De Betuwe: charmant in elk seizoen
De streek de Betuwe is een prachtige vakantiebestemming. Ver reizen is het midden van Nederland niet, maar je krijgt wel helemaal het gevoel echt even weg te zijn. Mooie natuur, pittoreske dorpen, historische steden en als kers op de taart: de rivieren die het gebied doorkruisen. Het heet hier niet voor niets ‘rivierenland’!
Overal waar je komt, word je gastvrij onthaald. Of het nu in de boomgaard is waar met passie uitgelegd wordt hoe de fruitteelt werkt, of in een knusse B&B waar de eigenaar ervoor zorgt dat het je aan niets ontbreekt. Ontspannen gaat hier vanzelf…
Bestemming: de bruisende binnensteden
Of je nu op zoek bent naar rust en ruimte of historie en cultuur, je vindt het allemaal in het midden van Nederland. Er valt hier zoveel te beleven en te zien. Bezoek eens een van de gastvrije binnensteden, een plek waar mensen van oudsher samenkomen.
Ontdek de smalle straatjes met leuke boetiekjes of wandel langs de knappe historische panden. Bij de gezellige barretjes, kroegen, cafés en restaurants beleef je een onvergetelijke tijd. Laat je verrassen door een onverwachte ontmoeting of een goed gesprek. Hier worden verwachtingen overtroffen.
Nostalgie in Oranjestad Buren
Met Buren heeft de Nederlandse koninklijke familie een bijzondere band. Buren draagt de bijnaam ‘Oranjestad’, en deelt een lange geschiedenis met het koningshuis. Dankzij dat rijke verleden reis je hier ook een beetje in de tijd.
Willem van Oranje trouwde er in 1551 met Anna van Buren. Koningin Máxima en koning Willem-Alexander zijn hierdoor gravin en graaf van Buren. In Buren is nog altijd veel terug te vinden van de rijke historie. Zo draagt de korenmolen op de wallen de toepasselijke naam De Prins van Oranje. Maria van Nassau stichtte in 1612 in Buren een weeshuis, waarin tegenwoordig het Marechausseemuseum is gevestigd. En vergeet niet de prachtige bloesem, Buren wordt ook wel de Bloesemstad genoemd.
Winkeltjes van weleer
Je kent ze wel, van die knusse winkeltjes die je niet vaak meer tegenkomt. Behalve dan in Buren, daar hebben bevlogen ondernemers een hart voor hun zaak. Dat merk je aan de gastvrijheid en klantvriendelijkheid, ze zijn altijd in voor een praatje. Een groot voordeel is dat alle winkeltjes op loopafstand van elkaar gevestigd zijn. Voor ouderwets winkelplezier moet je in Buren zijn.
Ambachtelijk Buren
Buren ademt nostalgie. Je waant je in vroegere tijden. Ook oude ambachten vinden hier een hedendaagse voedingsbodem. Je ziet de creativiteit terug in zowel het proces als het product. Naast verschillende fraaie winkels vol aantrekkelijke curiosa en hoogwaardig interieurdesign, zijn er ateliers waar het ambacht in brons, goud en zilver te aanschouwen is. Sieraden, bloemen, wijn, chocolade, delicatessen: kortom, ambachtelijk Buren!
Altijd wat te doen
Er zijn vele evenementen in Buren die het bezoeken meer dan waard zijn. Chateau voor Buren bijvoorbeeld: het wijnfestival van de Betuwe met wijnen uit de beste wijnstreken. Of ‘Betuws Buren’, de streekmarkt van de Betuwe. En wat dacht je van Kunstmarkt Buren in de tuinen van het Marechausseemuseum? De grootste openluchtexpositie van de omgeving.
Culemborg: gezelligheid en sporen van de Waterlinie
Culemborg is een gezellige stad met kronkelende straatjes, middeleeuwse stadsmuren en zicht op de rivier de Lek. Maar in Culemborg zie je ook nog de sporen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, met forten, bunkers en inundatiekanalen.
Deze verdedigingslinie, aangelegd tussen 1815 en 1940, bestond uit een 85 kilometer lange strook land die zo’n 40 centimeter onder water kon worden gezet. Zo kon Nederland de vijand op veilige afstand houden. Maak kennis met de highlights van de Linie, struin door de ongerepte uiterwaarden van de Lek of steek met een klein pontje de rivier over, pauzeer in een tot restaurant omgebouwd fort of strijk neer op een Culemborgs terras.
Culturele ontmoetingsplek
Werk aan het Spoel is in 1815 aangelegd als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het Werk bestaat uit een aantal fortificaties die de inlaatsluis van de Lek moesten beschermen. Tegenwoordig is dit een culturele ontmoetingsplek met het Amfitheater en The Artist in Residence, van kunstorganisatie LekArt. Werk aan het Spoel is altijd een fijne plek om te wandelen en te genieten van de natuur. Heb je zin in een tussenstop met koffie, thee en lekkers? Bij Caatje aan de Lek ben je welkom! Mis ook de Kogelvanger niet, een hoge muur in het weiland en een overblijfsel van de schietbaan die de Duitsers hier aanlegden in de Tweede Wereldoorlog.
Bierbrouwerij en camping
Fort Everdingen is een fort uit de negentiende eeuw dat deel uitmaakt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het werd gebouwd op de plek waar de Lekdijk en Diefdijk bij Everdingen samenkomen. Er zijn drie sluizen bij het fort, die inundatie van de polder tussen de Diefdijk en Culemborg mogelijk maakten. Dat moest voorkomen dat vijandelijke legers via de Lekdijk of de rivier door de waterlinie heen konden breken. Tegenwoordig zijn hier bierbrouwerij Duits & Lauret en een camping gevestigd.
