Pak je tijd in Cyprus
ontdek dit land
Een kleine introductie
Het eiland Cyprus ligt in het oostelijk bekken van de Middellandse Zee, iets ten zuiden van de kust van Turkije en ten westen van Syrië en Libanon. De Republiek Cyprus is een onderdeel van dat eiland. In 1983 verklaarde het noordelijke deel zich onafhankelijk als de Turkse Republiek Noord-Cyprus, een ‘staat’ die enkel werd erkend door Turkije. Wanneer we over Cyprus spreken hebben we het dus doorgaans over Zuid-Cyprus, dat een onderdeel is van de Europese Unie en waar je sinds 2008 ook met de euro kan betalen.
De grootste steden op het eiland zijn de hoofdstad van de Republiek Cyprus Nicosia, Limasol, Larnaca, Paphos en Famagusta. Nicosia ligt pal op de Groene Lijn die noord van zuid onderscheidt. De hoofdstad heeft een Grieks en een Turks deel, met elk hun eigen tradities.
De Republiek Cyprus is een onderdeel van de EU. Dat betekent dat je aan een identiteitskaart genoeg hebt om erheen te reizen. Je hoeft dus geen visum of internationale reispas aan te vragen. Tenminste, als je maximaal 90 dagen op Cyprus verblijft. Ook als je naar Noord-Cyprus reist, volstaat een ID-kaart. Reis je met minderjarigen? Dan moeten ook zij hun kids-ID op zak hebben. Zijn ze alleen op weg? Geef ze dan ook een kopie van de identiteitskaart van een van de ouders mee. Naast een ID-kaart heb je als reiziger nog wel wat andere documenten nodig.
Huur je ter plaatse een auto, brom- of motorfiets of camper, neem dan zeker je rijbewijs mee. Een internationaal rijbewijs is niet nodig.
Reis je met je eigen voertuig? Zorg er dan voor dat je alle boorddocumenten mee hebt.
Cyprus is een groot eiland. Om verschillende delen van het eiland te bezoeken, huur je best een bromfiets, auto of camper. Rijd je zelf op Cyprus met de wagen of een ander voertuig? Weet dan dat er een aantal verschillen zijn met het Belgische verkeer. Ten eerste rijden ze links op Cyprus. Het eiland stond tot 1960 onder Brits bestuur, nadien zijn ze er links blijven rijden. Je moet verder rotondes oprijden met de klok mee. Auto’s op de rotonde hebben net als in België voorrang, maar die komen dan wel van rechts.
Je stuur zit aan de rechterkant van de auto. De pedalen staan wel net zoals in een auto die het stuur aan de linkerkant heeft. Van links naar rechts: koppelingspedaal, rem, gaspedaal. Je pook staat logischerwijs wel links van de bestuurder. Wie onhandig is met zijn linkerhand kiest dus beter voor een auto of camper met automatisch versnellingsapparaat.
De maximumsnelheid wordt aangegeven in kilometer per uur en dus niet – ondanks de Britse erfenis – in mijl per uur. Op de Cypriotische wegen geldt een maximumsnelheid van 65 of 80 km/uur buiten de bebouwde kom. Op snelwegen mag je doorgaans 100 km/uur rijden. Net zoals in België worden er in de buurt van scholen en in dichtbevolkte wijken zones afgebakend waar je niet sneller dan 30 km/uur mag rijden.
Wat moet je weten als bestuurder?
• Alle huurvoertuigen zijn voorzien van een rode nummerplaat.
• In de Republiek Cyprus geldt een maximaal alcoholpromillage van 0,5 promille, net als in België. In Noord-Cyprus is er een absolute nultolerantie van kracht ten opzichte van alcohol in het verkeer.
• Op afleiding in het verkeer staan net als in België strenge boetes. Je mag niet bellen tijdens het rijden, maar ook eten of drinken is verboden.
• Parkeren op Cyprus is goedkoop. Meestal is het gratis en je vindt ook voldoende parkeerplekken op straat. Hou er rekening mee dat parkeren naast een gele lijn niet toegestaan is. Bij een dubbele gele lijn is ook stilstaan verboden.
• De reizigers die de Groene Lijn oversteken in een huurwagen moeten een autoverzekering voorleggen die risico's tijdens de verplaatsingen in het noordelijk gedeelte van het eiland dekt. Het is niet toegelaten om met een auto die je huurt in het noordelijke deel van Cyprus naar het zuidelijke deel te rijden
Tanken en laden
Er zijn op Cyprus heel wat laadpunten. Je kan dus ook makkelijk een elektrisch voertuig huren als je dat wenst. Aan de tankstations kan je min of meer dezelfde brandstofen tanken als in België. Enkel Euro 95 E10 bezine is er niet verkrijgbaar. In de plaats kan je Euro 95 E5 tanken. Superplus 98 en Diesel B7 zitten er wel gewoon in de pomp. Kijk goed na welke brandstof er in je huurauto moet als je een eerste keer gaat tanken. De prijs van benzine en brandstof liggen iets lager dan in België. Het verschil bedraagt ongeveer 20 cent per liter. Actuele informatie over de brandstofprijzen in Cyprus vind je op www.anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding/brandstofprijzen-europa.
