Pak je tijd in Hongarije
ontdek dit land
Een kleine introductie
In Hongarije vind je de meeste campings rond het Balatonmeer en langs de Donau. De voorzieningen op de campings zijn soms matig, maar de campings zijn echt niet duur. Met ‘Naturista park’ wordt een naturistencamping bedoeld, en camperplaatsen zijn in Hongarije eerder beperkt te vinden. Vrij kamperen is niet toegestaan.
- Een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart, geen visum.
- Minderjarige kinderen hebben een eigen reisdocument (Kids-ID) nodig.
- Minderjarigen reizend zonder hun ouders of voogd hebben geen toestemmingsformulier nodig, maar het is wel aanbevolen: zie europa.eu/youreurope/citizens/travel/entry-exit/travel-documents-minors/hungary/index_en.htm
- Belgisch rijbewijs bestuurder(s)
- Een B-sticker op het voertuig is niet vereist, de landcode op de kentekenplaat is voldoende. Heeft de kentekenplaat geen landcode (aanhangwagen, fietsendrager, oude nummerplaat), dan moet wel een B-sticker aangebracht worden.
- Indien het voertuig niet op eigen naam staat, bijvoorbeeld een leaseauto, laat dan door de eigenaar een machtiging opstellen en ondertekenen, en ook door 2 getuigen (bron: ANWB), bij voorkeur in meerdere talen.
- Verzekering en groene kaart: zowel voertuig als caravan/aanhangwagen +750 kg MTM moeten desgevallend verzekerd zijn, de groene kaart telt als bewijs.
Enkele belangrijke regels, die soms (licht) afwijken van de Belgische
- In Hongarije geldt een absoluut alcoholverbod (nultolerantie) voor bestuurders.
- Kinderzitje of passende zitverhoger voor kinderen is verplicht tot 1,50 meter lengte.
- Rijden met dimlicht of dagrijlicht overdag is buiten de bebouwde kom en ook op snelwegen binnen de bebouwde kom verplicht.
In tunnels, bij weinig licht en bij slecht zicht is dagrijlicht niet voldoende en moet steeds dimlicht worden gebruikt.
Wildkamperen in de vrije natuur is niet toegestaan, overnachten langs openbare weg evenmin.
Tol
In Hongarije zijn alle snelwegen (M-wegen) tolwegen, muv sommige delen die als ringweg rond sommige steden functioneren.
De tol betaal je door aanschaf van een zogenaamd e-vignet (of e-Matrica), waarmee je het recht koopt om die tolwegen te gebruiken. Er zijn diverse vignetten, naargelang de categorie van voertuig en variërend qua geldigheid (week – in feite 10 dagen-, maand, jaar).
Campers met HTM -3.5 t vallen onder categorie D1, campers van +3.5 t HTM vallen onder de categorie D2.
Bij het aanschaffen van een e-vignet wordt de nummerplaat van je auto of camper geregistreerd. Het e-vignet is een 'virtueel' vignet, dus niet om aan je ruit te kleven, zoals bijvoorbeeld in Oostenrijk of Zwitserland.
In Hongarije gebeurt de controle namelijk uitsluitend via herkenning van de nummerplaat die aan het vignet gekoppeld is.
Het betalingsbewijs moet je na afloop van de geldigheid nog twaalf maanden bijhouden om te gebruiken als bewijs bij eventuele discussies of onterechte boetes.
Het is absoluut noodzakelijk een e-vignet te kopen vóór je een tolweg oprijdt!
De e-vignetten zijn verkrijgbaar bij de grens en bij de meeste pompstations in Hongarije. De verkooppunten worden met borden vignette/matrica aangegeven. Ook bij veel tankstations in de buurlanden voor de grens zijn de vignetten te koop. Ze zijn ook online te koop.
Meer informatie op National Toll Payment Services PLC (nemzetiutdij.hu), waar je het vignet, na registratie van je voertuig ook online kan kopen. Je kan er ook checken onder welke categorie je voertuig valt.
Milieuzones
- Bij een smogalarm ( szmogriadó) geldt in Boedapest en enkele andere grote Hongaarse steden dat voertuigen met een emissienorm lager dan Euro 5 de stad niet binnen mogen rijden tussen 6 u en 22 u. Dit wordt aangekondigd minstens één dag voor de regeling van kracht wordt. Heb je een voertuig dat niet mag rijden tijdens dit smogalarm dan kun je op vertoon van het kentekenbewijs (inschrijvingsbewijs) gratis gebruikmaken van het openbaar vervoer.
- Sommige historische plekken of recreatiezones in Boedapest zijn enkel toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer met vergunning.
- Zorg vooraf voor een goede reisbijstandverzekering.
- Neem bij hospitalisatie of specialistische zorg ook steeds direct contact op met de noodcentrale van je mutualiteit.
- Neem steeds voor jezelf en je reisgenoten een Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) mee op reis. Je kan ze aanvragen bij je ziekenfonds. Op deze EZVK staat ook het telefoonnummer van de alarmcentrale van je ziekenfonds. Met deze kaart heb je recht op noodzakelijke medische zorg aan terugbetalingstarief bij ziekte of een ongeval tijdens je verblijf en weten ziekenhuizen, huisartsen, apothekers en andere zorgverleners dat hun rekening betaald wordt door je mutualiteit. Soms is het daardoor niet nodig om geld voor te schieten.
