Camping Culinair

Camping Culinair: Lang leve de zee!

2 minuten leestijd

Of je nu naar Nieuwpoort of Asturië gaat: garnalen, mosselen of venusschelpen zijn altijd lekker én vers. Met dank aan de zee!

culinair
  • Kamperen
  • Eten & drinken

Recept 1

Puree met karnemelk, grijze garnalen en gepocheerd eitje 

Zo maak je het

  1. Schil de aardappelen en kook ze in gezouten water gaar. Giet af en laat even uitdampen.
  2. Stamp fijn met een pureestamper. Verwarm melk en karnemelk samen en voeg beetje bij beetje toe aan de aardappelen, samen met de boter.
  3. Breng op smaak met zout, peper en eventueel nootmuskaat.
  4. Pocheer de eieren: Breng water met azijn aan de kook, zet lager en pocheer elk ei 2,5–3 minuten.
  5. Schep puree op een bord, leg het gepocheerde ei erop, verdeel de garnalen en werk af met kruiden en eventueel citroen.

Dit heb je nodig (voor 4 personen)

Voor de puree:

  • 800 g kruimige aardappelen
  • 100 ml volle melk
  • 100 ml karnemelk
  • 50 g boter
  • zout en witte peper
  • nootmuskaat 

Voor de garnituur:

  • 200 g grijze garnalen 
  • 4 eieren
  • Scheutje witte azijn 
  • 2 takjes peterselie, fijngehakt
  • een paar druppels citroensap
Recht uit de polders
Dit gerecht vindt zijn oorsprong in de Vlaamse polders en kuststreek, waar karnemelk goedkoop en overvloedig was. Boeren gebruikten wat voorhanden was: aardappelen, melkproducten en vis uit de Noordzee. Het is een echt armeluisgerecht dat vandaag als nostalgisch of zelfs gastronomisch wordt opgewaardeerd.
Karnemelk is een bijproduct van boterbereiding. In een tijd zonder koelkasten kon je verse melk niet lang bewaren, maar karnemelk was langer houdbaar en werd vaak verwerkt in warme maaltijden zoals pap of puree.
 

Recept 2

Fabes con Almejas of witte bonen met venusschelpen

 Zo maak je het

  1. Week de bonen 8–12 uur. Kook met laurier, ui, knoflook en olie, ca. 2–2,5 uur zachtjes. Zout pas op het einde.
  2. Giet de bonen af als je blik gebruikt en spoel grondig. Verhit olie, fruit ui en knoflook, voeg paprikapoeder toe, blus met wijn, voeg schelpen en bonen toe. Laat afgedekt koken tot open. Indien je gedroogde bonen gebruikt giet er wat van het kookvocht bij. Laat nog 5–10 minuten sudderen. Werk af met peterselie.


Dit heb je nodig (voor 4 personen)

Voor de bonen:

  • 500 g Asturische fabes of grote witte bonen of 2 blikken reuzebonen
  • 1 laurierblad
  • 1 kleine ui (gepeld, heel)
  • 2 teentjes knoflook (heel)
  • 1 el olijfolie
  • Zout naar smaak

Voor de almejas (schelpen):

  • 500 g verse venusschelpen (30 min in gezouten water)
  • 2 el olijfolie
  • 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
  • 1 kleine ui (fijngehakt)
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 100 ml droge witte wijn
  • 2 takjes peterselie, fijngehakt
Traditioneel uit Astrurië
Fabes con almejas is een traditioneel gerecht uit de Spaanse regio Asturië, in het noorden van het land. Het is een lichte, maritieme variant van de bekendere en zwaardere fabada asturiana die met bloedworst, chorizo en spek wordt bereid. Terwijl de fabada asturiana het paradepaardje werd voor winterse feesten, ontwikkelde fabes con almejas zich als een lichtere, verfijndere bereiding – geschikt voor de lente en zomer, en populair bij kustbewoners.

deel Artikel

Meer inspiratie

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer