15 verrassende winterwandelingen

5 minuten leestijd

Terwijl de meeste wandelaars de warmte opzoeken, wachten de mooiste landschappen juist in dit seizoen op ontdekking. Deze 15 verrassende winterwandelingen nodigen je uit om de pure schoonheid van het koudste seizoen te ervaren.

reportage
  • Wandelen

1. Kalmthoutse Heide

Als de ijsmeesters en de gemeente Kalmthout groen licht geven, mag op de Putse Moer en het Stappersven geschaatst worden. Het natuur- en stiltegebied Kalmthoutse Heide biedt in de winter vele mogelijkheden. Een mooie en gevarieerde wandeling is ‘De wereld in Kalmthout’ (14 km). De route start aan Visit Kalmthout in de Putsesteenweg 131 waar een bezoekerscentrum is. Je kan ook inpikken vanaf Station Heide aan knooppunt 19. De 42 meter hoge uitkijktoren staat tussen knooppunten 99 en 27.

Bekijk de route

2. De Sahara in Lommel

Het Bosland is vorig jaar erkend als Nationaal Park. Dit samenwerkingsverband tussen verschillende Limburgse bosrijke gemeenten is al langer een trekpleister voor gezinnen. Eén van die favoriete locaties is de Sahara. Rondom een meer ligt een zandvlakte met hier en daar wat begroeiing. Daarrond strekt zich een gordel van naald- en loofbos uit. Centraal staat de met dikke koorden omwikkelde uitkijktoren van 30 meter. De blauwe wandelroute (3,1 km) vanaf parking De Soeverein in de Sportveldenstraat 10 in Lommel doet elk natuurlijk spelelement in het landschap aan. Bestaat de groep enkel uit volwassenen, dan is de rode route (12 km) een aanrader.

Bekijk de route

3. Het Muziekbos in Ronse

Binnenkort bloeien de paarse boshyacinten weer in het Muziekbos in Ronse. De toppen van de Vlaamse Ardennen zijn vaak begroeid met bos, maar eens daarbuiten geniet je van prachtige vergezichten. De winterlandschappen behoren tot de mooiste van Vlaanderen. Een aanrader is de Muziekboswandelroute (9,5 km). In het begin wachten enkele nijdige klimmetjes, maar daarna is het gewoon puur genieten van het Muziekbos en het Sint-Pietersbos op de flank van de Kanarieberg.

Bekijk de route

4. De venen in Spa

Een kronkelweg, de Route de Bérinzenne, leidt vanuit Spa bergop naar het Musée de la Forêt et des Eaux. Het museum is in het weekend gesloten. Vanaf de parking leiden bewegwijzerde wandelingen je door de venen boven Spa. Een aanrader is de wandeling bewegwijzerd met de blauwe rechthoek (9,1 km). Je passeert eerst de 24 meter hoge uitkijktoren. In de winter zie je van hieruit meerdere luchtlagen boven Luik hangen. Vlonderpaden trekken door de Fagne de Malchamps met zijn heide, veen en bos. In de winter hopen zich dikke pakken sneeuw op plaatsen waar de wind vrij spel heeft.

visitspa-hautesfagnes.be

Bekijk de route

5. Het strand van Blankenberge

Een mooie winterwandeling, ook voor kinderen, is de lus (5,8 km) rond natuurgebied De Fonteintjes tussen Blankenberge en Zeebrugge. Bij regenweer kunnen deze duinvalleitjes er heel modderig bij liggen. Eerst stap je over de historische Graaf Jansdijk en geniet je van vergezichten over zee en landinwaarts. In het terugkeer gaat de wandeling dwars door de Fonteintjes. Tijd over? Loop dan ook eens de Belgium Pier op die omringd wordt door de zee.

Bekijk de route

6. Stijn Streuvels achterna in Ingooigem

Tussen Schelde en Leie glooit het landschap. Vandaag strekt zich rondom Ingooigem een witte deken uit van stilte. Hier pende Stijn Streuvels in zijn romans. Hij trok vaak op verkenning vanuit zijn Lijsternest. Wandelnetwerk Land van Streuvels laat je via tegelpaden door weiden en akkers kennismaken met deze prachtige wandelregio.

Bekijk de route

7. De Vossenwegelroute in Wieze

vossenwegelroute

Met drie natuurgebieden, twee vlonderpaden en heel veel onverharde wegeltjes staat de Vossenwegelroute in elk lijstje met wandelingen die je absoluut moet doen in de Dendervallei. Start en aankomst aan de kerk van Wieze waar je nadien kan nagenieten in één van de talrijke kroegen.

