Op wandel in en rond Turijn
Gewezen hoofdstad van Italië, rijk bedeeld met koninklijke paleizen. Culinaire hotspot aan de Po, gezegend met uitgestrekte parken, 18 kilometer arcaden om onder te slenteren en een resem musea, van hedendaagse kunst over auto’s tot bergsport. Het is moeilijk kiezen in Turijn. Om nog te zwijgen van de ruimere regio Piemonte met zijn nationale parken, uitdagende bergtochten en pelgrimsroutes. Pasar wijst de weg met deze concrete wandeltips.
Tekst: Chris Van Minnebruggen – Foto’s: Turismo Torino
- Wandelen
1. Old school met stadsplan
Wandelen met je smartphone en gpx-bestand is vandaag de norm. Net daarom is het des te leuker om ook eens met een ouderwets stadsplan op pad te gaan. In de gedrukte pocketgids van Turismo Torino ontdek je vijf stadswandelingen die elk de moeite waard zijn. Je kiest uit evenveel thema’s: een cultuurhistorische wandeling, eentje langs markten, de gezellige hoekjes van het multiculturele Turijn, een trip langs musea en exclusieve shoppingadressen, een natuurwandeling langs de Po en een laatste langs parken, groene piazza’s en het museum van de bergen. De wandelingen duren twee uur of iets langer, museum- of cafébezoek niet meegerekend. De verleidingen onderweg zijn groot. Download de brochure Out and about in Torino op de website van Turismo Torino.
2. De koning te rijk
Na WO II werd Italië een republiek. Daarvoor was het een koninkrijk onder het Huis van Savoye. Een resem kastelen en residenties in Turijn en omgeving herinneren daaraan. Zes van die residenties kan je te voet ontdekken in en om het centrum van de stad. Ze liggen hooguit drie kilometer van elkaar. Of je er nu de Lijkwade van Turijn wil zien, het zelfportret van Leonardo da Vinci, door de prinselijke appartementen wil struinen of de koninklijke wapenrusting inspecteren, elk optrekje is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Buiten Turijn vind je nog eens tien koninklijke verblijven, van buitenhuizen tot vakantieverblijven. Geef je in de bars van die paleizen over aan het favoriete tijdverdrijf van de royals en proef een Merenda reale na de noen. Je smult dan van een schaal chocolaatjes en zoetigheden, vergezeld van een bicerin, een drankje van koffie, chocolade en slagroom.
Een koninklijk arrangement vind je in het uitgebreide aanbod aan al dan niet begeleide uitstappen onder Tours and Experiences (blz. 38). Meer over dat koninklijk UNESCO-erfgoed lees je hier.
3. Mee met de pelgrims
De weg naar Compostela mag dan al beroemd zijn, de Via Francigena of de Weg der Franken moet niet onderdoen. Die werd voor het eerst in 990 gelopen door bisschop Cigeric. Hij ruilde zijn sandalen voor steviger schoeisel om van Canterbury naar Rome te reizen en nam een notaboekje mee. Zelf nam hij nog voor Turijn de afslag in Canavese, maar mettertijd ontwikkelde zich een netwerk aan routes die wél door Turijn lopen.
Groot voordeel, in Italië vertrekt de route op de Grote Sint-Bernhardpas. Dat betekent afdalen en later vaak een vlakke tocht door rijstvelden en de Povlakte. Nadeel, heet in de zomer en flink wat muggen. Kies dus liever voor de lente of de herfst.
Alle trajecten vind je hier terug. Installeer de officiële app en download elk gewenst traject in gpx-formaat. De gps-tracks met Turijn als tussenstop staan ook op de website van Turismo Torino.
4. De bergen in
Hoewel Turijn als hoofdstad van Piëmonte, de op één na grootste regio van Italië, bijna een miljoen inwoners telt, toont elk stadspanorama je in de verte de besneeuwde bergtoppen van de Alpen. Daar, in het Nationaal Park Gran Paradiso tegen de Zwitserse grens, zijn bergwandelaars en -sporters de koning te rijk. Letterlijk, want het oudste nationale park van Italië was vroeger het jachtterrein van de koninklijke familie. Klimmers zien in de 4.061 meter hoge Gran Paradiso een flinke uitdaging, maar het hele park telt makkelijk 500 kilometer aan bewegwijzerde wandelpaden. Met wat geluk zie je er steenbokken, gemzen of zelfs lammergieren.
De mooiste wandelroutes vind je hier.