Pak je tijd in Ierland
ontdek dit land
Een kleine introductie
Welkom in Ierland, het eiland van fluogroene landschappen, bruisende volkscultuur en legendarisch vriendelijke mensen. Hier ben je nooit ver van de kust en die is overal bloedmooi. En al zeker aan de wilde Atlantische kant, met z’n ruige kliffen en fotogenieke baaien. Stuur je je camper of caravan toch eens landinwaarts, dan wachten glooiende heuvels, serene meren, mystieke legendes, eeuwenoude kastelen en charmante dorpjes waar oergezellige pubs je verwelkomen met pints vol Guinness en eindeloze jamsessies van folkmuzikanten.
Ierland nodigt ook uit tot autoreizen. De Wild Atlantic Way verzamelt meer dan 2500 kilometer aan spectaculaire kustwegen, een niet uit te putten arsenaal aan mogelijkheden voor roadtrips en wandelingen. Het kan even wennen zijn, door de smalle wegen en het links rijden, maar de adembenemende plaatjes onderweg maken dat meer dan de moeite waard.
Een reis naar Ierland betekent water oversteken. De Ierse toeristische dienst en DFDS verzamelen een overzicht van de meest courante verbindingen, vaak via Groot-Brittannië. De ferry vanuit Zeebrugge naar Hull is opgedoekt. Vanuit Nederland vertrekken er wel veerboten naar Groot-Brittannië over de Noordzee in Rotterdam, IJmuiden en Hoek van Holland. Vanuit Frankrijk geraak je over het Kanaal vanuit Calais of Duinkerke met de ferry of vanuit Calais door de Chunnel, de Kanaaltunnel.
Let op: voertuigen op LPG of CNG mogen niet in de Kanaaltunnel. Gasflessen voor huishoudelijk gebruik aan boord van caravans of campers zijn wel toegelaten, al gelden er beperkingen. Veerboten staan LPG-tanks doorgaans wel toe, informeer je bij de rederij.
Veerboten verbinden Groot-Brittannië met Ierland tussen Liverpool of Holyhead en Dublin, en tussen Fishguard of Pembroke en Rosslare. Vanuit Liverpool of Cairnryan vertrekken veerboten naar Belfast of Larne in Noord-Ierland. Of vaar rechtstreeks van Frankrijk naar Ierland - vanuit Duinkerke naar Rosslare, vanuit Cherbourg naar Dublin of vanuit Roscoff naar Cork.
- Een paspoort of identiteitskaart volstaat, je hebt geen visum nodig. Ook minderjarige kinderen moeten een eigen reisdocument kunnen voorleggen (Kids-ID).
- Campers en caravans of aanhangwagens moeten afdoende verzekerd zijn. Een groene kaart kan dienen als bewijs.
Enkele belangrijke verkeersregels, afwijkend van de Belgische
- In Ierland rij en parkeer je links, haal je rechts in en geef je voorrang aan rechts (!) op gewone kruispunten.
- Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed bedraagt standaard 0,5 promille, voor beginnende bestuurders met minder dan twee jaar rijervaring geldt een maximum van 0,2 promille.
- Ierland kent een rijbewijs met strafpunten, ook voor buitenlanders. Twaalf strafpunten binnen drie jaar betekent de intrekking van het rijbewijs. Voor buitenlanders geldt dat rijverbod evenwel enkel in Ierland.
- Box junctions - kruispunten voorzien van diagonale gele strepen - mag je alleen oprijden als je zonder stoppen het kruispunt kan oversteken. Je mag wel stoppen op zo’n kruispunt wanneer je bij het rechtsaf slaan voorrang dient te geven aan voertuigen die je tegemoet komen.
- Op rotondes heb je voorrang en rij je met de klok mee. Het verkeer komt dus van rechts.
- Voordat je een rotonde oprijdt, geef je met de richtingaanwijzers aan welke richting je voorbij de rotonde uit wil:
- Naar links (kwart rotonde): geef continu richting aan naar links.
- Rechtdoor (halve rotonde): geef geen richting aan bij het oprijden, geef pas richting aan naar links wanneer je de laatste afslag bent gepasseerd vóór de afslag die je wil nemen.
- Naar rechts (driekwart rotonde): geef eerst richting aan naar rechts, geef pas richting aan naar links wanneer je de laatste afslag bent gepasseerd vóór de afslag die je wil nemen.
- Sommige spoorwegovergangen zijn afgesloten met een hek. Als weggebruiker mag je dat openen om over te steken, wel even uitkijken dat er geen trein aankomt! Na het passeren sluit je het hek opnieuw.
- Hanteer de tweesecondenregel om voldoende afstand te houden tegenover je voorligger.
De meeste campings liggen in de natuur, bijvoorbeeld langs de kusten. Ze zijn vaak klein en eenvoudig, smalle, bochtige wegen leiden ernaartoe. Vrij kamperen is enkel toegestaan na toestemming van de grondeigenaar. Overnachten langs de weg, op parkings of in bermen mag maximaal 24 uur.