Bekijk de route

8. Mooi Gooik

paddenbroek

Niet voor niets wordt Gooik ‘de parel van het Pajottenland’ genoemd. Onze wandelblogster Lus deed een poging om de lieflijkste paadjes te verbinden leidde tot ‘Mooi Gooik’, een knooppuntenroute met spectaculaire uitzichten. Extra troef: plattelandscentrum Paddenbroek ligt op je baan. Vooral het daar gevestigde fiets- en wandelcafé trekt in elk seizoen het nodige volk. 

Bekijk de route

9. Makegemse Bossen in Merelbeke

Makegemse bossen

​De Makegemse bossen vormen een bos- en natuurgebied van ongeveer 200 hectare in Merelbeke. Je doorkruist een flink stuk bos, maar kan ook onderweg ook genieten van de uitgestrekte kouters rond Munte en Bottelare. In het centrum van Bottelare kan je opwarmen in café 't Ketske

Bekijk de route

10. De Hobokense Polder

Een beetje verscholen Tussen de Schelde, Hoboken en de industrie van Blue Gate (voorheen Petroleum Zuid) ligt de Hobokense Polder: met zijn 170 ha de grootste brok natuur in de stad Antwerpen. De natuur kreeg hier vrij spel en er ontstond een waardevol en prachtig natuurgebied, met een grote verscheidenheid aan landschappen en een enorme rijkdom aan plantensoorten.

Bekijk de route

11. Op ontdekking in het Kravaalbos

Kravaalbos

Het Kravaalbos, op de grens van Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant, is een aanrader voor wie van open landschappen en bossen houdt. Het oeroude bos heeft in elk seizoen zijn charme.

Deze route neemt je mee langs wandelknooppunten en laat je onder meer kennis maken met een nieuw stukje bos, inclusief plankenpad.

Bekijk de route

12. In het spoor van de Boommarter in Lembeek

plan boommarter

Een wandellus van ongeveer 14 kilometer brengt je via kronkelende paadjes langs de mooiste plekjes in het gebied tussen Zenne, Malakoffdomein, Maasdalbos, Lembeekbos, Warandepark, Berendries en het Hallerbos. De route is het hele jaar toegankelijk en met boommarter-pijltjes aangeduid op het terrein. Onderweg kom je ook QR-codes tegen met toffe audiostukjes van radio2-presentatrice Ann Reymen en experten Joeri Cortens en Koen De Rijck je gidsen. 

Bekijk de route

13. Vallei van het Merkske in Hoogstraten

vallei van het merkske

In 2019 bekroonden wandelaars de Hoogstraatse wandeling, Flirten met de grens in de vallei van het Merkske, tot wandeling van het jaar in de provincie Antwerpen. In de herfst veranderen de dreven van Wortel Kolonie in een bont kleurenspel. Bovendien werd Wortel-Kolonie erkend als stiltegebied, een plek waar de geluiden van de natuur overheersen.

Bekijk de route

14. Op het dak van België

Een winterwandeling op het dak van België. Volg de pijltjes met de de blauwe rechthoek en de blauwe bes en je loopt over de beroemde houten vlonder. Zeker in de winter is dit een magische omgeving. Zeker in de winter is dit een magische omgeving.

Bekijk de route

15. Margijswandeling in Neerijse

Het valleilandschap van Dijle en IJse vormt een mozaiëk van kleine akkers en broekbosjes, ruigten en rietvelden. De Margijswandeling loopt nadien door de 'Doode Bemde',  één van de mooiste groene parels in de Dijlevallei. 

Bekijk de route

Meer wandelsinspiratie nodig?

Wandeltips

Inspiratie nodig voor een lange of korte wandeling? Deze tips zetten je op weg!

Bekijk onze wandeltips

deel Artikel

Word lid voor 39€

Op zoek naar kwalitatieve invulling van je vrije tijd?

Word lid van Pasar en ontdek een wereld vol boeiende activiteiten, inspirerende reizen en gezellige samenkomsten. Met Pasar geniet je van een gevarieerd aanbod aan uitstappen en evenementen, afgestemd op jouw interesses en wensen. Sluit je aan bij onze warme community en beleef onvergetelijke momenten samen met andere enthousiaste leden.

Ga voor de Pasar-pas!

lees meer