Pak je tijd in Ierland
ontdek dit land
Een kleine introductie
Naar Ierland reizen betekent water oversteken; een overzicht van de courantste ferryverbindingen vind je op Ireland.com of via DFDS.
- Via de Noordzee zijn er ferry’s naar Groot-Brittannië uit Rotterdam, IJmuiden, Hoek-van-Holland (niet meer vanuit Zeebrugge); via het Kanaal geraak je in Groot-Brittannië o.a. vanuit Calais of Duinkerke per ferry, of vanuit Calais met de Chunnel.
Let op: voertuigen met LPG- en andere gastanks mogen niet in de Chunnel. Gasflessen voor huishoudelijke apparatuur (koken, koelen, verwarmen) aan boord van caravans en campers zijn wel toegelaten. Voor het aan boord gaan moeten ze afgesloten worden. Ook qua volume zijn er beperkingen: https://www.eurotunnel.com/nl/reis-informatie/voertuigtypen/caravan-camper-aanhanger/
Op de ferry’s worden LPG-tanks wel toegestaan, informeer je bij de rederij. - Ierland (Dublin) bereik je uit vervolgens uit Groot-Brittannië per ferry rechtstreeks via Liverpool of Holyhead, of vanuit Fishguard of Pembroke naar Rosslare.
- Of je gaat naar Ierland vanuit Frankrijk, via Duinkerke naar Rosslare, via Cherbourg naar Dublin of Rosslare, of van Roscoff naar Cork.
- Een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart, geen visum.
- Minderjarige kinderen hebben een eigen reisdocument (Kids-ID) nodig.
- En minderjarigen reizend zonder hun ouders of voogd hebben in feite geen toestemmingsformulier nodig, maar dat is wel aanbevolen. Ook een copy bijhebben van de identiteitskaart van de ontbrekende ouder(s) is wenselijk.
- Belgisch rijbewijs bestuurder(s)
- Een B-sticker op het voertuig is niet vereist als de landcode op de kentekenplaat is ingewerkt. Heeft de kentekenplaat echter geen landcode (bvb aanhangwagen, fietsendrager, oude nummerplaat), dan moet je wel een B-sticker aanbrengen.
- Indien het voertuig niet op eigen naam staat, bijvoorbeeld een leaseauto, laat dan door de eigenaar een machtiging opstellen en ondertekenen, bij voorkeur in meerdere talen.
- Verzekering en groene kaart: zowel voertuig als caravan/aanhangwagen + 750 kg MTM moeten desgevallend verzekerd zijn, de groene kaart telt als bewijs.
Enkele belangrijke verkeersregels, afwijkend van de Belgische
Basisregels:
- Links rijden en parkeren, langs rechts inhalen en voorrang aan rechts (!) op gewone kruispunten.
- Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is zoals bij ons 0,5 promille, maar voor beginnende bestuurders met minder dan 2 jaar rijervaring: 0,2 promille max.
- Ierland kent een rijbewijs met strafpunten, ook voor buitenlanders. Wordt na een aantal overtredingen een totaal van 12 strafpunten bereikt binnen 3 jaar, dan wordt het rijbewijs ingetrokken. Voor buitenlanders geldt die intrekking echter alleen voor het rijden in Ierland zelf.
Voorrang:
- Op een gewoon kruispunt van gelijkaardige wegen hebben bestuurders van rechts voorrang, tenzij met verkeerstekens anders wordt aangegeven.
- Op een T-kruispunt hebben bestuurders op de doorgaande weg voorrang, en verkeer op de hoofdwegen heeft voorrang op dat van de secundaire wegen.
- Kruispunten kunnen over het hele kruisingsvlak voorzien zijn van diagonale gele strepen, je mag deze zogenoemde box junctions alleen oprijden als je zonder te stoppen het kruispunt kan oversteken. Je mag wel op het kruispunt stoppen als je bij het rechtsaf slaan aan tegemoetkomende bestuurders voorrang moet geven.
- Voetgangers hebben voorrang op oversteekplaatsen die zijn voorzien van gele knipperbollen.
- Rotondes zijn voorrangswegen en je rijdt er met de klok mee. Bij het oprijden komt het verkeer met voorrang dus van rechts. Je moet je linkse richtingaanwijzer gebruiken als je wil afslaan.