Zeker zien: doorgezaagde bunker
De Diefdijk is een waterstaatkundig begrip. Naast een belangrijke waterkering is het een bijzonder landschap met een keur aan verdedigingswerken. Fietsend tussen de dijken, uiterwaarden, forten en batterijen is de geschiedenis voelbaar. Aan de Diefdijk vind je ook de doorgezaagde bunker, een groepsschuilplaats die in 1940 is gebouwd. De bunker is in 2010 in tweeën gedeeld door een stuk van ongeveer een meter breed los te zagen en te verwijderen en is sindsdien een attractie voor bezoekers.
Ontdekken met de fiets!
De Jan Blanken-route leidt je door het gebied waar de waterwerken van ingenieur Jan Blanken (1755 – 1838) het landschap bepalen. Over de eeuwenoude Diefdijk en langs uniek gelegen forten zoals Fort Vreeswijk, Werk aan de Korte Uitweg, Lunet aan de Snel, Fort Honswijk, Fort Everdingen, Fort Asperen, GeoFort en Fort Vuren. Verder fiets je door historische vestingsteden, polders met prachtige vergezichten en ontdek je de vele sluizen van Jan Blanken.
Proef de vele streekproducten die Culemborg rijk is
Wie van ambachtelijk gemaakte producten houdt of heerlijk vers bij de boer wil genieten van heel veel lekkers, zit goed in Culemborg.
De lekkerste appeltaart
De Witte Schuur is al generaties lang een agrarisch familiebedrijf, met een zorgboerderij aan de rand van Culemborg. In de Boerderijwinkel vind je allerlei (h)eerlijke streekproducten die op een verantwoorde manier gemaakt worden. In de ambachtelijke bakkerij worden de heerlijkste taarten gebakken. Geniet van de lekkerste appeltaart uit de regio in de theetuin of in het restaurant van het Elisabeth Weeshuismuseum, dat de deelnemers van de Witte Schuur sinds vorig jaar runnen.
Smakelijke siroop
De Fruitslagers van Roze Bunker brouwen handgemaakte siropen met vers fruit en kruiden. Een compacte smaakexplosie die samen met plat of bruisend kraanwater verandert in een fruitige frisdrank.
Het beste brood
Goed brood laat zich niet haasten, goed brood wil tijd en aandacht. Bakker Sam Batink bakt broden op z'n Frans, met natuurlijke gisten, biologisch steengemalen meel en gebakken op een stenen vloer. Smaakvol, luchtig en gezond.
Herademen op de stadsboerderij
Stadsboerderij Caetshage is een biologische zorgboerderij waar landbouw, veeteelt en natuur hand in hand gaan. De sfeervolle boerderijwinkel staat vol verse en biologische producten en je kunt er heerlijk rondwandelen over het erf.
3x Hanzestad Tiel, de Fruitstad aan de Waal
In het hart van de Betuwe, langs de rivier de Waal, vind je Tiel. Een stad met een rijke geschiedenis. Tiel is namelijk één van de oudste steden van Nederland. Al rond het jaar 1000 was Tiel een handelsstad van internationale allure. Als één van de weinige steden had Tiel tolrecht en een eigen munt. In de stad herinneren de stadsmuur, monumenten, pleinen en straatnamen aan dit rijke verleden. Het ontdekken waard!
Hanzestad Tiel: Prachtige panden
In de 12e eeuw ontstond de Hanze, wat 'groep', 'schare' of 'gevolg' betekent. De Hanze was een samenwerkingsverband van steden en handelaren uit binnen- en buitenland. Diverse panden uit de Hanzeperiode zijn er nog en ogen nog altijd prachtig. Archeologen hebben interessante vondsten gedaan uit die tijd. Veel daarvan prijken nu in het Flipje & Streekmuseum. In de Vlindertuin, naast cultuurcentrum Zinder, zie je niet alleen kleurrijke bloemen en vlinders, maar ook een deel van de oude stadsmuur van vroeger.
Fruitstad Tiel: Op fruittour langs boomgaarden
In het hart van Tiel staat het beeld van het fruitbaasje Flipje, de mascotte van de stad. Hij voert je terug naar het rijke fruitverleden van de stad. Met de aanwezigheid van zoveel sappig fruit uit de streek draaide de beroemde jamfabriek ‘De Betuwe’ vroeger op volle toeren. Flipje werd ontwikkeld als fruitmascotte. Je ontdekt er alles over in het Flipje & Streekmuseum. En je ziet hem natuurlijk tijdens het fruitcorso in september, uniek in de wereld en toegevoegd aan de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van UNESCO. Pak de fiets en ga op fruittour langs boomgaarden, waar je in het oogstseizoen het heerlijkste fruit koopt. En sommige, zoals Streeckerij de Betuwe in Wadenoijen, organiseren ook zelfplukdagen.
Waterstad Tiel: Schitterend uitzicht over de Waal
Het rivierenlandschap is uniek en in combinatie met de boomgaarden en dorpjes onweerstaanbaar. Wandel vanuit Tiel eindeloos over de dijken langs de Waal. Of struin door de uiterwaarden. Neem het voet- en fietsveer Pomona voor een schitterend uitzicht over de rivier.
Stippel je fietstocht uit en kom daarna terug voor een lekkere lunch, borrel of diner op de terrassen of in de restaurants en cafés die Tiel rijk is. Struin langs de stadsgracht de binnenstad in. Shopliefhebbers halen hier hun hart op. Cultuurliefhebbers ook: in sommige etalages en in cultuurcentrum Zinder wordt kunst tentoongesteld. En in theater Agnietenhof geniet je ook van voorstellingen.
Blijven slapen? Van grote hotelketen tot knusse B&B’s en minicampings… Hier voel je je van harte welkom!