Tol
In de Republiek Ierland geven borden de tolwegen aan. Je betaalt meestal bij een tolhuisje (cash of bankkaart), behalve op de M50 rond Dublin. Daar geldt het eFlow Barrier System, een tolsysteem zonder hefbomen dat je nummerplaat registreert. Betalen kan met een badge, bij een betaalpunt van PayZone (onder meer aan tankstations) of online. Doe het vóór 20 uur de volgende dag en hou het betalingsbewijs bij. Je kan ook een tolbadge gebruiken, eToll, die de tolheffing automatisch regelt en die korting biedt als je de tolwegen geregeld gebruikt. Bestuurders met een gehandicaptenkaart betalen geen tol. Op de website van Transport Infrastructure Ireland vind je een interactieve kaart met informatie over tolwegen, bruggen, tunnels en actuele tarieven.
Milieuzones
Er zijn geen milieuzones in Ierland.
- De gezondheidszorg is goed, maar vrij duur - zeker in private ziekenhuizen. Zorg voor een goede reisbijstandverzekering, neem een Europese Ziekteverzekeringskaart mee en neem contact op met de noodcentrale van je ziekenfonds als je in het ziekenhuis belandt of specialistische zorg behoeft.
- Ierse apotheken organiseren geen wachtdiensten. Buiten de gewone openingsuren kan je voor medicijnen terecht in eerstehulpposten. Neem zelf de nodige geneesmiddelen mee, zeker speciale.
- Voor geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen - bepaalde slaappillen, kalmeer- en ADHD-middelen en sterke pijnstillers - heb je strikt genomen geen Schengenverklaring nodig. Ierland is namelijk geen Schengenland. Een verklaring van de huisarts volstaat, in het Engels en in briefvorm opgesteld.
- Voor informatie en ondersteuning kan je terecht bij de Belgische ambassade in Ierland: 1 Elgin Road, Ballsbridge, Dublin 4. Telefoon: +353 1 631 50 00 (tijdens openingsuren) of +353 86 751 0036 (noodnummer buiten openingsuren, enkel voor overlijden, gevangenschap, vermiste personen, hospitalisatie en dergelijke). Mail: dublin@diplobel.fed.be.
Andere gezondheidsadviezen
Let op teken tijdens het wandelen of kamperen in de natuur, vooral in de periode april tot november. Teken kunnen naast de ziekte van Lyme ook tekenencefalitis overbrengen, een hersenontsteking veroorzaakt door een virus. Je kan je ertegen laten vaccineren.
Aangelijnde honden zijn welkom op de meeste campings en heel wat zelfbedieningsrestaurants.
Gezondheid
- Je hond of kat heeft een EU-dierenpaspoort nodig, verkrijgbaar bij de dierenarts. Dit paspoort bevat onder meer een beschrijving van het dier, de naam en het adres van de eigenaar, het registratienummer van de chip en het bewijs van inentingen of behandelingen.
- Honden en katten moeten ten minste 21 dagen voor de reis ingeënt zijn tegen hondsdolheid (rabiës). Let op: de chip moet vóór de inenting tegen rabiës zijn ingebracht. Op dezelfde dag mag ook. Omdat vaccinatie pas kan vanaf 12 weken, mag je dieren jonger dan 15 weken in de praktijk niet invoeren.
- Een dierenarts moet honden een tot vijf dagen voor aankomst ontwormen met praziquantel. Tijdstip, datum, handtekening en stempel moeten in het paspoort vermeld staan
- Ierland is geen risicogebied, maar een hond of kat kan toch ziek worden als gevolg van teken- en insectenbeten. Er bestaan preventieve maatregelen, neem minstens vier weken voor vertrek contact op met een dierenarts.
Beperkingen en uitzonderingen
- Er zijn geen verboden hondenrassen.
- Wel gelden bijzondere regels voor Amerikaanse pitbulterriërs, Engelse bulterriërs, staffordshireterriërs, bullmastiffs, dobermann pinschers, Duitse herders, Rhodesische pronkrugen, rotweillers, Akita’s, tosa’s en bandoggen. Die moeten op openbaar vervoer terrein gemuilkorfd en aangelijnd zijn met een lijnlengte van maximaal twee meter, begeleid door iemand van 16 jaar of ouder. Ook moet je aan de halsband je naam en adresinformatie bevestigen op een penning, badge of plaatje.
- Je mag maximaal vijf honden en/of katten invoeren.
Vervoer
Er zijn geen speciale regels rond reizen met de hond in je auto of camper.
Let op! Pasar stelde deze informatie met de meeste zorg samen vanuit diverse bronnen en is niet aansprakelijk voor enige onvolledigheid of onjuistheid, evenmin als voor de gevolgen daarvan. Bronnen: EU, VAB, TOURING, AUTOGIDS, ANWB, ADAC, NKC, ACSI, diverse toeristische diensten.