Openbaar vervoer
Op Cyprus rijden geen treinen of trams. De enige vorm van openbaar vervoer zijn bussen. Tussen alle grote steden rijden er meermaals per dag bussen. Verplaats je jezelf binnen de stad, dan kan je naast een taxi ook stadsbussen nemen. In de zomer rijden deze bussen tot laat op de avond. Tenslotte zijn er ook de lokale bussen die rurale dorpjes verbinden met de dichtstbijzijnde stad. Deze bussen rijden niet frequent. Het openbaar vervoer is zeker op Cyprus een tragere manier van reizen. Busticketjes kan je kopen bij de chauffeur. Je hebt daarvoor best cash geld op zak. Je kan ook op voorhand tickets kopen die bijvoorbeeld meerdere dagen geldig zijn. Die tickets zijn onder meer te koop via publictransport.com.cy en zijn goedkoper.
Ook een taxi is een optie als je geen huurvoertuig ter beschikking hebt. De prijs van een taxiritje ligt lager dan in België, maar is een pak duurder dan een busrit. Je kan op voorhand een prijs afspreken met de chauffeur of de taximeter laten aanzetten. Voor sommige trajecten gelden vaste tarieven.
De criminaliteitscijfers in Cyprus zijn bij de laagste in Europa. Over het algemeen ben je er zelfs veiliger dan in België. Wees jezelf er wel van bewust dat je als ‘onwetende’ toerist een doelwit kan zijn voor oplichters en zakkenrollers. In het geval dat het toch misloopt, kan je 199 of 112 bellen. In beide gevallen kom je bij de noodcentrale uit die politie, ambulance of brandweer verwittigen.
De medische faciliteiten in het zuidelijk deel van Cyprus zijn uitstekend. Met je Europese ziekteverzekeringskaart kan je in alle openbare ziekenhuizen terecht voor gratis verzorging. Laat je je verzorgen door een privé dokter? Dan heb je doorgaans een extra verzekering nodig om deze kosten te laten vergoeden.
Wordt je paspoort gestolen? Dan neem je best contact op met het Belgische ereconsulaat in Limassol. Je kan daar terecht via +357 25 341861 of belgianconsulate.limassol@lanitis.com. De Belgische Ambassade die met Cyprus bevoegd is bevindt zich in Athene. Meer informatie vind je op https://greece.diplomatie.belgium.be/nl. Let wel op: als je naar Noord-Cyprus reist kan je mogelijk niet rekenen op diplomatieke bijstand. De Belgische regering onderhoudt namelijk geen officiële betrekkingen met de overheid van het noorden omdat ze deze niet erkent.
Geneesmiddelen
Neem je geneesmiddelen mee zoals slaap- en kalmeringsmiddelen, sterke pijnstillers, ADHD-medicijnen? Vergeet dan de Schengenverklaring niet mee te nemen. Die kan je aanvragen bij het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten via fagg-afmps.be.
Cyprus ligt in dezelfde tijdzone als Griekenland. Hou dus rekening met een tijdverschil van 1 uur (later) ten opzichte van België als je erheen reist. De beste tijd van het jaar om naar Cyprus te reizen is een kwestie van voorkeur. Voor wandelaars zijn de maanden april, mei, september en oktober ideaal. Het kwik schommelt dan tussen 23 en 30 graden Celsius. In de zomermaanden is het bakken en braden op het eiland. De temperaturen gaan dan vlotjes boven de 30 graden met maxima tot 40 graden. Wie graag aan het strand ligt vind dat mogelijk prima. Voor een stapvakantie wordt deze periode afgeraden. Het is dan ook best druk op Cyprus.
Cyprus is het best bereikbaar met het vliegtuig. Je doet er ongeveer 4 uur over om naar het eiland te vliegen. Het zuidelijk deel van het eiland heeft twee internationale luchthavens: Larnaca International Airport (LCA) en Paphos International Airport (PFO). De meeste reizigers komen aan op het vliegveld van Larnaca. Zowat alle grote Europese vliegtuigmaatschappijen vliegen vanop deze luchthaven. LCA ligt strategisch tussen de steden Larnaca, Limassol en de hoofdstad Nicosia. Vlieg je vanuit Larnaca weer naar huis? Hou dan rekening met lange wachttijden aan de incheckbalies. De luchthaven is eigenlijk te klein voor het aantal passagiers dat er dagelijks vertrekt, vooral tijdens het hoogseizoen. Wachttijden aan de bagageband zijn geen uitzondering na het landen.
Paphos heeft een veel kleinere luchthaven en ligt in het westen van het eiland. De meeste toeristen die hier landen verblijven in de buurt. Veel rechtstreekse vluchten vanuit België zijn er niet naar de luchthaven van Paphos. Vanaf april kan je wekelijks op donderdag en zondag naar Paphos vliegen vanuit Brussel met TUI Fly en op maandag en vrijdag met Ryanair. Andere maatschappijen bieden geen rechtstreekse vluchten naar Paphos aan vanuit België.
Andere manieren om vanuit België op Cyprus te geraken zijn er niet echt. Er varen wel meerdere keren per week ferry’s vanaf de zuidkust van het Turkse vaste land naar steden op Noord-Cyprus als Famagusta en Kyrenia.