5x smullen in winters Wallis
De Zwitserse gastronomie stopt bij chocolade en raclette? Nee hoor: het land heeft op culinair vlak heel wat te bieden! Of je er nu naartoe gaat om te skiën of om het rustig aan te doen tijdens een wandel- of wellnessvakantie: lekker eten is essentieel om je batterijen terug op te laden. Bestemming: het zuidwestelijke kanton Wallis, want dat staat bekend om z’n culinaire tradities. Deze vijf streekproducten moet je er geproefd hebben!
- Wandelen
1. Heusuppe
Heusuppe vertaal je als ‘hooisoep’ en dat is ook letterlijk wat je geserveerd krijgt. Het hartverwarmende gerecht wordt gemaakt op basis van extracten van hooi en kruiden afkomstig van alpenweiden, waar tegenwoordig ook ingrediënten als aardappelen, room, groenten, spek en/of kaas aan worden toegevoegd. Het historische recept is ontwikkeld door boeren die leefden in afgelegen bergdorpen en ‘s winters weinig toegang hadden tot andere verse ingrediënten. Hooisoep was een lekkere oplossing, waar bovendien heel wat gezonde voordelen aan worden toegeschreven aan de kruiden die erin verwerkt zijn.
2. Roggebrood
Behalve heusuppe stond ook roggebrood vaak op het menu van boeren en herders die lange periodes in de bergen doorbrachten. Rogge is namelijk een van de weinige gewassen die bestand zijn tegen de extreme weercondities in de Zwitserse Alpen. Het brood heeft een lange houdbaarheid én vult goed de maag omdat het vol voedingsvezels zit. Ideaal als stevig ontbijt voor een wandeltocht in de besneeuwde bergen...
3. Gedroogd vlees
De barre winters hebben ook invloed gehad op het traditionele vlees in Wallis: dat is gedroogd vlees dat 5 tot 16 weken aan de lucht wordt blootgesteld. Typische voorbeelden zijn het gedroogde rundvlees Walliser Trockenfleisch en Walliser Rohschinken:rauwe ham. Deze vind je vaak terug op een Walliser Platte-plank in combinatie met roggebrood en lokale kazen.
4. Cholera
Nee, dit is geen fout! Cholera is wel degelijk de naam van een typisch Walliser groentetaart. En ja, de benaming verwijst naar de epidemie in de 19de eeuw, want volgens de overlevering is het gerecht toen ontstaan. Om het risico op besmetting te verminderen kwamen mensen zo weinig mogelijk buiten en kookten ze met wat hun voorraadkasten te bieden hadden: aardappelen, ajuinen, kaas, appels, peren, spek… en welk restje groente dan ook. Er is dus niet één cholerarecept, maar talloze variaties. Wel wordt het geheel steeds gewikkeld in deeg om zo tot een verrassend smaakvolle ‘koek’ te komen.
5. Wijn
Al even lokaal als de bovenstaande gerechten is ook de wijn die je in Wallis geserveerd krijgt, want met gemiddeld 300 dagen zon per jaar is het een wijnregio bij uitstek. Waarom is dat zo weinig geweten? Omdat de lokale bevolking de wijn zo lekker vindt, dat ze alles zelf opdrinken! Amper twee procent van de flessen wordt geëxporteerd. Grijp dus je kans om tijdens je vakantie naar hartelust te proeven.