6x beestjes kijken

Molsbroek
5 minuten leestijd

Hoe doen bedreigde diersoorten het in onze natuurgebieden? ‘Bij een terugkeer valt op dat soorten zich eerst vestigen in de beste en grootste gebieden’, zegt Natalie Sterckx van Natuurpunt. We zoeken die gebieden op en begeven ons even in het territorium van dieren die we decennialang moesten missen. 

reportage
  • Wandelen

Pas vorige maand heropende het Stadsmuseum van Lokeren. We duiken er in de geschiedenis van de haarsnijderij, een ambacht waar heel wat dode konijnen bij komen kijken, en in de geschiedenis van de stad en zijn omgeving. Het is de ideale opwarmer voor onze wandeling naar het Molsbroek, een prachtig natuurgebied ten oosten van de stad. Cameravallen hebben er de laatste jaren regelmatig een eenogige vrouwtjesotter op foto weten vast te leggen en wij willen wel eens weten wat haar zo aantrekt in dat gebied. ‘De kans dat je haar ontmoet, is minder dan 0,1%’, waarschuwt otterkenner Joris Everaert van de vzw Durme vooraf. 

Ooievaar met jong

We houden links aan op de Markt, dwarsen de Durme en stappen rechts langs de oever stroomafwaarts verder. Aan het stadspark ‘Verloren Bos’ maken we een kort ommetje. Het kasteel centraal in het park is nu een jeugdverblijfcentrum. Achteraan strekt zich een moerasbos uit. Zou onze eenogige vriendin hier ook soms rondstappen? We slaan de muggen van ons af en komen in de bloemrijke hooilanden van de Buylaersmeersen. Een ooievaar zit er op zijn 9 meter hoge nest. Een wandelaar vertelt ons dat het jong af en toe de kop opsteekt.

Wat verderop verlaten we opnieuw de Durme om op een verharde wandeldijk een lus te maken rond het natuurreservaat Molsbroek. In dit paradijs voor watervogels is het nooit stil. Meeuwen, futen en zomertaling praten allemaal door elkaar. Aalscholvers slaan de discussies vanop een afstand gade, hun vleugels wijd gespreid in de zon. Bij elke opening in het struikgewas blijven we staan om te genieten van het uitzicht op dit reusachtige moeras met zijn ondiepe plassen. 

Waar was die mammoet? 

Helemaal in het oosten vind je het bezoekerscentrum van vzw Durme. ‘Het mooiste terras van Lokeren’, zegt één van de vrijwilligers die er net een knotsessie hebben opzitten. ‘Je zou het hier eens moeten zien bij zonsondergang.’ Hij neemt ons mee naar de eerste verdieping waar mammoetresten staan uitgestald die hier in de omgeving werden opgegraven. 

Naast de hut staat een houten otter rechtop in het water. De eenoogotter leeft over een heel groot gebied in de Durme- en Scheldevallei, van Puyenbroeck in Wachtebeke tot het Donkmeer in Berlare. Ze leeft van vis, schaaldieren, knaagdieren, kleine watervogels en amfibieën. Ooit werden deze roofdieren bejaagd en stierven ze uit door watervervuiling. Dat ze nu met mondjesmaat terugkeren, stemt vzw Durme positief. Dat betekent dat het water in de Durmevallei zuiver genoeg is. 

De kronkelende wandeldijk heeft iets meditatief. Terug aan de Durme gaan we rechtsaf en volgen de rivier stroomopwaarts terug tot in het centrum van Lokeren. 

Praktisch

  • Afstand: 11 km
  • Gratis parking: Grote Kaai, Sportlaan 2, Lokeren
  • Start: Dienst Toerisme, Markt 2, Lokeren
  • Bewegwijzerd met zeshoekige bordjes met opschrift ‘Molsbroek – Buylaers’ – wandelroute, zie ook routen.be
  • Geschikt voor rolstoel, driewielers en kinderwagens (rechtdoor langs de Durme waar de wandeling een omweg maakt via het stadspark)

2. Zeearenden in De Blankaart

zeearend

Paul en Betty vlogen in het voorjaar van 2023 een eerste keer over De Blankaart, een natuurgebied bij Diksmuide. Het koppel Europese Zeearenden maakte er hun nest en kregen dit voorjaar twee jongen. Het is het eerste broedgeval in België sinds decennia van deze grootste roofvogel in Europa. Via de Blankaartwandelroute (9,9 km) zijn er drie plekken waar je het meeste kans hebt hen te zien. Op de romantische boogbrug voor het kasteel, vanuit de vogelkijkhut aan de rand van het water en vanuit de vogelkijktoren wat verderop op de wandeling. 