- In geval van ernstige nood (ongeval, arrestatie, sterfgeval, …) en wanneer je geen andere hulplijnen beschikbaar hebt, kan je contact opnemen met het Belgisch Ministerie van Buitenlandse Zaken, telefoonnummer: +32 (0)2 501 81 11. Je kan ook altijd vooraf je buitenlandse reis melden bij travellersonline.diplomatie.be/, om in geval van plaatselijke problemen vlot bijstand van de Belgische overheid te krijgen.
Voor informatie en eventuele ondersteuning ter plekke kan je ook terecht bij de Belgische Ambassade in Hongarije: Toldy Ferenc u.13, 1015 Budapest,
T: +36 1 457 99 60, of dringend noodnummer buiten de openingsuren: +36 30 982 42 23; mail: Budapest@diplobel.fed.be - Neem speciale geneesmiddelen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking), maak zelf een reisapotheek met je reguliere geneesmiddelen.
- Reizigers die geneesmiddelen gebruiken die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, kalmeermiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers), moeten voor deze geneesmiddelen een gevalideerde Schengenverklaring bij zich hebben. Reizen met deze geneesmiddelen zonder verklaring is strafbaar. Op www.travellikeapro.be/mag-mijn-medicatie-zomaar-mee-op-reis/ is te lezen welke geneesmiddelen onder die wet vallen en hoe de verklaring kan worden aangevraagd en gevalideerd. Het document is te downloaden op https://www.fagg-afmps.be/nl/MENSELIJK_gebruik/bijzondere_producten/speciaal_gereglementeerde_stoffen/verdovende_middelen_psychotropen/informatie_voor_reizigers en moet minstens 10 dagen voor vertrek, volledig en juist ingevuld, opgestuurd worden voor validatie naar: FAGG - DG Inspectie, Afdeling Vergunningen, Dienst Verdovende Middelen, Eurostation II - Victor Hortaplein 40/40, 1060 Brussel
- Hongarije is een redelijk hondvriendelijk land (Bron: ANWB).
- De Hongaren zien honden vaak als werkdieren, om te waken, te werken of te jagen.
- Er zijn ook veel loslopende zwerfhonden, die men oppakt en naar het asiel brengt; merk daarom goed je eigen dier met halsband en je telefoonnummer en adres.
- Op de meeste campings is een hond welkom, maar hij moet aangelijnd zijn.
- In restaurants is het dier niet welkom.
- Officieel moet je hond op openbare plaatsen gemuilkorfd zijn, maar er wordt meestal niet geverbaliseerd. Aangeraden wordt voor de hond altijd een muilkorf bij je te hebben.
- In het hoogseizoen mag de hond enkel aangelijnd op de stranden aan de meren komen en mag hij er niet zwemmen.
- Een hond of kat heeft een EU-dierenpaspoort nodig, verkrijgbaar bij de dierenarts. Dit paspoort bevat een beschrijving van het dier, de naam en het adres van de eigenaar, het registratienummer van de chip en het bewijs van inenting tegen rabiës. Er is ook ruimte in het paspoort voor een gezondheidsverklaring en andere behandelingen of inentingen.
- Honden en katten moeten ten minste 21 dagen voor de reis ingeënt zijn tegen hondsdolheid (rabiës). De geldigheidsduur is afhankelijk van de richtlijnen van de fabrikant van het vaccin (1-3 jaar). Let op: de chip moet ten laatste de dag van de inenting tegen rabiës zijn ingebracht.
- Er zijn geen verplichte aanvullende behandelingen nodig, en honden en katten moeten niet in quarantaine.
- Er is geen verbod voor bepaalde hondenrassen.
- Jonge dieren: alle pups en kittens die meegenomen worden naar Hongarije moeten ingeënt zijn tegen rabiës/hondsdolheid. Doordat deze vaccinatie pas kan vanaf 12 weken en de wettelijke wachttijd na vaccinatie 21 dagen is, mogen dieren jonger dan 15 weken niet ingevoerd worden.
- Er zijn geen specifieke regels of beperkingen voor het vervoeren van je dier in de auto/camper.
Let op! Pasar stelde deze informatie met de meeste zorg samen vanuit diverse bronnen en is niet aansprakelijk voor enige onvolledigheid of onjuistheid, evenmin als voor de gevolgen daarvan. Bronnen: EU, VAB, TOURING, AUTOGIDS, ANWB, ADAC, NKC, ACSI, diverse toeristische diensten.
Onze nieuwste reportages en actuaberichten
- Fietsen
Rond het Balatonmeer
- Wandelen
Actieve wandelavonturen in Hongarije
- Uitstappen en vakanties
Veszprém-Balaton, culturele hoofdstad 2023: wat wil je weten?
- Fietsen
- Uitstappen en vakanties
REISWIJZER. Fietsen met een snuifje cultuur: Veszprém-Balaton
- Uitstappen en vakanties