Voor je een rotonde oprijdt moet je met de richtingaanwijzers al aangeven welke richting je voorbij de rotonde uit wil:
- Naar links (een kwart rotonde): geef continu richting aan naar links.
- Rechtdoor (halve rotonde): geef geen richting aan bij oprijden, en geef pas richting aan naar links wanneer je de laatste afslag vóór de afslag die je wilt nemen bent gepasseerd.
- Naar rechts (driekwart rotonde): geef eerst richting aan naar rechts en geef pas richting aan naar links wanneer je de laatste afslag vóór de afslag die je wilt nemen, bent gepasseerd.
Op een rotonde met meerdere rijstroken is het belangrijk om direct de juiste rijstrook te kiezen in functie van de richting die je uit wil. - Sommige spoorwegovergangen zijn afgesloten door een hek dat door weggebruikers mag worden geopend om het spoor over te steken, nadat zij zich ervan hebben vergewist dat geen trein aankomt.
Na het passeren van de overweg moet je het hekken terug dicht doen. - Je moet altijd een veiligheidsafstand tov de voorligger aanhouden volgens de 2-secondenregel.
- De meeste campings liggen in de natuur, langs de kusten, en zijn klein en eenvoudig, met smalle en bochtige kustwegen die ernaartoe leiden.
- Vrij kamperen is in Ierland enkel toegestaan na toestemming van de grondeigenaar.
- Overnachten langs de weg, op parkings en in bermen mag maximaal 24 u.
Tol
In de Republiek Ierland zijn er een aantal tolwegen, aangegeven met borden.
Meestal kan de tol worden betaald aan de slagboom van het tolhuisje (met cash of bankkaart), maar er is een uitzondering op de M50 rond Dublin met het eFlow Barrier System. Dat is een tolsysteem zonder hefbomen: men fotografeert de nummerplaat van je voertuig of detecteert je tolbadge al rijdend en registreert daarmee jouw gebruik van deze weg. Het is belangrijk dat je de tol uiterlijk om 20.00 uur de volgende dag betaalt indien je niet automatisch betaalt met de tolbadge. Dat doe je online op www.eflow.ie/i-want-to/pay-a-toll/, of contant of met bankkaart bij een Payzone-betaalpunt (o.a. een aantal tankstations). Bij betaling geef je aan voor welke nummerplaat je betaalt, en hou achteraf je betaalbewijs bij.
Er is ook een tolbadge eToll (tolbadge: in het Engels 'tag' genaamd) voor alle tolwegen te verkrijgen, een kastje achter je voorruit dat door de tolpoortjes herkend wordt. Op de M50 geniet je met de tolbadge een korting, wat maakt dat rijden met een tolbadge (tag) interessant wordt als je 3 of meer keren per maand die motorway gebruikt.
Zie www.eflow.ie o.a. voor betalen van tol op M50, of www.etoll.ie voor meer info over de tolbadge.
Een interactieve kaart met informatie over tolwegen, bruggen, tunnels en actuele tarieven is te vinden op de website van Transport Infrastructure Ireland, www.tii.ie/roads-tolling/tolling-information/toll-locations-and-charges/
Bestuurders met een gehandicaptenkaart betalen in Ierland geen tol.
Milieuzones
Er zijn geen milieuzones in Ierland.
De gezondheidszorg is goed, maar kan- zeker in de priveklinieken- vrij duur zijn. (diplomatie.belgium.be)
Neem voor jezelf én je reisgenoten een Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) mee, aan te vragen bij je ziekenfonds. Met deze kaart heb jij recht op terugbetaling van noodzakelijke medische zorg bij ziekte of een ongeval tijdens je verblijf en weten ziekenhuizen, artsen, apothekers en andere zorgverleners dat hun rekening betaald wordt door de mutualiteit. Soms is het daardoor niet nodig om ter plekke te betalen.
Bij specialistische zorg of ziekenhuisopname: contacteer steeds direct de noodcentrale van je Ziekenfonds. Bewaar dat telefoonnummer in je gsm.
Zorg voor een goede reisbijstandverzekering.
De apotheken in Ierland organiseren geen wachtdiensten.
Voor medicijnen buiten de gewone openingsuren kan je terecht in de eerstehulpposten.
Neem speciale geneesmiddelen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking), en maak zelf een reisapotheek met reguliere geneesmiddelen. Ter plaatse kunnen de medicijnen duur zijn, en de apotheken in Ierland organiseren geen wachtdiensten.
Heb bij voorkeur ook een medisch paspoort bij, verkrijgbaar bij de huisarts.
Gebruik je medicijnen die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, kalmeermiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers), dan heb je strikt genomen voor deze geneesmiddelen geen officiële, gelegaliseerde Schengenverklaring nodig, gezien Ierland geen Shengenland is.
Een verklaring van de huisarts, in het Engels en in briefvorm opgesteld, volstaat. Zo’n Engelstalige medische verklaring is één jaar geldig als je medicatie en dosis hetzelfde blijven. Verandert je medicatie of de dosering, dan heb je een nieuwe verklaring nodig. http://www.travellikeapro.be/mag-mijn-medicatie-zomaar-mee-op-reis/
Andere gezondheidsadviezen
Let op teken/tekenbeten bij het wandelen of kamperen in de natuur, vooral in de periode april-november, want deze kunnen de ziekte van Lyme overbrengen en ook tekenencefalitis komt voor. Encefalitis is een ernstige hersenontsteking die kan worden veroorzaakt door de beet van een teek.Tekenbeten vermijden is dus van groot belang. Je kunt je tegen die encefalitis ook laten vaccineren, wat wordt aangeraden bij langer verblijf in de natuur.
- Op de meeste campings is je hond welkom, op voorwaarde dat hij aangelijnd blijft. Ook in veel zelfbedieningsrestaurants kan je eten in gezelschap van je hond.
- Identificatie: een hond of kat heeft een EU-dierenpaspoort nodig, verkrijgbaar bij de dierenarts. Dit paspoort bevat naast de beschrijving van het dier ook de naam en het adres van de eigenaar, het registratienummer van de chip en het bewijs van inenting tegen rabiës. Er is ook ruimte in het paspoort voor een gezondheidsverklaring en andere behandelingen of inentingen.
- Er zijn in Ierland geen verboden hondenrassen.
- Wel zijn er bijzondere regels voor de hondenrassen: American pitt bull terrier, English bull terrier, Staffordshire bull terrier, Bull mastiff, Dobermann pinscher, Duitse herder, Rhodesian Ridgeback, Rottweiler, Japanese Akita, Japanese Tosa & Bandog.
Die moeten op openbaar terrein gemuilkorfd en aangelijnd zijn met een lijnlengte van maximaal 2 meter en begeleid worden door iemand van 16 jaar of ouder.
Ook moet aan de halsband naam en adresinformatie van de eigenaar bevestigd worden op een penning, badge of ander plaatje. Er zijn geen speciale regels rond reizen met de hond in je auto of camper.
Dierengezondheid
- Honden en katten moeten ten minste 21 dagen voor de reis ingeënt zijn tegen hondsdolheid (rabiës). De geldigheidsduur is afhankelijk van de richtlijnen van de fabrikant van het vaccin (1-3 jaar). Let op: de chip moet vóór de inenting tegen rabiës zijn ingebracht of ten laatste op dezelfde dag.
- Honden moeten 1 tot 5 dagen voor aankomst door de dierenarts ontwormd zijn (met Praziquantel). Tijdstip, datum, handtekening en stempel moeten in het paspoort vermeld staan.
- Ierland is geen risicogebied, maar een hond of kat kan tijdens de vakantie toch ziek worden als gevolg van teken- of insectenbeten. Er bestaan voldoende preventieve maatregelen. Neem hierover ten minste 4 weken voor vertrek contact op met de dierenarts.
- Jonge dieren: pups en kittens die binnenkomen moeten ingeënt zijn tegen rabiës, en deze vaccinatie kan pas vanaf 12 weken, waarna nog een wettelijke wachttijd van 21 dagen volgt.
Dit betekent dat dieren jonger dan 15 weken niet ingevoerd mogen worden. - Er mogen maximaal 5 honden en/of katten worden ingevoerd.
Let op! Pasar stelde deze informatie met de meeste zorg samen vanuit diverse bronnen en is niet aansprakelijk voor enige onvolledigheid of onjuistheid, evenmin als voor de gevolgen daarvan. Bronnen: EU, VAB, TOURING, AUTOGIDS, ANWB, ADAC, NKC, ACSI, diverse toeristische diensten.