Start aan de parking van het natuurgebied, Iepersteenweg 56, Woumen.
 visitwestvlaanderen.be 

3. De wolf op de Kalmthoutse Heide

Kalmthoutse Heide

In het voorjaar van 2021 dook een eerste wolf op in het Grenspark Kalmthoutse Heide. Ondertussen zijn er al een paar exemplaren gepasseerd, en ook enkele die er op mysterieuze wijze zijn verdwenen. Op dit moment trekt wolvin Emma, een afstammelinge van de Limburgse roedel, rond op de heide. Het park telt maar liefst 28 bewegwijzerde wandelpaden. Het wandelpad Schaap (8,5 km) neemt je mee tot in de kern van het stiltegebied waarbij je ook de 25 meter hoge brandtoren passeert die je kan beklimmen. Misschien zie je vanop eenzame hoogte de wolf wel voorbijkomen? 

Start aan de parking van De Vroente, Putsesteenweg 129, Kalmthout. 
grensparkkalmthoutseheide.com

4. De raaf in het Pijnven

Raaf

Boven het bosreservaat Pijnven kan je al eens de kenmerkende kroa-kroa horen. In 2020 nam de raaf er zijn intrek, na meer dan 150 jaar afwezigheid in België. Raven zijn hondstrouw als partner en blijven ook graag hangen in het territorium van hun keuze. Het Pijnven is voor hen perfect met de afwisseling van bos en heide. Een mooie wandeling die de rand van het bosreservaat aandoet, is de ‘rode’ wandeling (10,7) km. De route is bewegwijzerd met een rode driehoek. Tip: Geniet van je picknick in de vlindervallei. Zeker in de zomer wachten je daar mooie taferelen. 

Start aan de parking Pijnven in de Kiefhoekstraat 16, Hechtel-Eksel. 
wandeleninlimburg.be 

5. De vroedmeesterpad in het Zuid-Dijleland

Vroedmeesterpad

Wie ’s avonds de Dijlevallei bij Huldenberg opzoekt, kan in de zomer begroet worden door het geluid van de vroedmeesterpad. Herken je de bliep van een duikboot? Dan roept een mannelijk exemplaar scheel van de goesting om een wijfje. De grootste kans om deze zeldzame amfibiesoort te zien, is met de wandelroute Boer en Natuur, een suggestielus op het wandelnetwerk Zuid-Dijleland. Langs de Ganzemansstraat in Neerijse tussen knooppunten 206 en 205 bevinden zich enkele poelen waar de vroedmeesterpad voorkomt. De voormalige zandgroeve is één van de laatste bolwerken in Vlaanderen van deze kleine pad met wrattige huid. 

Start aan de parking op het Pastorieplein in Vossem. 
Download de wandeling via www.rld.be

6. De kraanvogel in de Vallei van de Zwarte Beek

kraanvogel

Grote vreugde bij Natuurpunt in 2021 toen een koppel kraanvogels in de Vallei van de Zwarte Beek bij Koersel succesvol twee eieren uitbroedden. Deze rijzige, blauwgrijze trekvogel met zijn zwarte keel en witte kop landt sindsdien wel vaker in dit gevarieerde Limburgse natuurgebied. Ze passeren er in maart en april en tussen eind oktober tot in december. Met wat geluk zie je ze in het voorjaar hun baltsdans uitvoeren, wat altijd een machtig schouwspel is. We raden in die periode de rode wandeling (7 km) aan. Deze eerder avontuurlijke tocht kan je enkel tijdens het weekend en op feestdagen aanvatten omdat de route deels door het militair kamp van Beverlo loopt.

Start aan bezoekerscentrum De Watersnip, Grauwe Steenstraat 7, Beringen. 
dewatersnip.be 

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer