verrekijkers worden de prisma’s achter elkaar geplaatst, waardoor het licht bijna in een rechte lijn door de kijker valt. Het voordeel hiervan is dat de kijker compact en licht blijft. Bij een porro verrekijker gaat het licht door een N-vormige knik door de verrekijker. Deze kijkers bieden wat meer diepteperceptie en hebben een lager prijskaartje.

Gezichtsveld

Het gezichtsveld is de breedte van wat je kan zien door je kijker op een afstand van 1000 meter. Hoe breder je gezichtsveld, hoe rustiger je kunt kijken. Zo kan je in één oogopslag je object vinden, zonder je hoofd te moeten draaien. Dat is vooral handig als je een dier wil volgen, als je een vogel in de vlucht spot of een wild dier volgt op z’n run.

Uitredepupil

Wanneer je je verrekijker met gestrekte armen voor je houdt, zie je in het oculair (of lenzenstelsel) het beeld in een klein helder rondje: dat is de uittredepupil. Een verrekijker met een grote uitredepupil is geschikt is onder slechte lichtomstandigheden. Hoe kan je die goed inschatten? Je kan de waarde ervan berekenen door de objectiefdiameter te delen door de vergrotingsfactor. In de schemering is een waarde van 5 tot 7 mm aanbevolen. Bovendien hebben kijkers met een relatief grote uitredepupil nog een ander voordeel: ze geven een rustiger beeld, zelfs als de kijker lichtjes trilt in je handen.

 

Deel je ervaring

Contact

Adres en contactgegevens

Over Pasar

Onze organisatie en onze missie

Ontdek de Pasar-afdeling in jouw buurt

Pasar heeft 290 afdelingen; wij zijn dus altijd dicht bij jou in de buurt!

Pasar is er voor jou

Ontdek onze ledenvoordelen

  • Op vakantie met het gezin of in groep? Overnachten in hotels, vakantiewoningen of op camping? Als lid krijg je exclusieve Pasar-kortingen.
  • Fan van fietsen of wandelen, in België of het buitenland? Als lid heb je toegang tot alle wandel- en fietsroutes uitgeschreven en getest door Pasar.
  • Reisinspiratie thuis en onderweg dankzij onze magazines (Pasar, Campertijd, de Kampeergids en de Kampeerwijzer), ook beschikbaar op tablet.
  • Bespaar op je verzekering! We bieden je voordeeltarieven op verzekeringen voor camper en caravan.
  • Gratis of met korting deelnemen aan activiteiten van de Pasar-afdeling in je buurt maar ook de Pasar-kampeerclubs, gps- en elektrische fiets-afdelingen.
Twee vrouwen lezen een kaart op een stadsplein
Vertel ons wie je bent en ontdek een lidmaatschap op maat van jouw interesses!